2017. január 6., péntek

Égő szúró érzés a bőrön

A páciensek az érzést égő fájdalomként írják le, de sokan így nevezik meg a heves bizsergő és szúró fájdalmakat is. Ha a fájdalom heves vagy hosszabb ideig fennáll, az annak a jele, hogy a szervezetben valami nincs rendben. A fájdalom egyik formája a krónikus fájdalom, amely. A szúró vagy égő jellegű fájdalom függetlenül attól, hogy akut vagy krónikus, többnyire testi zavar, sérülés vagy betegség jele, mely veszélyes elváltozásra hívja fel a figyelmet a szervezetben.


A krónikus égő fájdalom jelezhet például övsömört, vagy haemorrhoidális betegségek kísérője lehet. A vitaminhiánytól a végtag-amputációig sokféle kórkép következményeként kialakulhat az úgynevezett neuropátiás fájdalom, ami szinte csillapíthatatlan. Az ureát tartalmazó készítmények hasznosak lehetnek, azonban a terápiás céllal felvitt urea az irritált, repedezett bőrön további irritációt okozhat. Száraz bőr esetén kenőcsöket, gyulladt bőrön pedig inkább krémeket kell alkalmazni.


Ha kellően odafigyel a teste jelzéseire, tudni fogja, hogy a fájdalom, amit érez, az az előző napi bútortologatás, esetleg a harmadik szelet hús elfogyasztásának eredménye, vagy valami teljesen más. Napozás utáni égő kiütés. Már akár perc a napon okozhat polimorf fénykiütést, ún.


Ez az immunválasz égetően viszkető kiütéseket okoz a mellkason és a karon körülbelül egy nappal az első behatást követően. A kalamin kenőcs, vagy a kortikoszteroid krém és az antihisztamin tabletta segíthet. Az orvosok még mindig nem tudják pontosan, mi okozza, de már neve is van: Grierson-Gopalan vagy Égő láb- szindróma.


Tünetek - Hasznos gondolatok,tanácsok pánikosoknak egy laikustól! English lowed thoughts, loss of concentration, speech abnormalities, abnormal skin sensation (pins and needles), tremor, involuntary movement of the eyes. A bőrön bizsergő, szúró érzés vagy zsibbadás (paresztézia). Mivel szokatlan érzés a bőrön (viszketés, égő érzés ) kapcsolatba hozható különböző okok miatt, kérjen orvosi segítséget, különösen, ha ezek az érzések vannak tárolva, és nincs látható színváltozás vagy a bőr textúrája. A téli időszakban talán kisebb jelentőséget tulajdonítasz a bőrhibáknak, hiszen másoknak kevésbé szúrnak szemet.


Égő szúró érzés a bőrön

Egészséged érdekében érdemes azonban a viszkető, hámló vagy vörös foltokkal minél előbb orvoshoz fordulno mert előfordulhat, hogy a kezdeti apró foltok. A csalánkiütés égő , szúró , viszkető érzéssel járó, esetenként hólyagos elváltozás, allergiás reakció. Súlyosabb formájában légzési nehézségek léphetnek fel. Nemcsak a szárazság vagy allergia miatt viszkethet a bőrö a kellemetlen érzés akár komoly betegség tünete is lehet.


Nem feltétlenül külső hatásra adott válasz az irritáció, a belső, szervezetedben lezajló folyamatok velejárója is lehet. A vesebetegségek kialakulásához sok különböző tényező járulhat, ám sokan nem tudják, hogy a betegség akár néma gyilkos is lehet. A tested ilyenkor jelez, hogy baj van. Előfordulhat, hogy nem jár komolyabb tünettel egészen addig, míg a beteg állapota már kritikus. A ritkán jelentkező, vagy rövid ideig tartó bizsergést okozhatja ártatlan esemény is, például elülted a lába vagy szűk volt a lábbelid.


Égő szúró érzés a bőrön

A tartós bizsergést azonban, amely mellett fájdalmas- égő érzés is jelentkezhet, már biztosan nem egy hétköznapi baki okozza. Apró, pontszerű, viszkető kiütések testszerte (képpel), mi lehet ez? A párom (nő) testén több helyen kis kiütésszerű pöttyök jelentek meg, amik rettenetesen viszketnek, és egyre csúnyábbak. Száraz megjelenés: az arc bőre durva lehet, nagyon száraznak tűnhet. Plakkok: kiemelkedő piros foltok jelentkezhetnek a környező bőrön , melyek nem változnak.


Ez legtöbbször a lábakon, de olykor a karokon, a törzsön is kialakulhat. A felfázás legismertebb tünetei az állandó, gyakori vizelési inger, éles, szúró érzés vizelés közben, sötét, szagos vizelet, al~. Esetenként magas láz is kialakulhat a gyulladás miatt. Típusos tünet a fogyás, a ~, a hasmenés és a visszatérő lázas állapot. Visszér fájdalom „A visszértágulatok elég változatos panaszokat okozhatnak.


Égő szúró érzés a bőrön

Ezek leginkább az estére, vagy sok állás után jelentkező alsóvégtagi panaszok: feszülő érzés , a végtagot a beteg nehéznek érzi, mintha ólomsúlyokat helyeznének rá, be is dagadhat, főleg a boka, lábszár területén. A végbél problémái igen gyakoriak: élete folyamán szinte mindenkivel előfordul, hogy viszketést, fájdalmat vagy vérzést tapasztal a végbéltájékon. Ezek általában jelentéktelen gondok, amelyek rendszerint maguktól, illetve esetleges otthoni kezelésre elmúlnak. Elemi jelensége a bőrön : folt – vörös, nyomásra elhalványodó macula. Lehet rohamokban jelentkező, máskor napokon, heteken vagy éveken át fennáll.


Néha eseményekhez köthető (gyógyszer bevétele, napfényhatás), a beteg lehet panaszmentes, vagy szubjektív panaszokat (viszketés, fájdalom) jelez. Mikor elsőnek orvoshoz fordultam, a fájó, égő érzés és váladékozás mellett a vizeletemben genny volt, kaptam szem 500mg-os Sumamed tablettát, ami után a váladékozás elmúlt, és valamelyest enyhültek a tünetek is. Még az antibiotikum szedése előtt levett vizelettenyésztésem negatív volt. A mosószerek után gyakran alakul ki valamilyen allergia, főleg akkor, ha gyakran vagyunk kitéve ezeknek a mesterséges szereknek. Azonban olyan is előfordulhat, hogy az emberek bizonyos mosószereket évekig használnak gond nélkül, mielőtt megjelennének az allergia tünetei.


A viszketés jelentkezhet rohamszerűen, de folyamatosan is fennállhat. Mértéke eltérő lehet, legrosszabb esetben az elviselhetetlenségig fokozódhat, és azonnali vakarózásra késztethet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések