2014. november 28., péntek

Télapó és krampusz

Please try again later. Elege lett abból, hogy nem veszik komolyan és ráadásul még a ruhája is csúnya. A hagyományos ünneplés a városokban és a falvakban az álarcos, jelmezes játék („alakoskodás”) volt Miklós-napon, december 6-án. Eddig 4alkalommal nézték meg. Még emlékszünk mikor mi vártuk a télapót, ma már a mostani gyerekek és unokák.


Télapó és krampusz

December és December között egy igen érdekes eseményben vehettek részt. A feladat csatlakozni az egyik oldalhoz egy bónuszkóddal, és minél több pontot összegyűjteni a saját csapatodnak. A győztes csapat szuper nyereményeket zsebelhet be.


Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. A fenti képen látható csokikat a magyar boltokban lehetett kapni idén mikuláskor például az intersparban. Kerestem krampuszt és virgácsot is, de virgácsot nem. Fúj a szél és esik a hó, előkerül a bunda. Jó melegen felöltözik, úgy indul el az útra.


Télapó és krampusz

Az út szélén a kalapját lengeti a hóember. Didereg és mégis örül hogy itt van már december. Puttonyában a szakállas órák hosszat kotorász… Előhúz egy sapkát, sálat:- No hóember, te se fázz! Hiába, öreg vagyok már, És hamar elfárad.


A szokás és a kifejezés csak 19. Nem is értem, kinek jut. Képzel utána néztem a filmnek is, és a krampusz -legendának is, de sehol sem említettek emberevõ-gyilkos mézeskalács figurákat és szörnyekké változó plüssmacikat. Ha ez neked nem a nevetséges kategória, akkor irigylem a naivitáso de tiszteletben tartom.


Télapó és krampusz

Megérkezett a hideg, decemberi hónap, ilyenkor mindenki egyre izgatottabb. Gyermekek elküldték a kívánságaikat, csillogóra suvickolják a csizmáikat. Este kipakolják őket szépen, sorba, üresen és kidíszítve az ablakba. Szépen álomra hajtják a fejüket, reggelig nem nyitják a szemüket.


Krampusz -járás az ausztriai Grazban. Székesfehérvár – Hagyományosan idén is felvonulnak a télapó és krampusz jelmezbe bújó motorosok. Ha már itt a Mikulás, akkor jöhet a motoros felvonulás – mondta Jakli Attila, a rendezvény egyik szervezője. Hiszen ezúttal is találkoznak a robogósok, motorosok a hagyományos. Elterjedt nézet, hogy a Télapó kommunista szóalkotás, ami ebben a formában téves feltételezés.


Mikulás szó szinonimájaként. A Télapó kifejezés a 20. Mikulás, télapó , krampusz című tanulmányában, az orosz Дед Мороз ’Fagy apó’ alakjával való. Fedezze fel most online üzletünkben.


Ingyenes kiszállítás 14. Nagy Renáta: Télapó útja Szemben velem üveghegyek, a tetejük cukorsüveg. Tejfehér a határ, Télapó erre jár! Lába nyomán zúzmara, havas, jeges az útja.


Kíséri a förgeteg, meghozza az ünnepet. Megyünk máris, nem vitás. A krampusz elnevezés német nyelvterületről származik, a misztériumjátékok negatív figurája, maga az ördög volt.


Eredetileg Krumm-Fuss, vagy Klump-Fuss volt a neve, utalva az ördög sántikáló és kilógó lólábára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések