2017. december 1., péntek

Igy vehet szolgálati időt

Igy vehet szolgálati időt

Ez a cikk több mint napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! A törvény lehetőséget biztosít nyugdíjjogosultságnál. Megveheti a szolgálati időt a résznyugdíjhoz vagy a teljes öregségi nyugdíjhoz is, de fontos tudni, hogy csak évre és visszamenőlegesen meg kell fizetni a járulékokat! Nem szükséges szolgálati idő a baleseti nyugellátáshoz.


Igy vehet szolgálati időt

Szükség lehet azonban arra, hogy az ellátásra való jogosultságot el nem érő szolgálati időt kiegészítsük, meghosszabbítsuk, illetve a nyugdíj összegének növelése érdekében további szolgálati időről gondoskodjunk. Azok, akik nem végeznek semmilyen keresőtevékenységet, illetve nem állnak biztosításra kötelező jogviszonyban vagy biztosítási jogviszonyuk egyéb oknál fogva szünetel, megállapodás megkötésével vásárolhatják meg nyugdíjra jogosító szolgálati idejüket. Olvasóm nyomon követhesse, melyik időszakban milyen jogcímen szerezhetett szolgálati időt.


Az igazolja a szolgálati időt , az illetményt, illetve azt, hogy a járulékot befizették. Ez alapján pedig a nyugdíjfolyósító módosítja az adatokat és elismeri az így leigazolt szolgálati időt. Egy másik ex-rendőrnek szintén csak két évet tartottak nyilván a rendőrségi szolgálati idejéből a nyugdíjfolyósítónál. Napi 9forintért vehet állami nyugdíjat - Legfeljebb öt év vásárolható, a lehetőséggel azok is élhetnek, akik a pénztártagságot választják. Az állami nyugdíjra jogosító tizenöt, illetve húszéves szolgálati időhöz közel állóknak szinte biztosan megéri, de lépni csak a nyugdíjazásnál lehet.


A havi órát dolgozó munkavállaló is teljes szolgálati időt szerez tehát. Erre maga a törvény szövege is utal, de nem teljesen egyértelmű a megfogalmazása, ezért ismertettem. KATA, közfoglalkoztatás stb. Mindkét esetben teljes szolgálati idővel kell számolni a jogosultsági feltételek megállapításánál. A jelenlegi szabályok szerint a mezőgazdasági őstermelő az alábbiak szerint szerezhet szolgálati időt : Tbj.


A szolgálati időt a társadalombiztosítási szervek nyilvántartása alapján veszik figyelembe. Közben betöltöttem az öregségi nyugdijkorhatárt. Kérdésem, valóban van lehetőség arra, hogy a megállapított, és azóta folyósitott nyugdíj és korhatár alapján érvényes nyugdíjjogosultság szerinti nyugdíj különbözetet igényelhessem.


A nők esetében, mindig tisztázni kell, hogy a szolgálati idő és a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges jogosultsági idő definiálása nem egyforma. Ha igen, milyen papírokkal lehet igazolni ezt az időt ? Ebben az esetben öregségi nyugdíjkorhatárnak a Tny. Sokan nem is gondolnák, milyen fontos a szolgálati idő az öregségi nyugdíj kiszámításakor. Pedig ez dönti el, hogy a nyugdíjt igénylő személy a nyugdíj melyik típusára jogosult.


Ezen túlmenően ha valaki gyermeket vagy annál többet nevelt fel saját háztartásában, akár édesanyaként, akár örökbefogadó szülőként, akkor a negyedik gyermeken felül gyermekenként újabb plusz egy év szolgálati időt kap, az alábbi táblázat szerint. Szolgálati idő-e az ellátás időtartama? Az arányos szolgálati idő kiszámításának módjáról az „Ügyintézés” menüpont „Letölthető programok” almenüjének „Arányos szolgálati idő számítás” pontjában található részletes. Sajnos mivel nem kapunk fizetést, és így szünetel a társadalombiztosítás, úgy erre az időszakra szolgálati időt sem szerzünk a nyugdíjhoz. A szabályozás más szolgálati időt , mint pl.


A jogosultsági időt munkával és gyermekneveléssel töltött évekkel is össze lehet gyűjteni. A Pénzcentrum összegyűjtötte ennek szabályait. Jogosultsági időnek minősül először is a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony, a negyven évből alapesetben legalább évet ennek. Vegyük a következő esetet: adott egy főállású egyéni vállalkozó, aki havonta 50. A második feltétel pedig az, hogy a év számításán belül évnek mindenképpen munkával töltött szolgálati időnek kell lenni.


Ha valaki év keresőtevékenységgel eltöltött szolgálati idővel rendelkezik, akkor ezen felül maximum 8. A rokkantsági ellátás melletti munkavégzéssel további szolgálati időt szerez az érintett személy. A munkaviszony létesítéséhez az iskola részéről adott munkavállalási engedélyre volt szükség, a munkabérből nyugdíjjárulék került levonásra, a diák munkavállalóról egyéni nyilvántartó lapot kellett kiállítani, igazolva a szolgálati időt. Ez első ránézésre nem olyan nagy probléma, de ha mondjuk valaki éven keresztül a havi ezer forint katát fizeti, akkor – feltételezve, hogy ez idő alatt a minimálbér nem sokat változik – nem hanem csak év körüli szolgálati időt tud szerezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések