2016. április 25., hétfő

Harmonikus átlag

Nevezetesen, a harmonikus közép a (-1)-hez tartozó hatványközép. A súlyozott harmonikus átlag alkalmazására alapvetően gyakorlati, praktikus okokból kerül sor. Például gyakorisági sor adataiból harmonikus átlagot általában akkor számítunk, ha az átlagolandó értékeket az értékösszegekkel súlyozzuk, mivel közvetlenül ezek állnak rendelkezésünkre. A kiindulási értékeket összeadjuk, majd az összeget elosztjuk az összeadott számok darabszámával. A hétköznapi életben ezt simán „ átlag ”nak mondjuk.


Harmonikus átlag

A matematikában a számtani közép elnevezés a mértani és a harmonikus középtől való megkülönböztetést szolgálja. Ezt a hármat pitagoraszi közepeknek nevezik. Természetesen súlyozva is számolható, amennyiben gyakorisági sorról van szó. A harmonikus átlag fogalma. Egy vállalatnál a dolgozók jutalmat.


Akkor alkalmazzuk, ha az átlagolandó értékek reciprok értékének van tárgyi értelme. A súlyozott átlag általában valamilyen súlyokkal ellátott értékek számtani átlagára utal, de ennek mintájára meg lehet határozni az értékek súlyozott mértani átlagát és súlyozott harmonikus átlagát is. Ez a cikk a Microsoft Excel MÉRTANI. KÖZÉP függvényének képletszintaxisát és használatát ismerteti. A függvény pozitív számokból álló tömb vagy tartomány mértani középértékét adja meg.


Csak azonos súlyú adatok átlagolhatók! Helyzeti középértékek: módusz medián kvartilisek. A statisztikai középérték mutatók (medián, módusz, számtani átlag , harmonikus átlag , mértani átlag , négyzetes átlag ) egyike, amely fontos információt hordoz egy valószínűségi változóról illetve egy statisztikai sokaságról egyetlen értékben. Az átlagolandó értékek reciprok értéke átlagának a reciproka.


Ismérvek típusai, viszonyszámok, dinamikus viszonyszám, intenzitási viszonyszám, számtani átlag , harmónikus átlag , mértani átlag , medián, módusz. A másik lehetőség a harmonikus átlag. SÚLYOZOTT HARMONIKUS ÁTLAG : vagyis.


Harmonikus átlag

Amit mindenképp érdemes ebből megjegyezni, hogy a két átlag eredménye ugyanaz, csak éppen nem mindegy, mikor melyiket használjuk. Ha a súlyoknak az B-k lesznek használva, akkor számtani átlag kell, ha viszont a A-k, akkor harmonikus átlag kell. Másolja a mintaadatokat az alábbi táblázatból, és illessze be őket egy új Excel-munkalap Acellájába. Ha azt szeretné, hogy a képletek megjelenítsék az eredményt, jelölje ki őket, és nyomja le az F majd az Enter billentyűt. Például ha van egy 4-es és egy 5-ös felelete akkor az átlagod 5. Ebben az esetben az értékek általában nem egyszer szerepelnek, ezért meg kell szorozni azokat a gyakorisággal (súlyozni kell).


Súlyozott számtani átlag. Mikor használunk harmonikus , számtani es mértani átlagot? Skip trial month free. Unsubscribe from Kisvarda Tamop? Harmonikus rezgőmozgás Kisvarda Tamop.


Free Music Online Downloader for Daily Kompas News, Music, Videos, Interviews,. Két fajtája van: egyszerű. Az ilyen számokat statisztikai mutatóknak nevezik. Számított középértékek: 1. Aktuálne novinky a nové materiály v odbornej sekcii SLOVACIKÁ.


Prehľad aktuálnych noviniek a nových materiálov v sekcii SLOVACIKÁ, ktorá je venovaná poštovným známkam a iným poštovým materiálom iných krajín so súvisom so Slovenskom a Slovákmi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések