2017. július 10., hétfő

6 Éves gyerek iskolába

Több száz gyerek óvodai pályafutását végigkísérve és több tucat iskolaérettségi vizsgálatot végezve kialakult bennem egy kép a mai évesekről. Iskolaérettségi vizsgálatot abban az esetben szoktak végezni, amennyiben kétség merül fel, hogy mehet-e a gyermek abban az évben iskolába. Menjen iskolába , vagy maradjon még „gyerek”?


A mi korunkban nem emlékezni ilyen dilemmára. Ha május végéig, későbbi szabályozás szerint pedig, ha augusztus 31-ig betöltötte a gyerek a 6. Ha ezektől az adatoktól eltér a gyermek, vagy esetleg nem megfelelő az egészségi állapota, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy mennyire fogja bírni az iskolával járó fokozott megterhelést. A törvénymódosítás értelmében az oktatás megkezdését jövőre már csak engedéllyel lehet elhalasztani. Egyelőre se a szülők, se az óvodapedagógusok sem tudják, hova forduljanak, ha kérelmezni szeretnék, hogy egy hatéves gyermeknek ne kelljen kötelezően iskolába mennie jövő év szeptemberétől.


Másrészt a gyerek vélt vagy valós okossága nem szezonális dolog, a magas IQ nem múlik el a gyerek hét éves korára: aki okos hat évesen, az okos lesz hét évesen is. Egyedül utaznak a közlekedési eszközökön, egyedül kelnek át az átjárón, és egyedül cipelik a nehéz iskolatáskát. Mikor menjen iskolába a fiam? Eleven, érdeklődő, viszonylag jól rajzol, a legtöbb betűt ismeri, kicsit lusta.


6 Éves gyerek iskolába

A csoportjukból a nagy többség fiatalabb, ezért még nem mennek, az ilyen korúaknál 9-ből eddig 4-en biztos mennek, inkább lányok. Gyermek fejlődése - 5-éves gyermek - beszédfejlődés. Képes egyes hangok elkülönítésére.


Megkülönbözteti a zöngés és zöngétlen hangokat, valamint időtartam szerint is differenciál. Főbb fejlődési állomások, orvosi és védőnői vizsgálatok éves korban. A japán szülők már egész kiskoruktól fogva úgy nevelik gyerekeiket, hogy azok képesek legyen önálló döntéseket hozni, és megtanítják arra, hogy hogyan. Biológiai és kognitív fejlődés –éves korban. Nemcsak a pedagógus, hanem – természetszerűen – a szülő elvárásai is sokrétűek az iskolába lépő gyermekkel szemben.


Mi ez a nagy felhajtás ez ellen mostanában? Például, ha egy éves gyerek jól tud beszélni, könnyen alakít ki kapcsolatokat, éretlmesen gondolkodik, gazdag a szókincse, a felolvasott mesét jól érti, látszólag minden rendbe van, csak az a gon hogy nem szeret rajzolni, mert mindig a kör helyett szögletet sikerül rajzoljon, a kígyóvonal remeg, ezért nem is szeret. Csökkentett fluorid tartalmú gyermekfogkrém speciálisan a tejfogak tisztítására és ápolására szolgál. Az első tejfog áttörésétől kezdve az első állandó fog megjelenéséig használható, körülbelül éves korig, míg a gyermek iskolába kezd járni.


Szakmai baklövésnek tartja a Pedagógusok Szakszervezete óvodapedagógiai tagozatának elnöke azt, hogy hat éves kor után minden gyermeknek kötelező lenne iskolába mennie. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy az óvodapedagógus állapítja meg, mikor iskolaérett egy gyerek. Szívműtétje előtt férjhez szeretett volna menni az éves kislány Nem kell a gyerek csak éves kora után Miért menjen minden éves iskolába ? Fodor Tímea logopédus sok éves tapasztalata szerint már szeptemberben elkezdi foglalkoztatni a szülőket a téma: menjen-e a gyerek a következő évben iskolába , vagy maradjon még egy évet az oviban?


Hogyan döntsenek azok a szülők, akik bizonytalanok az iskolaérettséget illetően? A most megszerzett hit önmagában, képességeiben erős védőbástyaként öleli körbe az iskolába lépés pillanatában. Mi az iskola felé hajlunk, és úgy érzem sokan nem értik miért nem marad még egy évet gyerek. Hozzátartozik a dologhoz, hogy a fiam nyáron lesz éves. Most ugye és fél éves , érdeklődő, önálló, jó a memóriája, jó a ceruzafogása, a beszéde tiszta (éves kora óra mondja az R betűt), logikusan érvel.


Egy hat éves gyerek anyukája szerint a fia valójában egy transznemű lány. Az apa nem ért ezzel egyet. Nagy hangsúly kerül a követelmények teljesítésére, találkozik a környezet elvárása a gyermek fejlődéséből fakadó igényeivel, (szemben a 3- éves korszakkal). Orvost váltottunk Több ezer éves faóriások tövében jártunk Kisvasúttal a millió éves cseppkőbarlangba „Anya, ez a te hibád!


Miért titkoljuk három hónapig, hogy terhesek vagyunk? Az én kisfiam éves lesz szeptemberben,most megy iskolába ,nagyon várja. Szerintetek ez jó érték? Csak feladatban hibázott!


Az iskolakezdés nehéz időszak, és bizony előfordulhat, hogy a gyerek úgy reagál a nehézségekre, hogy nem akar iskolába menni. Ha a te gyermekeddel is ez történik, a legfontosabb, hogy ne magad hibáztas te nem csináltál semmi rosszat, viszont nagyon sokat tehetsz azért, hogy a gyermeked átlendüljön ezen a nehéz időszakon. Idén, a változó szabályok miatt három hónapnyi gyerek iskolakezdése ugrott előre egy évet. Azok, akik május és augusztus között lesznek hat évesek, hirtelen iskolakötelezetté váltak, holott eddigi ovis pályafutásuk annak jegyében telt, hogy ők majd betöltött hét évesen kezdik az elsőt. Ahogy nincs két egyforma ember, nem lehet általánosítani a félelmekkel kapcsolatban sem - van, amelyik gyerek fél az iskolától, van, amelyik nem.


A szerencsésebbek életéből ez kimara de a félelmek meglétét sem kell túlreagálni, hiszen az ismeretlen sokszor félelmetesnek tűnik elsőre. Minden gyerek fél az iskolától?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések