2017. május 26., péntek

Anyának lenni nehéz

Anyának lenni néha nehéz. De nem azért, mert Te nem csinálsz jól valamit. Hanem mert ez egy egész embert kívánó, nagy feladat. Viszont a világon az egyik legnagyobb teljesítmény, még akkor is így gondolom, ha sokak szerint ez csak egy alap dolog, és csak egyszerűen ez a nő „dolga”.


Tapasztalataim és tanácsaim. Több oka is van annak, hogy régen nem írtam már semmit a blogomba. Szerencsére egyik ok sem az, hogy kifogytam a szóból! Valóban az a legjobb a gyermeknek és az anyának , ha a gyermeke egész nap a testéhez van kötve? Szerintem ebben is a középutat kell megtalálni, és ha már a másik divatirányzatot nézzük, akkor az igényeket kell megfigyelni, és aszerint menni tovább a saját utunkon.


Ezen képek láttán pedig már világossá válik, hogy anyának lenni bizony roppant kemény feladat, ahol nagyon jól tud jönni, ha képesek vagyunk kellő humorérzékkel kezelni a problémákat. Pont úgy, ahogy azt a most következő édesanyák is tették. Bird Box – anyának lenni baromi nehéz Mondjuk Sandra Bullock karaktere legalább nem az apokalipszis kitörése után vállal gyereket , hanem még előtte. Folyton figyelsz, fél szemed mindig rajta, a tömegből is meghallod a hangját, szavak nélkül is tudo ha valami baja van, messziről megérze ha valami történt vele.


Ebből az alkalomból összegyűjtöttem néhány szép idézetet az anyai szeretetről, így köszöntve az Édesanyákat, Nagymamákat! Nagyon sokszor hallani, hogy „régen az anyáknak sokkal könnyebb volt”, mert volt körülöttük támogató nagycsalá vagy ha olyan társadalmi helyzetben voltak, akkor személyzet, ma pedig egyedül kell megküzdeniük minden problémával. Meg kell felelni a párkapcsolat, a család és a társadalom elvárásainak. Boldogan adok -elismerést, dícséretet pedig ezért nem várok- akár az utolsó falatból a kedvenc desszertemből, de akár az időmből, az energiámból, a “fiatal” éveimből is!


Előrebocsátjuk: nem jobb egyedülálló anyának lenni ! Egyértelműen milliószor jobb úgy az élet, ha van a háznál egy férfi, aki mindennap megerősíti, hogy igen, jó anya vagy, jól csinálo amit csinálsz, tarts ki, ha hiszti van, és átveszi a stafétabotot, amikor kell. Visszatérve a címben feltett kérésre, vajon nehezebb-e most anyának lenni , mint más korokban? Mindenképpen bonyolultabb, mert ami körülvesz minket, az túl sok, túl hangos és erőszakos. Néha nem halljuk a saját belső hangunkat. Szabó Anna és Szabó Eszter Judit édesanyja.


Egy anyának elege lett belőle, hogy állandóan ő pakolja el a fia holmijait. Ezért kitalálta, hogy ha estére nincs rend a gyerekszobában, napi forintot levon a gyerek zsebpénzéből. Eltelt egy hét, a gyereknek hét végére már 3forintra nőtt a tartozása. Most a pozitív napjaimat élem szerencsére, vagy végre valahára. Nem hiszem, hogy örökké tart, de kiélvezem minden percét.


Nagyon jó lenne így maradni, mert a KisHusin is látom, hogy neki is jó, ha anyának több türelme van. Vannak pillanatok, amikor kifejezetten nehéz. Az anyaság ugyanakkor nem mindig könnyű. Persze anyának lenni kicsit olyan is, mintha állandóan a tükörben fürkészném önmagam.


Hiszen a hatéves Szabolcs ugyanolyan gesztusokat használ máris az oviban, mint én. Sőt, a játszótéren a hétvégén hasonló módon osztotta be a hintázást és a mászókázást a négy kis kortársával együtt, mint ahogy én tettem volna. Legszebb versek : Nehéz dolog anyának lenni , hisz mint Ő. Oly nehéz dolog anyának lenni , míg nem tudja, nem is sejti senki. Csupán az érzés végtelen gyönyörűség, a sok aggodalom pedig sírig tartó keserűség.


Már a pocaklét alatt gyötör a kétség, s fejedben megfordul sok ezer kérdés. Ugye, minden rendben van? Együtt elkerülünk minden gondot. Melankolikus boldogság az enyém. Alkati sajátosság, ez van.


Azt hittem egy újszülöttel nehéz az élet, aztán azt, hogy egy csecsemővel sem könnyű, most azt érzem, hogy kisgyerekkel dolgozó anyának lenni meg már egyenesen több a soknál. Mindegy milyen, mégis most vagyok egész. A maroshegyi Kanizsayné Herke Zita öt csemetét nevel, és bár a gyerekek között nagy a korkülönbség, egy ekkora családot irányítani nem kis munka. Mert a gyermekeim mosolya többet ér a világ minden kincsénél. Sírós napom volt, és úgy döntöttem, kiírom magamból.


Valószínűleg egy nagy zagyvaság lesz az egész, de nem bánom. A fő okom a sírásra az volt, hogy milyen édes ez a gyerek, de az élet őt sem fogja kímélni, meg hogy néha utálok egyedülálló mami lenni. Minden anyuka és kisgyerek életében bekövetkezik az a pillanat, amikor el kell válniuk a nap nagy részére.


Elkezdődik a bölcsőde, az óvoda. Megszokni ezt az új élethelyzetet nem csak a gyermeknek nehéz , hanem az anyukájának is. Még az is lehet, hogy neki nehezebb.


Tovább olvasom “Miért nehéz a beszoktatás?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések