2018. március 7., szerda

Családi pótlék meddig jár hány éves korig 2018

Például, ha valakinek három gyermeke van, 1 és évesek, és a két idősebb OKJ-s képzésen tanul, akkor a legkisebb és a éves után jár a családi pótlék , a éves után már nem, de a háromgyerekeseknek gyermekenként járó ezer forintos családi pótlékot kérvényezhetik gyerekenként, így ezer forintot. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó támogatást – ismertebb nevén családi pótlékot – nyújt. A családi pótlék és az adókedvezmény nem jár automatikusan, azt ismételten igényelni kell az érintett gyermekre vonatkozóan! A családi pótlék a Kormányhivataltól igényelhető, az igénylő laphoz csatolni kell a Kormányhivatal által előírt formanyomtatványt (iskolalátogatási igazolást) minden év szeptember 30-ig. Meddig jár a családi pótlék ? Jár -e a családi pótlék ? Kell-e bármit tenni a folyósítás folyamatosságáért?


Diákmunka és családi kedvezmény. Egy családban két iskoláskorú gyermek mellett a harmadik már elmúlt 18. Kérdés, hogy ebben az esetben milyen összegű családi kedvezmény jár a családnak. Hány éves korig jár a családi pótlék ? A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel vagy személy részére járó magasabb összegű családi pótlék annak a hónapnak a végéig jár , ameddig a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását - a külön jogszabályban előírtak szerint - igazolták.


Ha viszont a gyermek elmúlt éves , akkor a helyzet ugyanaz, mintha egyetemen tanulna tovább, vagyis nem jár a családi pótlék , de az eltartottak számába beleszámít, ha kéri a szülő. Mindez vonatkozik a családi kedvezményre is, vagyis a továbbtanuló a gyerekszámba ugyanúgy beleszámít, mint a családi pótlék esetében. Az első a még nem tanköteles gyermekek után ját, míg értelem szerűen a második a már tanköteles gyerekek után. Ausztriában a családi pótlék alapvetően a gyermek éves koráig jár.


Amennyiben szakmát adó intézményben, felnőttképzésben tanul tovább a gyermek, éves koráig igényelhető (ha a gyermek jövedelme nem lépi túl a € 00-t ). A felsőoktatási intézmény hallgatója után nem jár családi pótlék , még abban az esetben sem, ha pl. Ha azonban a család több gyermeket nevel, s utánuk jogosultak az ellátásra, a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából a nagykorú, egyetemista, főiskolás gyermeket figyelembe kell venni. Az emelt összegű családi pótlék addig jár, amíg a betegség fennáll vagy a gyermek be nem tölti a 18. Tehát érettségiző gyermekünk esetén júliustól nem jár családi pótlék , sőt a családi pótlék összegének a meghatározásánál a gyermekszámba sem számít be.


De mire is elég ez az összeg? Ahány csalá annyi élethelyzet, így én is több oldalról közelítettem meg a dolgot. Az összehasonlítás miatt minden esetben egy gyermek után járó családi pótlékot vettem alapul, azaz 12. Kérdésem, hogy az emelt összegű családi pótlék mellett igényelhetem-e (ismét) a Gyes-t? A speciális étrend miatt jelentősen nőttek a kiadásaink.


Alapvetően a gyermekek éves koráig jogosultak családi pótlékra. Ezekben az esetekben a szülőnek tehát nemcsak a magasabb összegű családi pótlék jár, hanem az évenkénti két nap pótszabadság is a gyermekek után egyébként is járó pótszabadságon felül. Szeretném megtudni, hogy jár -e családi pótlék júniusban a lányom után, aki most érettségizik és amennyiben jár , akkor azt megkapom-e júliusban? Ezenkívül azt is szeretném tudni, hogy a családi adókedvezmény meddig vehető figyelembe.


Anyunak szóltak náluk a gazdasági irodában, hogy írjon alá egy nyilatkozatot, hogy már nem igényli a családi pótlékot, mivel jún. De a családi pótlék utalásához számos feltételt szab az állam, mellyel hosszú távon például a gyermekek iskolába járását támogatja és ösztönzi, az állami támogatásért cserébe. A családi pótlék, így a családi adókedvezmény is a tankötelezett kor végéig jár: amennyiben viszont a gyerek továbbra is közoktatásban tanul, éves koráig, sajátos nevelési igényű gyermek esetében pedig éves koráig folyósítják a családi pótlékot, így eddig érvényesíthető a kedvezmény is.


Tehát, ha iskolarendszerű OKJ-s képzésen eszel részt, esti tagozaton is jár a családi pótlék éves korig. Fontos tudni, hogy ha a gyermek már nem tanköteles korú, nem folyósítják automatikusan a juttatást tovább, akkor sem, ha valamelyik köznevelési intézmény tanulója. Fiam áprilisban lesz húsz éves ,középiskolában tanul,most fog érettségizni.


Tehát a tanulói viszony megszűnik,viszont marad a szakközép iskolában OKJ-és képzésen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések