2017. augusztus 29., kedd

Tankötelezettség korhatára 2019

Az a gyermek, akinek esetében azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában részesül ellátásban, és ezt követően válik. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az új szakképzési stratégia kormány elé kerülő változata nem tartalmazza a tankötelezettség éves korra emelését. A tervezett szabályozás középpontjában nem az életkor van, hanem az a cél, hogy minden fiatal szakmai képzettséggel lépjen ki az iskolarendszerből.


A gyerekek most arról kapnak bizonyítványt, hogy nyolc évig jártak iskolába, arról nem, hogy a szükséges alapkészségeik megvannak. Ezt a problémát a szakképzés önmagában nem tudja kezelni - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara volt oktatási-képzési igazgatója. Valójában csak néhány OECD tagállamban tart a tankötelezettség éves korig vagy tovább.


Egyedül Németországban év a tankötelezettség korhatára. Belgiumban, Kanadában, Chilében, Lengyelországban, Portugáliában éves korig, Izraelben, az Egyesült Államokban éves korig tart a tankötelezettség. Cáfolta a tankötelezettség éves korra emelésének sajtóhírét az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A Népszava korábban a Szakképzés 4. A tankötelezettség általános iskolában, középfokú iskolában, Köznevelési és Szakképzési Hídprogram keretében, valamint fejlesztő nevelés-oktatásban teljesíthető.


Tankötelezettség korhatára 2019

Itthon Megint átszabnák a szakképzést, emelnék a tankötelezettség korhatárát. Nem sikerült vonzóvá tenni a szakképzést, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium újabb változásokat vezetne be a rendszerben. Ausztriában nemrég született egy rendelet, hogy noha a tankötelezettség korhatára év, de a szülőknek gondoskodniuk kell arról, hogy gyermekük éves koráig szerezzen valamilyen végzettséget. A magyar kormánynak is javasolnánk, hogy ezt a szabályozást vegye át – fogalmazott Pölöskeiné. Teljes kudarc az oktatás átszervezése – állítják szakértők a Népszava birtokába jutott háttéranyag szerint.


Csak a közigazgatásra vonatkozik a kormány által elrendelt létszámstop, a kórházakra, szociális intézményekre nem vonatkozik az intézkedés - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Kitért arra is, hogy legtöbb uniós országban tizenhat év a tankötelezettség korhatára. Gyakorlattá vált, hogy sok gyermek hét-hét és fél évesen kezdi meg iskolát Egy, a tankötelezettségre vonatkozó kérdése Gulyás Gergely közölte, az Oktatási Hivatalnál lehet felmentést kérni, ezt eddig az iskola adta meg.


A szakképzési helyettes államtitkár szerint éves kor fölött a szülőknek kellene gondoskodniuk gyermekeik taníttatásáról. A tankötelezettség korhatára nem lényeges – jelentette ki Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésére felelős helyettes államtitkár egy péntek délutáni kerekasztal beszélgetésen, melynek témája a hazai szakképzés. Az oktatási szakértő szerint a fenyegetés üres, a javaslat mégis sérti a szülői jogokat. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának szocialista elnöke közleményben jelentette be pártja elkötelezettségét az akcióval kapcsolatban: „A Magyar Szocialista Párt már a kezdetektől tiltakozott a tankötelezettség korhatárának átgondolatlan, minden józan észt nélkülöző csökkentése ellen, ezért csatlakozunk az Idetartozunk Egyesület.


A stratégia lapunk által megismert, január 31-i változata tehát több ponton említi a tankötelezettség korhatára megemelésének lehetőségét. Persze elképzelhető, hogy a kormány elé kerülő változatból - a szakértők véleményét figyelmen kívül hagyva – kigyomlálják ezt a lehetőséget. MSZP: ismét év legyen a tankötelezettség korhatára ! Csak nyerhetnek a szakoktatásban dolgozók és diákok az új szakképzési törvénnyel.


A szakképzésért és felnőttoktatásért felelős helyettes államtitkár a Karc FM-en úgy vélekedett: indokolatlan az érdekképviseletek aggodalma, mert azzal, hogy az oktatókat kiemelik a közalkalmazotti törvény hatálya alól, rugalmas bértáblát, vonzó, piacképes béreket kapnak. Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény. A KDNP-s Hollik István módosító javaslatot nyújtott be az új szakképzési törvényhez, írja a hvg. A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31.


HVG3Radar360: Nem volt olcsó Orbán bikázása, bűnbandát kapcsolt le a NAV. Lezárások a Puskás Aréna avatása előtt, Rogánék válása és egy disznó a belvárosban. Ez a hvg3esti hírösszefoglalója.


A március elején ismertetett Széll Kálmán-terv szerint az eddigi helyett évre csökkenne a tankötelezettség felső korhatára. A terv hallatán egyes csoportok vészharangot kongatnak, mások tapsolnak, megint mások úgy vélik, nem eszik olyan forrón a kását. MSZP: Legyen újra év a tankötelezettségi korhatár! A párt aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy a kormány újra felemelje a korhatárt, mivel szerintük sok fiatal élete azért siklik ki, mert évesen elhagyja az iskolát.


Elmondta: amikor kormányon volt, az MSZP emelte fel a tankötelezettség korhatárát évre, s a pártnak kongresszusi határozata van róla, hogy egy gyermeket sem lehet kiengedni a közoktatásból éves korig vagy egy szakma megszerzéséig. Mindegy, hogy hova születik, nem lehet” – hangsúlyozta. A világ azon országaiban, ahol van tankötelezettség , annak felső korhatára 11–év között szóródik. Angliában például a közeljövőben kívánják 1 majd évre emelni a. A munkanélküliek döntő többségét a szakképzetlenek, vagy csak alacsony és nehezen konvertálható szakképzettséggel rendelkezők alkotják. A PM ellenzéki párt sajtótájékoztatóján szó volt a KLIK megszüntetéséről, a tanárok béremeléséről, valamint a tankötelezettség korhatárának visszaállításáról.


Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja szerint az oktatásban drámai folyamatok zajlanak. A politikus a pedagógusokat sztrájkra biztatta. Mi is foglalkoztunk már a héten a témával. Akkor is felmerült, hogy a tankötelezettség korhatára fontos, de önmagában nem megoldás.


E módosítás során emelkedett a tankötelezettség felső korhatára az addigi éves korról évre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések