2016. június 3., péntek

Siroki vár

Siroki vár

A nemrég felújított vár a Mátra legnagyobb és legjelentősebb várromja. Története különleges, panoráma a. Kényelmes sétával közelíthetjük meg a sok évszázados falakat, melyek nemrégiben rekonstrukción estek át. A Mátra keleti vonulatának vulkanikus csúcsán található a siroki vár.


Siroki vár

A helyiek találó névvel illették a sziklaformákat, Barát és Apáca sziklák, mely a természet alkotta formájukra utal. Egy megállás 400Ft a semmi közepén. Aztán egy igénytelenül, koncepciótlanul és kuszán felépített parasztvakításért még fejenként 800-at kérnek. Siroki vár (Sirok, Magyarország). A község a Mátra keleti szélén található a Tarna mentén, Recsktől kilométerre, Egertől 1kilométer távolságra a 24-es főúton.


A Vár -Camping egy családias, nyugodt kemping, gyönyörű. Hazánk egyetlen barlangvára a Mátra és a Bükk. A romjaiban is lenyűgöző vár a 2m magas Vár -hegy riolittufakúpján épült. A hegy alapanyaga riolittufa, ami a mátrai vulkáni tevékenység hatására képződött. Akik jó erőben vannak biciklivel vagy babakocsival is nekivághatnak, de az nagy kihívás.


A várba nagyjából perc alatt lehet feljutni. Autóval fel lehet menni egészen a vár aljáig, ahol fizető parkoló várja az autósokat. Innen egy közepesen kemény emelkedőt kell legyőznie ahhoz, hogy megérkezzen a várba. Az út végig ki van építve. A Mátra és a Bükk közötti dombvidéken egy meredek sziklacsúcson őrködik több mint hétszáz éve a siroki vár.


A felújított alsó- és felsővár is látogatható, de a legizgalmasabb a vár kazamatarendszerének, zegzugainak, barlangjainak a felfedezése. A vár alsó része csodálatosan megújult. A faluban és a környélen rengeteg szórakozási, kirándulási lehetőség található.


Siroki vár

A településen elhelyezkedő siroki vár , sok turistát, és pihenni vágyó embert vonz kicsi falunkba. Bükkszéken, a gyógy- és strand fürdő, ami kellemes kikapcsolódást nyújthat. Ilyen vár szerepét töltötte be a siroki vár is.


Nyitás január 3-án, csütörtökön órakor. A hegyek-völgyek és a jó levegő egész évben várja a kedves vendégeket. Egykori tulaja, Kompolti Imre lányára, Gizellára hagyta a várat. A lány nevéhez fűződik a szomorú szerelmi tragédia, melyről a kísértetlegenda szól.


Töltődj fel a festői szépségű VÁR -CAMPING-ben! Hozd el a családodat vagy a barátaidat is! Pihenj a legkedvezőbb árakon - közvetlenül a siroki vár lábánál! Használd online űrlapunkat időpontegyeztetés vagy foglalás céljából!


A Mátra legnagyobb, legjelentősebb várromja a festői környezetben, egy meredek vulkáni csúcson magasodó siroki vár. A nemrégiben felújított vár hazánk egyben legvadregényesebb várromja, hisz nem csak a pazar kilátást nyújtó várfalak közt, hanem a hegy gyomrába vájt bonyolult alagútrendszerben is lehet kalandozni. A részletes falkutatással megalapozott rekonstrukció során új kapu épült az eredeti mintájára, az egykori istállóépület lefedésével pedig kiállítótér jött létre az alsóvárban. A törökök harccal nem próbálkoztak meg bevételével.


Ma már csak romjai látszanak. A siroki vár , hazánk egyik legszebb sziklavára. Színükkel, formáikkal jellemzően egybeolvadnak a sárgásfehér riolittufa sziklákkal, amelyekből a falakat egykor kifaragták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések