2016. november 29., kedd

Betegség fogalma tétel

Egészségmegőrzés- egészségfejlesztés- egészségnevelés 11. A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott. Fél heveny megbetegedések 4-hétig tartanak, a tünetek kevésbé erőteljesek. Ha a kóros állapot hónapokig, évekig eltart, idült lefolyású a betegség , a tünetei kevésbé szembetűnőek. A csökkent képződés lehetséges okai közül, leggyakrabban a vashiányos forma fordul elő, de ok lehet még B 12- vitamin , vagy folsav hiány is.


Pszichodinamikus terápiák, ahol a betegség hátterében meghúzódó pszichés problémák feltárása és feloldása a cél. Viselkedésterápiák, mely során a szer használatához kellemetlen ingert társítanak. Kognitív terápiák alkalmazása: önkontroll-tréning, visszaesés-megelőzés tréning. Az edzéselmélet fogalma , kialakulásának fázisai. Aszepszis- antiszepszis 9. A mondat fajai a kifejezett tartalom és a beszélő szándéka szerint.


A grammatikai forma és a funkció ellentmondása Mondat: a beszédnek elemi, láncszemnyi egysége. A pajzsmirigy betegségei biológia érettségi tétel. Ez a pajzsmirigy megnagyobbodása, ami lehet diffúz, és göbös, működését tekintve pedig hyper-, hypo- és normofunctiós. A gyulladásos, enyhébb lefolyású betegségek mellett súlyos betegség a tüdőtuberkolózis. A kórokozó baktériumok tönkreteszik a tüdő szövetét, csökkentik a légzőfelületet.


Ez a betegség régen népbetegség volt, ma a BCG-oltások védenek ellene, a kötelező tüdőszűrések pedig többnyire kezdeti állapotban mutatják. Az orvosi modell a fogyatékosságot az egyén problémájának tekinti, amelyet közvetlenül a betegség , baleset vagy egyéb károsító tényezők hoznak létre és ez orvosi. Egyébként maga az élet egy nemi úton terjedő, halállal végződő betegség. De a szenvedélyeket lehet nevelni. Az önzést, a kéjvágyat, a testi éhséget és szomjúságot lehet emberivé varázsolni.


Szeretne ezektől végleg megszabadulni. Betegség : tehát ennek az egyensúlyi állapotnak a felborulását jelenti. Az első leírások az életminőséget az objektív élethelyzet és annak szubjektív értékelése közötti kongruencia mutatójaként értelmezték, amely az elvárások és a tényleges élethelyzet összehasonlítását tükrözi.


A testi – lelki – szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza az ember mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét. OKJ-ápoló szóbeli tételsor 30A- tétel. A betegség legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, mint az egészség ellentéte.


Rendszerezze a decubitus ellátásának folyamatát és ápolási specialitásait, a különböző stádiumoknak megfelelően! Decubitus fogalma : A szövetek és a bőr helyi sérülése, mely nyomás hatására keletkezett körülírt elhalás. Az egészségpszichológia célja, feladatai, társtudományai.


A pszichikus zavarok eredetének elméleti paradigmái: a pszichoanalitikus-, a tárgykapcsolati-, a tanuláselméleti-, a fenomenológiai- és az organikus modellek. A hátrányos megkülönböztetés fogalma , illetőleg a gyakorlatban való előfordulási módjai. Bevezető gondolatok a diszkrimináció fogalmáról.


A testi higiénia fogalma és fontossága Higiéné = közegészségtan a betegség megelőzését szolgáló tisztaság. Szellőztetés: felnőtt ember friss levegőszükséglet optimuma óránként köbméter. Ront a helyzeten a lakásban a dohányzás, kívülről bejövő szennyező anyagok.


Ez kihat munkateljesítményünkre. Sajnos ezen betegségek egyik legfőbb közös jellemzője, hogy általában nagyon sokáig nem okoznak semmilyen panaszt, így sokszor csak akkor észleljük, hogy baj van, amikor már komolyra fordul a helyzet. A betegség támadási pontjai ez esetben a kiserek, vénák vagy artériák, amelyek mindenütt jelen vannak. A rendszerszintű autoimmun betegségek prototípusa az SLE, tehát a lupus, de idetartozik a Sjögren-szindróma , a dermatomyositis, a polymyositis, és még sok egyéb betegség is.


Egy alkalommal elvesztette türelmét, s rájuk ordított: Takarodjatok elôlem mind a ketten ! Ezt a váratlan és szokatlan dühkitörést a betegség elhatalmasodásának tüneteként magyarázták. Ezenkívül lehet pszichoszomatikus, vagyis lelki eredetű is. A betegségek leküzdésével, illetve a tünetek enyhítésével az orvostudomány foglalkozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések