2016. április 14., csütörtök

A betűre végződő szavak

A betűre végződő szavak

Start studying Z betűs leggyakoribb angol szavak. Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools. U-ra vagy ü-re végződő szavak? Mert nem azok érdeklik, hanem csak a „látványos, énekes és táncos műsör” megjelölésére használt u-ra vagy ü-re végződő szavak, amiknek a második betűje az e. Ennyi szó és szótagcsavarás után már csak a szavak ízekre (betűkre) szedése maradt számunkra.


Ezt a játékot pedig anagrammának nevezik Az anagramma a szójátékok egy fajtája, melyben értelmes szavak vagy mondatok betűinek sorrendjét úgy változtatjuk meg, hogy az eredmény szintén értelmes szó vagy mondat lesz. Milyen ó és milyen ő áll a szavak végén? Folytasd a sort, ameddig lehet: bőr, csőr, Győr, …. Keress példát rövid o-t tartalmazó szavakra! A szóelemek leírásának alapja a történeti hagyományban kialakult, a helyesírás által is őrzött mai köznyelvi kiejtés. UÚÜ betűvel kezdődő szavak – szojelentese.


V betűre végződő szavak fórum, vélemény és hozzászólás. Fórum, tapasztalatok, kérdések, válaszok. Zs-re végződő szavak írnátok? SZ-re, T-re, vagy SZT-re végződő szavak ABC-ben!


A magyarul tanulókat ily módon könnyen megtéveszthetik, de a kevésbé ismert szavak (pl. ruggyanta, podzol) akár a magyar anyanyelvűeknek is gondot okozhatnak. Az érintett szavak betűrendbe soroláskor is gondot okozhatnak, mivel a magyar nyelvű szövegekben a kettős betűket elemeik szerint kell sorba rendezni. A legtöbb -ny végű szó -n végű idegen szavak átvételéből keletkezett.


Mivel az y betűt általában i-nek ejtjük a szavak végén, ezért kötőjel nélkül csatoljuk a toldalékot az erre a betűre végződő idegen szavaknál. Nem összekeverendő az ey végződéssel! A likeol formát azonnal ki kellene zárni a lehetőségek közül, hiszen a néma hangzóra (hangérték nélküli betűre ) végződő idegenszavakhoz mindenesetben kötőjellel kell a toldalékot kapcsolni, erre vonatkozik a 217. Helyesírási Szabályzatban. Elengedhetetlen feltétel egyrészt, hogy a gyakorlatokban szereplő szavak jelentését ismerjék a gyerekek, másrészt, hogy a gyakorlatban szereplő szavak analóg sorokat alkossanak, így a minta alapján újabb példákat építhessenek a sorokba a tanulók: eső, tető, felhő stb.


A társaság tagjai csak (egy megadott betűre végződő ) szavakkal felelhetnek a játékvezetőnek, vagy válaszolhatnak mondatban. Gyakorlásul próbáljunk mi is csupa GY- betűre végződő szóval mondatot alkotni. Példa: Ahogy, langy elegy fogy,úgy fagy egy nagy varangy.


A MAGYARBAN MEGSZOKOTT BETÛRE VÉGZÔDÔ IDEGEN SZAVAK A magyarban megszokott hangértékű betűre végződő , magyarosan és az idegenesen írt egyszerű és összetett idegen vagy jövevényszavakhoz a toldalékot (ragot, jelet és a képzőt is) mindig közvetlenül írjuk. A mássalhangzót jelölő kettőzött betűre végződő idegen tulajdonnevekhez az azonos betűvel kezdődő magyar toldalékot (s így a -val, -vel és a -vá, -vé rag megfelelő alakját is) kötőjellel kapcsoljuk, hogy a név alapformája világosan kitűnjék: Mann-nak, Tallinn-nál, Scott-tól, Falstaff-fal, Grimm-mel, Scott-tal stb. Megjegyzés: A -val, -vel és -vá, -vé rag v-je a mássalhangzót jelölő, megfeleltethető hangértékű nem magyar betűre vagy betűkapcsolatra végződő idegen szavak utolsó mássalhangzójához teljesen hasonulva kapcsolódik a szó kiejtésének megfelelően: appendixszel, amphitrichhel, pancreasszal, cholelithtel, nystagmographfal.


Adatbázisunk témakörben kínál angol nyelvi tananyagokat. Sulinet Nyelvek rovat digitális tananyagbankjában! További, ebbe a kategóriába tartozó szavak : experience (nem megszámlálható) – tapasztalat experience.


She had done the ironing, when her husband came home. A szavak jelentése és szerkezete 15. Nézd meg jó minőségben a -on!


Kínomban átnéztem az „ny” betűre végződő szavak listáját, amelyből 1. A hárombetűs íny szóval kezdődik a lista és a huszonkét karakteres hadifogoly-szállítmány kifejezéssel zárul a gyűjtemény. Hogyan toldalékoljuk az idegen, hangérték nélküli (néma) betűre végződő szavakat? Voltaire-é, Peugeot-t, Maupassant-nal. De: Janus Pannoniusszal, Bachhal, Greenwichcsel.


Sok idegen eredetű tulajdonnév végén van hangérték nélküli (úgynevezett néma) betű. Szokatlan hangértékű betűre végződő idegen szavak. Toldalékolás Melyik alak a helyes: Bosch-sal, Boschsal vagy Bosch-al? LeckeO betűre végződő melléknév egyeztetése50.


A helyes alak: Boschsal. A főneveket úgy tesszük egyes számból többes számba, hogy a szavak végén található. Magyarország első és legnagyobb fórum szolgáltatása.


Cselekvést, történést, létezést kifejező szófaj. A mondatban mindig az állítmány szerepét tölti be, és kifejezi a cselekvő számát, személyét, a cselekvés módját, idejét és azt, hogy a cselekvés tárgyas, vagy tárgytalan irányultságú-e.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések