2016. június 9., csütörtök

Fogyatékkal élők a munkaerőpiacon

Fogyatékkal élők a munkaerőpiacon

A rendezvényre december 3-án, a fogyatékkal élők világnapján került sor, s a fenti két kiskereskedelmi lánc mellett a Magyar Posta, a Pannon GSM, a Magyar Telekom, a Concorde Értékpapír Zrt. Közülük az utóbbi három már konkrét együttműködést is kezdeményezett az alapítvánnyal. Ez utóbbit a munkaügyi kirendeltségek rendelhetik el, a beutalás a kérelmező számára ingyenes.


Ahhoz azonban, hogy a fogyatékkal élők vagy a megváltozott munkaképességű emberek megfelelő álláshoz juthassanak, elengedhetetlen, hogy a munkaadók is megfelelő ösztönzést kapjanak. Erre már eddig is többféle támogatás létezett. A konferencián külön kitértek arra is, hogy a munkaerőpiacon mindenképpen nagyobb nyitottságra volna szükség a munkaadóktól is – ezt ösztönzendő folyamatosan vannak olyan támogatási formák, amelyek a fogyatékkal élőket felvevő cégeket segítik. A MUNKAERŐPIACON BENKEI-KOVÁCSBALÁZS –HEGYI-HALMOSNÓRA: MUNKAERŐPIAC ÉS FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA Munkaerő-piaci szempontból speciális csoportok 1. Alacsony iskolai végzettségűek 2. Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők 4. Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. A felmérések szerint ma nagyjából 6ezerre tehető a fogyatékkal élők száma az országban, a munkanélküliség azonban arányaiban nem magasabb, mint a nem fogyatékkal élők körében.


A foglalkoztatottak kétharmada napi órában, azaz teljes munkaidőben dolgozik. Asegítség általában az akadálymentesített állások, pozíciók létrehozásának anyagi támogatását jelenti. Az elmúlt évekhez képest sokat javultak a fogyatékkal élők munkaerő-piaci kilátásai. A napjainkban végzett felmérések szerint arányaiban a munkanélküliség nem nagyobb a megváltozott munkaképességűek körében, mint a nem fogyatékkal élők között. Egyrészt pozitív, hiszen a tudás olyan érték, amelyet a munkaerőpiacon magasabb pozícióra lehet váltani és más kvalitásokat igénylő munkahelyek is megnyílhatnak a fogyatékkal élők előtt.


Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a program főként a felnőtt korú fogyatékkal élők számára fontos. Kecskeméten is bemutatták az egész országra kiterjedő Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal Képes termében. Megromlottak a fogyatékkal élők lehetőségei.


A fogyatékkal élők gazdasági és szociális helyzete megállíthatatlanul romlott tovább. Gurmai Zita beszéde zárásaként újra kihangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni közösségi és nemzeti szinten egyaránt annak érdekében, hogy támogassuk a hátrányos helyzetű csoportok, főként a fogyatékkal élők , nők, hátrányos helyzetben nevelkedő gyermekek, kisebbségek esélyeinek javítását. Az Alapítvány éve adja át az „Év Esélyteremtő Munkahelye” díjat, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a fogyatékkal élők foglalkoztatására. De lehetne másként is ösztönözni a munkavállalókat, akár azzal, hogy közbeszerzésen előnyt élvezne az a pályázó, aki foglalkoztat célcsoportba tartozó munkavállalókat. Fogyatékkal élők Egy társadalom fejlettségének alapvető fokmérője, hogy miként viszonyul a fogyatékossággal élő polgáraihoz, mennyiben veszi figyelembe döntései során azoknak az érdekeit, szempontjait, akik valamilyen hátránnyal kénytelenek élni.


A projekt Porto Alegre szívében folyik, Rio Grande do Sulban, Brazíliában. A főkoordinátor Dulce Maria Boniatti SSND nővér. Ezt a módszert az Egészségügyi Világszervezet javasolta. A Legfelsőbb Tanács bizottságának vezetője meg van győződve arról, hogy ezek az újítások a részleges fogyatékossággal élő ukránok foglalkoztatási normáinak felülvizsgálatával együtt növelik a fogyatékkal élők részarányát a munkaerőpiacon.


A kormány fontosnak tartja, hogy a fogyatékkal élők is ugyanolyan részesei legyenek a társadalomnak, mint ép társaik –jelentette ki a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hétfőn Budapesten. Itt is fogyatékkal élők dolgoznak maj a hely kialakítását, az emberek toborzását, képzését már elkezdték. Dajkaként, postásként, kertészként váltották valóra álmukat a fogyatékkal élők Petrik József A Neked munka, nekem álom elnevezésű országos program olyan kezdeményezés, amely lehetőséget teremt a megváltozott munkaképességűek, illetve fogyatékkal élők munkaálmainak megvalósítására. Célom volt, hogy képet kapjak a HR szakember viszonyulásáról a fogyatékkal élőkhöz, illetve arról, hogy melyek a fő motivációk és a legerősebb gátló tényezők az ő foglalkoztatásukkal kapcsolatban.


Dolgozatom elején igyekszem minél teljesebb képet adni a fogyatékkal élők munkaerőpiaci helyzetéről. A fesztiválnak már éve a Balaton-parti város ad otthont, megteremtve a lehetőségét annak, hogy a fogyatékkal élők a művészet nyelvén bemutassák világukat. Keil Kálmán, a házigazda település alpolgármestere úgy fogalmazott: a fellépők élete lehet, hogy korlátozott, de művészetük teljes értékű.


Disszertációm során abból az alapfeltevésből indulok ki, hogy a fogyatékkal , krónikus betegséggel élők inaktivitása nem csak a fogyatékkal élők magánkára, hanem - a gazdaságot is meghatározó - közösségi probléma is (az ellátásra fordított kiadások csökkennek, aktivitásuk hozzájárulhat a nemzeti össztermék előállításához). Egy fogyatékkal élő ember életében nagyon fontos szerepet játszik, hogy milyen viszonyban van saját állapotával, mennyire tudja elfogadni azt és így kihasználni az élet adta lehetőségeket. Ez az attitűd nagyon sokban függ az embert körülvevő környezettől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések