2019. február 11., hétfő

Halálozási statisztika a világon

A mellrákkal összefüggő standardizált halálozási arány 1-kal csökkent a nőknél, azaz gyorsabb ütemben, mint az összes rákos megbetegedésre vonatkozó, átfogó arányszám. Ezzel szemben az idegrendszeri megbetegedésekkel összefüggő halálozási arány a férfiaknál 2-kal, a nőknél 3-kal nőtt. A világon – olvasható a KSH honlapján – a halálozások -a krónikus betegségek miatt következik be, melyek közül a leggyakoribbak a szív- és érrendszer betegségei, a rosszindulatú daganatok, a légzőrendszer krónikus betegségei (COP asztma) és a cukorbetegség. A mi hibánk, hogy vezetjük a halálozási statisztikát. Valamennyi daganat közül ez szedi a legtöbb halálos áldozatot a világon.


Mind a tbc, mind a tüdõrák inkább sújtja a férfiakat, mint a nõket. A férfiak halálozásának mindkettõ 3–-át adja, míg a nõknél csak illetve -át. A világon minden hatodik másodpercben meghal egy ember közúti balesetben. Az élveszületések halálozási életkorának átlaga (az évnél fiatalabbak elhalálozását nem számítva). Magyarországon a statisztika alapján óránként hal meg valaki így.


A Földön : 6év (a nőknél ), 6év (a férfiaknál ) – nem számolva a kontinensek férfi-nő arányát. Később az európai értékek csökkenését hazánk nem tudta követni, így a halálozási arányszámok emelkedtek. A halálozási és a közegészségügyi viszonyok javulásával mindegyik országban határozottan emelke-dett a születéskor várható élettartam a vizsgált időszakban.


Azonban ez a kedvező irányzat országonként különböző mértékű volt. Némely betegségek (pl. a tbc) tekintetében látványosan kirajzolódik, hogy melyek bolygónk legfejletlenebb országai, máskor viszont (pl. a szívbetegségeknél) nincs számottevő különbség a fejlett és a fejlődő világ között. Ha a próba statisztika értéke nagyobb, mint a kikeresett khí-négyzet határérték, akkor a nullhipotézist elvetjük, ha pedig kisebb, akkor elfogadjuk.


A következő bejegyzésben be fogom mutatni a teszt alkalmazását táblázatkezelő program és a Minitab segítségével is. Ez a halálozási tábla számításának alapja. Ezzel a magas számmal a keringési rendszert érintő megbetegedések után a rák a második leggyakoribb halálok az országban. A válási statisztika azon tényezőket tanulmányozza, amelyek hatással vannak a válás kialakulására.


Országokra lebontva láthatók a világ halálozási -születési adatai. Egy amerikai kutató elkészítette nyers statisztikák alapján a Föld első valós idejű halálozási és születési adatokat bemutató térképét. A matematikus tavaly már bemutatta a születés-halálozás térképet az USA-ra vonatkoztatva.


A legártalmasabb hármas. A teljes analízis során végül a fentanilt nyilvánították a legveszélyesebb drognak a világon a használója számára, a második helyezett a heroin lett, a harmadik helyre pedig becsúszott az alkohol. A Trónok Harca halálozási statisztikája – Illeszkedésvizsgálat Poisson-eloszlás esetén Ahogyan a normál vagy a khí-négyzet eloszlás esetében is érdekes lehet, hogy egy adatsor ilyen eloszlást követ-e, úgy az is érdekes lehet, hogy egy elméletileg Poisson-eloszlást követő adathalmaz vajon tényleg megfelel-e az elvárt.


Nemzeti Rákregiszter rendelkezésünkre bocsátott. Ezekből az adatokból látható, hogy a nőknél az emlőrák a leggyakoribb daganatos beteg - ség, eset jut 1ezer lakosra, és ebben is halnak meg legtöbben (15). A kollektív turisztikai szálláshelyek kihasználtságára vonatkozó statisztika tartalmazza a (szálláshelyre érkező) vendégek számát, valamint a belföldi és a külföldi vendégéjszakák számát létesítménytípus vagy régió szerinti bontásban.


E téren éves és havi statisztikai adatsorok állnak rendelkezésre. A férfiak között mind a fejlett, mind a fejlődő országokban a halálozási statisztikát a tüdőrák vezeti. Nem csak Európában, de az egész világon vezető pozícióban vagyunk sajnos ezzel a problémával.


Egészen pontosan a második helyen állunk az emésztőrendszeri megbetegedésekben. A krónikus májbe tegségek okozzák a legtöbb problémát, amit a túlzott alkoholfogyasztás okoz. A harmadik legjelentősebb létszámú zsidó közösség a világon Nyugat-Európában, Franciaországban van, ahol létszámuk itt több mint háromszorosa a magyarénak és 4ezer főt tesz ki ( ), megelőzve a 3ezer fős kanadait ( ), valamint a 3ezer fős nagy-britanniait ( ). Nem lehet elég korán kezdeni! Halálozási statisztika fekete humor halálozási statisztika repülőn vicces.


Téged gyűrűztek már meg. A blogom fent van a golden blog versenyen, szavazzatok rá, ha tetszett (aug.8-tól lehet szavazni rá, akkor majd adok linket is hozzá). Más, várhatóan (ha lesz érdeklődés), készítek egy kis kiadványt arról, hogy az adóforintjainkból mennyi hova megy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések