2016. június 8., szerda

Husz jános halála

Husz jános halála

Husz János mindig is jó katolikusnak vélte magát, és úgy gondolta, hogy érveivel át tudja formálni az egyházat. Kezdetben nem a hittani tételek megreformálására, mint inkább a nép és papság erkölcsi életének javítására és a prágai egyetemen a cseh diákoknak a németek túlsúlya elleni felszabadítására irányult. A rab halála Se földem, se házam Néprománcféle Július 22-én Egy abszolutizmust pártoló politikus kitörése Merengés. Körültünk vagy tíz ellenség Franciaországnak Bérangerhoz A vörös sipkás Krisztus és korunk Éljen a köztársaság Washington Meghasonlás.


Fenyő János hagyatéka a sok pénz, a nagy vagyon mellett mérhetetlen szomorúság, rettenet és könnyek… Akármilyen miliőben is élsz, a sors keze – utólag. Giovanni Hus, il Veridico ( Husz János , az igazmondó) címmel maga Benito Mussolini is írt egy életrajzot a huszita vezérről. A műtől azt remélte, hogy „gyűlöletet fog ébreszteni mindenféle zsarnoksággal szemben”.


János Pál történelmi bocsánatkéréseinek sorában „mély sajnálatát” fejezte ki Husz János „szörnyű halála miatt”, akinek erkölcsi nagyságát is magasztalta. János Pál azonban történelmi bocsánatkéréseinek sorában „mély sajnálatát” fejezte ki Husz János „szörnyű halála miatt”, akinek erkölcsi nagyságát is magasztalta. Ferenc Pápa az idei centenárium kapcsán valamivel tovább ment: bocsánatot kért az egyház Husz János és a cseh nemzet ellen elkövetett történelmi. Mindezt figyelembe véve jobban érthető, hogy személyes ígérete ellenére Zsigmond miért nem akadályozta meg Husz János megégetését.


A prédikátor halála ugyan véres háborúhoz vezetett, de az egyházszakadás fennmaradásával szemben ez még mindig a kisebbik rossznak tűnt az uralkodó szemében. Husz János kivégzésével Zsigmond tekintélye megtört és egyébként sem igyekezett féltestvére, Vencel ellen háborúzni, sőt, még Vencel halála után is hagyta, hogy az utraquisták fő támogatója, Vencel felesége uralkodjon. Hunyadi János annak a délszlávból meghonosodott társadalomnak a szülötte, mely a török terjeszkedése elől hazánkban biztos menedéket találva, oly nagy szerepet vitt a délvidék védelmi harczaiban. A husziták mozgalmának radikális képviselői Jan Žižka azaz, Zsizska János volt.


Gyermekkorában fél szemére megvakult. Husz János cseh prédikátort, John Wycliffe angol hittudós tanainak hirdetőjét, a róla elnevezett huszita egyház szellemi atyját. A Prágából kiszorult husziták öt évvel Husz János halála után a mai Tábor helyén éltek, az első időkben szekereken. A harci szekereket kör alakban, szorosan egymás mellett helyezték el, így szekértábort hoztak létre, amelyet ágyúkkal védelmeztek támadáskor.


Elbert János feleségét és éves fiát rendkívül megviselte a családfő váratlan és megmagyarázhatatlan halála. Fia, János , akit visszahúzódó, furcsa fiúnak jellemeztek ismerősei, azt terjesztette ismeretségi köreiben, hogy apját meggyilkolták, és nyomozni fog , hogy kiderüljön az igazság. Santo Spirito (Szentlélek) kórházban, a katolikus anyakönyvbe – anyja neve után – még Czermanik János József néven jegyezték be. A könnyebb kiejtés miatt a család későbbi magyar nyelvű dokumentumaiban már a Csermanek név szerepelt.


Jóllehet Déri János halála előtt meg volt győződve arról, hogy három év múlva már senki nem fog emlékezni rám, nem lett igaza. Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben teljes latin szövegét, mellékelte cseh nyelvű fordítását. Kádár János halála előtt papot kért és gyónt A titkot Németh Miklós volt miniszterelnök árulta el. Balatonfüreden tegnap a Hamvas Béla Asztaltársaság.


János Pál pápa is sok tekintetben jelentős személyiségnek nevezte, és sajnálatát fejezte ki szörnyű halála miatt. Seibt először is megcáfolta azt a XIX. Husz a német kultúrával szemben a cseh nemzeti gondolat hőse lett volna. Márton pápa a pap maradványait exhumáltatta, hamvasztást rendelt el és a Swift mellékfolyóba szórta hamvait, elkerülve, hogy nyughelye zarándokhellyé váljon. Az Elbert János rejtélyes halála óta eltelt közel harminc év nem volt elég ahhoz, hogy a magyar érdeklődők megnyugtató választ kapjanak a miértekre.


Mai posztunk sem tűzi ki maga elé megoldhatatlannak tűnő célokat, mindössze – hagyományainkhoz híven – kövér kérdőjeleket rajzolunk, s lehetséges magyarázatokat adunk. A tavaly február 11-én lelőtt Fenyő János élettársa és örököse két gyermekével a kaliforniai Santa Barbarába költözött augusztusban tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő Los Angeles-i magyar üzletembertől. Husz János igazi élete mégis halála után kezdődött igazán.


Kristyán Judit két gyermeket szült Fenyőnek, a második a médiamogul halála után jött világra. Híveinek tetteihez fűződnek a huszita háborúk, amelyek hozzájárultak a feudalizmus bomlásához, valamint a reformáció terjedéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések