2017. július 7., péntek

6 Hónapos baba fejlődése

Mászni kezdhet, de nem halad előre. A tárgyakat már meg tudja fogni, szájához veszi, ajkával tapintja, ez is egyfajta ismerkedés. Baba fejlődése - hónapos baba - értelmi fejlődés.


Megjelenik a “kérés” kifejezése. Természetesen még nem szavakkal, hanem a saját kis kommunikációs eszközeivel (mutogatással, egy-egy hanggal). Hat hónapos korban megkezdhetjük az anyatejjel táplált baba hozzászoktatását a szilárd ételekhez.


Az elsők közt lehetnek gyümölcsök (alma, őszibarack először), gluténmentes éltelek (rizs) vagy glutén tartalmúak (búza, rozs, zab), valamint főzelékfélék (először burgonya, amely jó sűrítő anyagnak is). Intenzív növekedési szakasz- a baba éhesebb, követelőzőbb, fejét és szemét a fény felé fordítja, ingadozás nélkül tartja a kobakját. Fejét 1-másodpercig vonalban tudja tartani törzsével, amikor háton fekvésből karjánál fogva ülő helyzetbe húzzuk. A hónapos csecsemő a hasán kúszik, segítséggel ül.


A mozgásfejlődés látványosan beindul, sok csecsemő ilyenkor már a kúszás-mászás tudományával is kísérletezik. Tárgyakért nyúl, azokat két kézzel megfogja, szájába veszi, ütögeti, leejti és felveszi. Ha első gyermekeddel vagy otthon, akkor ez újszerű érzés, hiszen eddig még nem volt olyan személy az életedben, akiért ennyit kellett volna aggódni.


Főbb fejlődési jellemzők, orvosi és védőnői vizsgálatok hat hónapos korban. Milyen tünetek, jelek esetén fordulj orvoshoz? Ha ezt még nem láttuk tőle, ne ijedjünk meg, mert innentől kezdve bizony nagyon különböző a picik fejlődése. A hasra fordulás akár 5- hónapos korig is várathat magára.


6 Hónapos baba fejlődése

Amire figyeljünk: Napközben, aktív időszakban, legyen a gyermek ettől a hónaptól kezdve mindig a földön a játszószőnyegén. Balesetveszélyes lehet. Csecsemő fejlődése : 9-12. A rendkívül izgalmas első év végére a csecsemő nemcsak egyre „beszédesebb” és játékosabb lesz, de az első lépéseit is megteheti, ráadásul egyre hangsúlyosabbak lesznek a személyiségére utaló jelek is. A legtöbb ennyi idős baba igyekszik elsajátítani a kúszás tudományát.


Tovább – hónapos baba … 7. Ez az oltás védi a tuberkolózis ellen a babákat. A hónapos baba számára továbbra is nagyon fontos a testkontaktus, ezért vedd gyakran ölbe és énekelj, mondókázz neki! Az ölbeli játékok alkalmasak egy kis babatornára is!


Az érintés az egyik leghatékonyabb eszköz, hogy kommunikálj kisbabáddal, tanulj olyan mondókákat, ahol meg is érintheted őt. Természetesen a beszéd észlelése is folyamatosan fejlődik eközben, tehát a mondókázást, és az éneklést abba ne hagyjuk! A beszédfejlődés leírása azért is nehéz, mert egyrészt valóban nagyok az egyéni eltérések, emiatt aztán nem szabad a gyerekeket egymáshoz hasonlítgatni.


Másrészt azonban igenis vannak olyan mérföldkövek, ahol ki lehet mondani: ha a beszéd tartalmilag vagy alakilag nincs egy bizonyos szinten, akkor bizony baj van, és muszáj külső segítséget kérni. Bármerre képesek már elfordulni egy érdekes játékért. Helyüket kissé még esetlenül próbálják változtatni. Van olyan baba , aki hátrafelé tolja magát, van amelyik gurul, van amelyik már előre kúszik.


Fél éves lesz a Kismanó! Bizonyára beletanultál már az új helyzetbe, megszokta hogy eggyel többen vagytok a családban, és biztosan sok olyan tapasztalat ért az elmúlt fél évben, amitől egy kicsit megváltozott a világról és önmagadról alkotott képed! Jellemző a beszéd (gagyog), a finom- (opponál, csippent) és a nagymozgások (forog, kúszik, mászik) intenzív fejlődése. Az intenzív fejlődés közben egyre többet ért meg a „világból”. A második félévben a játék akkor jó, ha történik vele valami, amikor a baba manipulálja.


A hetes baba alaposan szemügyre veszi környezetét, de nem igen követi tekintetével a mozgó tárgyakat, arcokat. A hirtelen felvillanó fény, mint amilyen a fényképezőgép vakuja is, láthatólag zavarja. Az hónapos csecsemő hasról hátra fordul és vissza. Próbálkozik a kúszással, négykézláb állva pedig hintáztatja magát.


6 Hónapos baba fejlődése

A szülők tudni akarják: Mennyi ideális esetben egy hónapos kisbaba testsúlya és mekkora a testhossza? Egy baba átlagos súlya lányoknál kilogramm és a fiúknál ,kiló. Az átlagos testhossz pedig lányoknál centiméter, fiúknál pedig nagyjából 6centiméter.


Ha megduzzad a baba ínye, adjunk neki rágókát, hogy rágcsálhassa, és gyakran masszírozzuk az ínyét az ujjunkkal, vagy erre való speciális eszközzel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések