2015. november 25., szerda

Zsidó vallás

A vallásos zsidók Isten felé mély tiszteletet mutatnak és fenséges, szent lénye miatt tilosnak tartják mindenféle ábrázolását vagy a nevének kimondását. Holott a zsidó vallás — természeténél fogva — nem térítő jellegű, így voltaképpen nem kellett volna komolyan tartaniuk tőle. A középkori üldöztetések, a háborúk és a járványok következtében a zsidóság lélekszáma jelentősen csökkent, és csak az újkor végén indult meg növekedése. Please try again later.


A népnév héber megfelelője jehudi, יהודי. Egyéb nyelveken szintén e szó különböző alakváltozataival jelölik a zsidó népet, például görög: judaiosz, Ιουδαιος, latin iudeus (azaz Iudaea tartománybeli), német Jude, angol Jew, francia juif, spanyol judío. E történet szerint Isten szövetséget kötött az ősatyákkal, hogy őket és leszármazottaikat választott népévé fogadja, és elvezeti majdan az Ígéret földjére. Ez az a hely, ahol a szent nap, a szombat - sabbat.


A templom lerombolása után nem jött létre tartósan olyan szentély, amely a papok áldozatainak lett volna fenntartva. Az újféle templomokban, az ún. A mohamedán vallás : Az iszlám szó arab kifejezés, és engedelmességet, odaadást, Isten akaratában való megnyugvást jelent.


Zsidó vallás

Ugyanabból a szellemi hagyományból ere mint a zsidó és keresztény vallás. A mohamedánok is tisztelik a bibliai ősatyákat és prófétákat: Ábrahám=Ibrahim, Mózes=Musza stb. Ne kerteljünk: az a zsidó , aki betartására vállalkozik, a pénteki naplementétől a szombati alkonyat végéig el van vágva a világtól.


A fiúk a zsidó vallás szerint akkor válnak nagykorúvá, amikor a zsidó naptár szerint betöltik tizenharmadik évüket. Hívei elsősorban a zsidók közül kerülnek ki, bár a történelem során más népek is áttértek a judaizmusra. A legnagyobb, hétről hétre ismétlődő zsidó ünnep a szombat.


Ez különösen azért fontos, mert a vallásos zsidó nem végez semmiféle munkát, tevékenységet, nem gyújt tüzet, nem nyúl elektromos tárgyakhoz. Purim פורים Purim egynapos ünnepe ádár 14. Arról emlékezünk meg ezen az ünnepen, hogy a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség, amelynek kiirtására Hámán gonosz tervet szőtt, megmenekült. A Tóra írott és szóbeli részből áll, melyet a hagyomány szerint Isten a Sínai-hegyi kinyilatkoztatáskor adott át Mózesnek, aki továbbadta azt a zsidó népnek. Izrael Shahak: Zsidó vallás , zsidó történelem 1. A zsidó újév kora ősszel kezdődik.


Ezt az első öt könyvet Mózes, a zsidó vallás alapítója írta. Mózes vezette ki a zsidó népet Egyiptomból, Ő kötött szövetséget a Sínai-hegyen Istennel és Ő vezette el a zsidó népet az ígéret földjére, Palesztinába. Mózes a Sínai-hegyen egy kőtáblát kapott Istentől, amelybe a tízparancsolat volt belevésve. Istenből, aki a zsidók felett uralkodott a földkerekség urává nőtte ki magát, mind atyjává.


Zsidó vallás

Ezzel a zsidó hit tisztán egyIstenhívő (monoteista) Kisebb változásoktól eltekintve nyerte el végleges formáját az Ótestamentum. Noha jellegzetesen zsidó ruhadarabnak véljük, a Tóra (Mózes öt könyve) semmiféle előírást nem tartalmaz rá vonatkozóan. Héberül a kapedlit kipá nak mondjuk, amely szó kupolát, égboltozatot is jelent.


Amikor a sapkát fejünkre borítjuk, úgy érezzük, a. Történelmi szempontból csak Isten küldötteiről, meghívottakról vagy kiválasztottakról beszélhetünk, akik az emberek elé terjesztették az isteni kinyilatkoztatást. Kedves munyamunya, Te vagy tévesésben, mert. Salamon halála ( ie 9) után a birodalom kettészakadt: az északi tartotta meg az Izrael nevet, ehhez törzs tartozott, a déli neve Juda, mivel ez volt a nagyobb és fõképp fontosabb része, itt van Jeruzsálem és a Szentély.


Zsidó vallás

Miután végignéztük azokat a szempontokat, amelyek szerint a zsidó vallás irányzatait csoportosítani lehet, az alábbiakban néhány ország és régió zsidóságának mai vallási térképét próbálom meg felvázolni, a teljesség igénye nélkül. Mohamed tevehajcsárként majd kereskedőként utazva ismerte meg a zsidó , a keresztény és a pogány arab vallást és 6körül új tanokkal lépett fel. Követői elsősorban a szegények voltak, mert ellenezte az uzsorát, támogatta az elesettek gyámolítását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések