2015. június 11., csütörtök

Szemszínek öröklődése

Akadnak bizonyos ritkább szemszínek - például csupán az emberek 2--ának van zöld szeme. Ezek öröklődése nem - vagy legalábbis nem teljes mértékben - a fenti domináns-recesszív módon történik, egyes feltételezések szerint bizonyos génkölcsönhatások is szerepet kaphatnak ilyenkor, ezért a folyamat a fenti módszerrel. Ritkaságok: Az albínók esetében, mivel hiányzik a színanyag (melanin) termelése, a szemük színe vöröses, mert áttetszik az alatta lévő érhártya. Hat szemszíntípus van: kék, barna, zöl szürke, arany, albínó. Minden ember, akinek kék a szeme, egy közös ősre vezethető vissza, aki ebben a korban élt és a barna szemszíne mutálódott.


Ezek öröklődése úgy működik, hogy az egyiket az anyától, a másikat az apától örököljük, tehát egy új élet létrejövetelekor mindkét szülő egyet-egyet ad a saját két kromoszómájából, két szemszínből különböző kombinációk jöhetnek létre. Domináns-recesszív öröklés menet. A szemszín öröklődése hogy van a genetikában?


A barna szemű ember lehet homozigóta (mindkét szülőjétől a barna gént örökölte, vagy heterozigóta (egyik szülőjétől barna a másiktól kék gént örökölt) A barna gén domináns a kékkel szemben és ezért barna szeműek ezek az emberek. Szemszín öröklődése lehet-e ivarhoz kötött? Világos és barna kérdésem lenne. De természetesen itt nem csak egy jellemzőről, illetve egyetlen génről beszélünk, hanem többszázról, így a gyenge és erős gének „párbajának” kimenetele sem ilyen egyértelmű. Az édes kis csöppség még csak a gondolataitokban létezik, de már találgatjátok, vajon milyen lesz, mikor világra jön, óvodába megy, felnő?


Az öröklődést értem, domináns és recesszív gének stb. Olvastam valahol, hogy a zöld szemszín öröklődése bonyolultabb, de hogy miért, arra nem találtam választ. A SZÍNEK ÖRÖKLŐDÉSE XIX. A kutyák szemének alapértelmezett színe barna: Számos gén befolyásolhatja azonban a szem színét. Mi határozza meg a szemszínt?


A szem szivárványhártyájának a színét az abban felhalmozódó festékanyag, a melanin mennyisége határozza meg. Mint az már ismeretes, a szülők genetikai jellemzői alapján jó megközelítéssel kiszámolható, hogy fog kinézni a világra érkező poronty. Természetesen a föld lakosságának már pusztán a létszáma miatt – de kevertsége miatt is – bőven van lehetőség kutyulni a géneket, megnehezítve ezzel az eredményes spekulálást.


A Drosophila szemszín öröklődése A Drosophila szemszín öröklődése Bridges elsődleges és másodlagos kivételeket eredményező Drosophila keresztezései. Az X-hez kötött recesszív allélek pedigréje mutatja, hogy az apákban kifejeződő rendellenesség nem jelentkezik lányaikban, azonban azok fiaiban újra megjelenik. A születendő gyermek egyéb tulajdonságait egyrészt az határozza meg, hogy sejtjeinek apai és anyai eredetű kromoszómái az egyes géneknek milyen változatait, alléljait tartalmazzák. A rdekesebb tulajdonsA? A kanyag mennyisA ge hatA?


A válaszíró -ban hasznos válaszokat ad. A természetes hajszínt a génekben kódolt eritromelanin, eumelanin és feomelanin mennyisége határozza meg. Ha ezek a színezékek hiányoznak, akkor a haj egészen világos lesz.


Szemszínek öröklődése

A dupla merle: Az M sorozat. Ez azt jelenti, hogy két domináns M génnel rendelkezik, vagyis a genotípusa MM. Ez rontja a kutya pigment-termelő képességét. A mennyiségi jellegek öröklődése Növénynemesítők több nemzedéken keresztül beltenyésztett, homozigóta, g magtömegű és ugyancsak homozigóta g magtömegű egyedeket kereszteztek egymással. Az Fnemzedékegyedeinekmagtömege átlagosan g volt.


A kék szem recesszív öröklődésű, ezért gyermekük szemének színe nagyon nagy valószínűséggel kék lesz. A vércsoportokat nézve csak 0-s és A vércsoportú lehet a gyeremek. Hogy mi igaz mindebből és hogyan működik a szemszín öröklődése , az kiderül a MentorFM legújabb adásából.


Szemszínek öröklődése

A vizsgálathoz sztereó mikroszkóp és ecset áll rendelkezésére. Vigyázzon, nehogy elfújja az állatokat! Két –az összetett szemre vonatkozó– mutációt kell megállapítania. Dz is a digraph of the Latin script, consisting of the consonants D and Z. Weboldalunkon keresztül és személyesen a kiadóban könyveink -os kedvezménnyel vásárolhatók meg.


Az SZTE-n belüli belső átvezetés áfamentes, a kedvezmény pedig -os.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések