2015. november 12., csütörtök

Ksh infláció 2019

Ksh infláció 2019

A mezőgazdasági termékek közül az alma és a vágósertés termelőiár-indexe a kilencedik hónapban kiemelkedően magas. Annak érdekében, hogy a közvélemény számára érthető, és világosan nyomon követhető legyen a jegybank politikája, az MNB az Inflációs jelentés című kiadványában számol be az infláció korábbi és várható alakulásáról, és értékeli az inflációt meghatározó makrogazdasági folyamatokat. Magyar Nemzeti Bank évente négyszer. Forrás: KSH , illetve MNB-számítás A részadatok összegei – a kerekítés miatt – eltérhetnek a hivatalos értéktől.


Tovább lassult az infláció tavaly decemberben. Idén októberben a fogyasztói árak átlagosan százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, az októberi százalék után - adta hírül a KSH. A százalékos ütem alacsonyabb kicsit a várakozásoknál, és lassulást jelent a novemberi illetve az októberi százalékhoz képest - kommentálta a KSH friss adatait Németh Dávi a KH Bank Zrt. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. A KSH adatai alapján az infláció háromszorosával, egyetlen év alatt átlagosan százalékkal drágult a kenyér.


A maginfláció míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció százalékon alakult (1. ábra). Gazdaság Sokat drágult a kenyér az elmúlt egy évben. A félbarna az átlagnál is nagyobb mértékben, százalékkal lett drágább. A fentiek mellett a magas infláció számos tévhitnek ad táptalajt, ezekről is szó lesz a bejegyzésben. Miért gond a magas infláció befektetési szempontból?


Kötvények és a magas, emelkedő infláció : Mi a jó. Ilyentájt derül ki az is, hogy milyen fontosabb tételek változtak a fogyasztói kosárban. A Statisztikai Szemle c. Az ebben a hónapban a nyugdíjasoknak járó százalékos inflációs kompenzáció tehát az idén novemberben mindössze százalékkal egészülhet majd ki.


Minden ötödik ember öregségi nyugdíjat, minden nyolcadik megváltozott munkaképességűeknek járó ellátást kap. Tavaly összesen százalékkal emelkedtek az árak – tette közzé a KSH. Az infláció alakulása Forrás: KSH. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy az infláció decemberi lassulásában az üzemanyagok árának mérséklődése játszott főszerepet. Tavaly a legnagyobb drágulást a szeszes italok, dohányáruknál, valamint az élelmiszereknél mérték.


Az elemzők százalékos éves inflációt prognosztizáltak áprilisra, a márciusi százalék után. Az év vége felé a jegybanki betéti kamat emelkedésére lehet számítani, összhangban az EKB várható kamatlépéseivel. A szezonálisan kiigazított. Központi Statisztikai Hivatal. A vonatkozó törvény szerint a nyugdíjasok kosara szerint számolt árváltozás első nyolchavi mértéke alapján kell kiszámolni, van-e szükség az év eleji nyugdíjemelés kipótlására, ezt az adatot ismertette kedden a KSH.


Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. E szerint a nyugdíjas infláció augusztusban százalékos volt, a nyugdíjasok élete pedig az első. Kitérek arra is, hogy magas inflációs környezetben mi a probléma a kötvény befektetésekkel, és a részvényeken elérhető hozamokkal is. Portfolio Visszafogott növekedés és alacsony infláció vár Európára a következő években Frissítette előrejelzéseit az Európai Bizottság. A fővárosi index az országos jelzőszám mindössze ponttal csökkent az előző (júliusi) felméréshez képest.


Ksh infláció 2019

Elektra Adatszolgáltatói Kliens 1. Az élelmiszerek ára százalékkal mérséklődött, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának százalékos csökkenése következményeként - ez utóbbi csoport nélkül. A fogyasztói árak átlagosan százalékkal csökkentek. Tényleg csak ennyi az infláció ? Szeptemberben átlagosan százalékkal nőttek a fogyasztói árak a KSH adatai szerint tavaly szeptemberhez képest. A KSH jelentése szerint az élelmiszerek ára százalékkal emelkedett, harmadik hónapja gyorsul az áprilisi százalékról.


Az előző hónap árváltozásait figyelembe vevő fogyasztói árindexet minden hónap 11. Ez a mutató a tavalyi évben értékű volt – jelentette ki Yakiv Smolii, a Nemzeti Bank kormányzója. Hozzátette, hogy az év végéig tartják magukat a alatti emelkedéshez. Az éves átlagos infláció mértéke pontosan megegyezik az MNB novemberi inflációs jelentésében prognosztizált adattal, míg az augusztusban kiadott előző jelentésében a jegybank százalékos inflációt várt a múlt évre. Az éves infláció a májusi százalék után júniusban százalék volt, ez az érték öt és fél éve nem volt ilyen magas.


A következő hónapok döntik el, rossz volt-e. A forintgyengülés elsősorban az üzemanyagok árán látszódott meg, e termékek ára százalékkal nőtt. A maginfláció míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció százalékon alakult (1. ábra). A KSH által számított fogyasztóiár-index – összhangban a nemzetközi gyakorlattal – az infláció általános mérőszáma. E mutató mellett a KSH számítja és közli a maginflációs mutatót is.


A KSH adatközlése szerint a maginfláció míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció százalékon alakult (1. ábra). Az év első hónapjában százalékos volt az infláció a tavalyi azonos időszakhoz képest - derül ki a KSH gyorsjelentéséből. Júliushoz viszonyítva százalékkal csökkent az üzemanyagok, százalékkal a ruházati cikkek és százalékkal az élelmiszerek ára. A szolgáltatások százalékkal drágultak. Elsősorban az üzemanyagárak emelkedése okozta a pénzromlást a jegybank szerint.


Ksh infláció 2019

PLS-alapú strukturális egyenletek módszerének alkalmazásáról és a külföldi hazautalásokat fogadó magyar háztartások jellemzőiről közlünk tanulmányokat. Műhely rovatunk írása a szovjet-oroszországi alkoholfogyasztással kapcsolatos tényfeltárás. Azt pedig, hogy végül mennyi a kimutatott infláció , a KSH az úgynevezett fogyasztói kosár alapján kalkulálja. Az átlagot azonban ezen a téren is (mint az igaz például a bérekre, de szinte minden másra is) eltérő fogyasztási szerkezetek adják ki.


Ez az átlagos költést mutatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések