2017. január 31., kedd

Kisnánai vár

Kisnánai vár

Files are available under licenses specified on their description page. Kényelmes sétával közelíthetjük meg a sok évszázados falakat, melyek nemrégiben rekonstrukción estek át. Kisnánai Vár – Béke út 1. Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Egy különös szerkezettel például azt is látni lehet, milyen volt az élet a középkorban a vár falain belül. Tovább is mentünk, de addig-addig beszéltünk róla, hogy félrehúzódtunk, és megnéztük a neten, hogy hol is vagyunk.


A kisnánai vár nem hegyre vagy dombra épült. Pedig az, és érdemes megtekinteni belülről is! Minden egész órában a vár történetét bemutató perces 3D-s film kerül levetítésre. A feltárás rengeteg információt szolgáltatott arról, hogyan is nézett ki a vár a középkorban. A vár újjászületése Bár a 19.


Múltjában, titkaiban még szép számmal van olyan érdekesség, melyet érdemes megismerni, illetve tovább kutatni. Tóth Márton Zoltán) és a 3Dexpert. Az első gótikus átépítés során épült fel a vártemplom, amelynek szentélye bordás keresztboltozattal épült. Kalandozó című országos történelmi vetélkedőjét 7-8. A bejárattól 1méterre nagyobb, ingyenes parkoló található.


Mellette egy kis pihenőhelyet is kialakítottak, ahol egy csapból vizet is lehet venni. Kétféle vár van kis hazánkban: az első, ami pusztul tovább, mert ötlet és pénz híján semmi értelmeset sem csinálnak vele (ilyen a siroki, a solymári, stb). A másik, amit igyekeznek rendbe hozni, berendezni, kicsi élettel megtölteni. Ilyen a nagyvázsonyi, tatai, és a kisnánai is, amit az utóbbi években szépen helyrepofoztak. A kort vitézi bemutatók, mutatványosok, táncok, zenék idézik meg.


Bemutatják mesterségüket és árulják portékáikat. A sütödében jóféle sültek hívogatják a megéhezett jónépet, amit aztán a finom kisnánai borokkal lehet leöblíteni. A modern berendezésü, felújított vendégházakra egyre nagyobb az igény. A Vár -Liget Vendégház kialatkításánál mi is ezt tartottuk szem előtt. Vezetett túra során bejárható a felújított vár , bor, és gasztronómiai programok mellett kulturális rendezvény is várja az idelátogató vendégeket.


A tagok döntése alapján a kisnánai Mesevár Óvoda 30. Ft támogatásban részesült. Mátrai randevú programmal, ami. A támogatásból az óvoda karácsonyi ajándékokat (társasjáték, könyvek, színes ceruzák…) vásárolhat a gyerekeknek. Története jól mutatja a földesúri lakóhelyek fejlődését és átalakulását.


A feltárások második ütemet a Heves Megyei Múzeumok megbízás-ból mi vezettük. A megújult kisnánai vár terei új rendezvényekhez is méltó helyszínt biztosítanak. A hagyományőrző programok kedvelőit új eseményekkel is várják a jövőben. Leghíresebb gazdája a legendás és hírhedt rablólovag, Móré volt, aki számtalanszor fosztott ki és rabolt meg török kereskedőket.


Kisnánai vár

A törökök emiatt igen nagy haragra gerjedtek, és megtámadták a várat. A mondás is úgy tartja Borban az igazság, gyógyvízben az egészség. Oldalunkon megismerheted a hazánkban található Gyógy és Termálfürdőket, Strandfürdőket és Aquaparkokat is. Kincskeresésre indultunk a kisnánai várba.


Móré Lászlót végül a törökök elfogták és a konstantinápolyi tömlöcbe zárták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések