2018. március 28., szerda

Szibéria medve

Szibéria medve

Az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada nyugati részén is megtalálhatjuk. Mexikó területéről és az Atlasz-hegység vidékéről (ahol két különálló alfaja élt) mára kihalt. Az egyik ilyen csoportra favágók találtak az oroszországi Tomszki régióban!


Szibéria medve

A Nyugat-szibériai-alföld: az Uráltól keleti irányban a Jenyiszej folyóig húzódik, így a világ legnagyobb sík alföldi vidéke. Jeges-tenger, dél felé a Kazah-hátságig és az Altajig terpeszkedik. Ob vízrendszeréhez tartoznak.


A csak Alekszander keresztnéven azonosított férfit a beszámolók szerint „konzervkajaként” tárolta odújában a barna medve. Meglátják a medvét, azt mondja a helyi vadász: fussunk! Futnak visszafelé, a medve trappol utánuk, közben gondolkodik a professzor, hogy mi a francnak fut, mikor van nála puska. Azzal megfordul, céloz, lő - medve eldől, nem mozdul.


Csipkerózsika álma valójában segít a lányoknak. A vadász nem vitt magával fegyvert a folyóhoz, ezért jobbnak látta menekülni. Biztos távolságba futott, és órákra meghúzta magát az erdőben. Mire visszatért, a medve már nem volt a házban, de eltűnt a férfi táskája, és két fegyvere, egy sörétes puska, és egy karabély is. A medvéhez sokunkat kötnek érzelmi szálak.


Eközben azonban elfeledkezünk róla, hogy évmilliók során hol a medve evett meg bennünket, hol mi ettük meg a medvét, azaz kölcsönösen egymás prédaállatai voltunk. Hosszú évtízezredek óta élnek medvekultuszok is a legkülönbözőbb emberi kultúrákban. A kamcsatkai barna medve alapvetően kerüli az embert, de hírhedten kiszámíthatatlan viselkedése révén veszélyes lehet az emberre, időnként előfordulnak tragikus balesetek. Szerencsére élőhelyük viszonylag gyéren lakott terület, így az emberekkel való találkozás lehetősége csekély. Top cuccok Azt hitte, nálunk van hideg?


A(z) Fára kergette a medve az orosz gazdát című videót ORIGO NAGYVILÁG nevű felhasználó töltötte fel a(z) nagyvilág kategóriába. Kiderült, hogy a viskóban egy megtermett medve garázdálkodik éppen. A rémült férfi biztonságos távolságba húzódott, és csak órák múlva mert visszamerészkedni a tanyához. A medve alapos pusztítást végzett odabent, majd magával hurcolta a vadász halas zsákját, amiben a golyós és sörétes puskáját is tartotta. Második napunkon a Medve -szurdokban fogunk túrázni.


A Mura folyó völgyében található egyedi természeti érték Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgye. A parkolótól km-es bemelegítő túra után jutunk el a szurdok bejáratáig. Innentől már nehezebbé válik a terep: 1híd és létra segít leküzdeni a szintkülönbséget. Ehhez kézenfekvő az áldozatot megölni, az furcsa, hogy ezt a medve nem tette meg, de elvileg nem kizárt, hogy Alekszandr elájult, így a medve nem bajlódott vele tovább.


Erre még lehet magyarázat, hogy ez a medve téli szállása volt, ahová már arra az időszakra gyűjtött be tartalékot, bár ez nem jellemző. A barna medve ismert arról, hogy táplálékét félreteszi, majd egy bizonyos idő után ismét visszatér hozzá. A megnyomorított férfi elmondása szerint a túléléshez a saját vizeletét kellett meginnia. Amikor a vadászok kihozták a férfit a medve rejtekhelyéről, szó szerint egy élő múmiával találkoztak. A barnamedve egyik legnagyobb testű alfaja.


Növényi táplálékot, magvakat, gyümölcsöket, kisebb gerinceseket és gerinctelen állatokat fogyaszt. Szibéria keleti része, Kamcsatka. Magányosan járja az erdőt.


Bemászott az erdészek lakókocsijába, teletömte magát, de ki már nem fért az ablakon egy medve. Teherautóval szabadították ki a fogságából. A Micimackóéhoz hasonló eset a nyugat-szibériai Nyizsnyevartovszk közelében történt.


Cerin Dopcsut egy szelet csokival indult el a közeli erdőbe sétálni, ahol eltévedt és egy fa alá húzódott be aludni - írja a BBC. A tatárokon át vezetett az út.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések