2019. március 21., csütörtök

Kényszeres személyiségzavar okai

Olyan mögöttes érzelmi állapotok állhatnak a hátterében, mint a félelem az ismeretlentől, a kontrollvesztéstől, kudarctól, elutasítástól, a szégyentől, vagy a megsemmisüléstől. A kényszeres zavar gyökerei gyakran nagyon mélyek és összetettek lehetnek. A személyiségzavar önmagában is diagnosztizálható kórkép, de számos egyéb pszichiátriai kórkép melegágya is egyben, pl. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.


Kényszeres személyiségzavar okai

Sigmund Freud írta le, a ma rögeszmés- kényszeres személyiségzavar néven ismert betegséget, ő az effajta betegségben szenvedőket „análisan fixált személyeknek” nevezte. Azonosította e személyiségtípus fő jellemvonásait: a rendezettségbe, takarékoskodásba belefeledkező, önfejű, makacs és merev személyek. Ezt a viselkedésformát a társadalom sok esetben maladaptívnak véli, maga a személy azonban nem.


Teátrális személyiségzavar a borderline-, a hisztrionikus-, valamint a nárcisztikus személyiségzavar is. A harmadik nagy csoport a szorongásos típus, akik közé például a függő, úgynevezett dependens személyiségek tartoznak. Labilis érzelmi élet, teátrális viselkedés, az érzelmek eltúlzása mind a hisztrionikus személyiségzavar jellemzői. Ha segítségre van szüksége, ne habozzon.


Falakat dönt le, hidakat épít, és egyetlen morzsája elég, hogy végigkísérjen minket egy hosszú-hosszú úton. Ez a kedvesség, amelynek ma, november 13-án ünnepeljük a világnapját. Javasolt történetek: Vindemiatrix, nestea_zero Mi a skizoaffektív zavar, és mi okozza? Ahogy a neve is mutatja, a skizoaffektív zavart a skizofrénia és a hangulati zavarok tüneteinek kombinációja jellemzi, az azonban vitatott, hogy az előbbi vagy az utóbbi egy típusának tekinthető-e. Sajnos a szülők gyakran nem veszik komolyan a gyermek kényszerítő akcióit, mert úgy vélik, hogy semmi szörnyű ebben, és minden eltűnik önmagában.


Mindannyian jártunk már úgy, hogy le kellett ellenőriznünk, bezártuk-e a lakás ajtaját, kihúztuk-e a vasalót. Vannak azonban, akik ezt több százszor is kénytelenek megismételni, akár több utcasarokról visszafordulva is. A szorongásos betegségek közé tartozó kényszerbetegségen.


Nem értem,mitől akkora rejtély az,hogy éves kor után elmúlnak a tünetek. Egyszerűen az ember akkora már átértékeli a kapcsolatait és nem az az önző dög,mint fiatal korában. Már nem kell az,hogy minden róla szóljon,máshogy is feltudja magára hívni a figyelmet,stb. Az OCPD-t gyakran zavarja egy szorongásos zavar, az úgynevezett rögeszmés- kényszeres rendellenesség (OCD). Az OCPD-vel rendelkezőknek nincs fogalma, hogy valami rossz a gondolkodásukkal vagy viselkedésével.


Ugyanakkor nem ugyanazok. A borderline személyiségzavar gyakran szerhasználattal, hangulatzavarral (főként depresszióval), valamint más személyiségzavarokkal együtt fordul elő. Más pszichiátriai betegségekhez hasonlóan a borderline személyiségzavar pontos okai mind a mai napig tisztázatlanok.


Kényszeres személyiségzavar okai

Ember kényszeres gyűjtögetés rendkívül hűséges a dolgokat, a lelki gyötrelem érzi, akkor is, ha arra kényszerül, hogy dobjon egy puszta kicsit - papír vagy műanyag zsákban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. Okai rögeszmés- kényszeres személyiségzavar.


Nem világos,, mi okozza ezt a fajta személyiség zavar. Ez tárgya egy kombinációs genetikai (örökség) a környezeti tényezők és az emberi. Bár néha összetéveszthető OC rögeszmés- kényszeres személyiségzavar (OCPD) határozza meg a perfekcionizmus és hajlíthatatlan elvárást, hogy az egyén és a többiek folyamatosan a konkrét szabályok. OCPD szenvedők nem hajlamosak, hogy vegyenek részt ritualizált viselkedés (kényszerek).


Kényszeres személyiségzavar okai

Bár nincs ismert specifikus oka OC családtörténeti és kémiai egyensúlyhiányt az agyban úgy gondolják, hogy hozzájárulnak a betegség. OCD vannak magasabb kialakulásának kockázata a betegség, a legtöbb ember a betegség nincs ilyen családjában. A skizofrénia és a rögeszmés- kényszeres személyiségzavar (angolul obsessive-compulsive disorder: OCD) együttes fellépésének számottevő gyakorisága arra enged következtetni, hogy a két zavar összefügghet egymással, bár az OCD során jelentkező téveszmék és a skizofréniára jellemző téveszmék között nehéz. A borderline (Borderline Personality Disorder) személyiségzavar valószínűleg a korai gyermekkorban gyökerezik: valamilyen súlyos veszteség, a szülő-figurával való mélységesen instabil kapcsolat, gyerekkori trauma, bántalmazás vagy nélkülözés okozhatja.


A rögeszmés- kényszeres személyiségzavar nem kevésbé fontos tünete az érzelmi változás (az érzelmek átadása, valamint az érzelmek az egyik tárgyról a másikra). Ez különösen igaz a dühre. Az obszesszív- kényszeres személyiségzavar a gondolati folyamatokban, valamint a kognitív képességekben nyilvánul meg. Nem azért füllentenek másoknak, hogy ebből bármiféle hasznuk is származzon. Az effajta hazugság kialakulása mögött állhat baleset, felidézési zavar vagy egyéb agyi rendellenesség.


A borderline-típusú személyiségzavar kezdete általában a korai felnőttkorra tehető, de később is kialakulhat erős stressz, partnerkapcsolati válságok hatására. Lehet egyszerû (pislogás, krákogás) vagy komplex (grimaszolás, érintgetés, szimatolás, szavak-mondatok ismételgetése). A tic hátterében nem található kényszergondolat. A nárcisztikus személyiségzavar oka az integrál pszichológiai irányzat szerint a következő. A gyerek, amikor a személyisége kialakulóban van, igényli a környezetétől, elsősorban az anyától annak a visszajelzését hogy ő csodálatos.


Az OCD-hez nem tartozik automatikusan kényszeres személyiségzavar : egyaránt elõfordulhat skizotip, skizoi borderline, hisztrionikus és dependens személyiségzavar.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések