2015. március 2., hétfő

Egyszemélyes kft ügyvezető munkaviszonyban

Lehetőség van-e arra, hogy a tag az ügyvezetést munkaviszonyban lássa el, és ebben az esetben milyen jogviszonyban működhet közre személyesen, milyen járulékterhek mellett? Radics Zsuzsanna, társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt. PJE határozata - alapozva, a válaszunk: a betéti társaság nem létesíthet munkaviszonyt az üzletvezetésre egyedül jogosult egyedüli beltagjával, vagyis a Bt.


Ennek alapján, amennyiben a munkáltatói jogkör. Az egyszemélyes Kft -nél az alapító okirat módosításával, az ügyvezető megválasztásával és a társaság legfontosabb kérdéseiben az alapító egy személyben határoz. Az egyetlen megkötés, hogy az egyedüli tagnak írásba kell foglalnia a társasággal kapcsolatos döntéseit. A Polgári Törvénykönyv alapján a társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő – a társasággal kötött megállapodása szerint – megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el.


A magyar kkv szektorban a leggyakoribb. Bt) vagy egyszemélyes Kft -k alapítása a leggyakoribb praxisunkban. Az ügyvezető járhat el a cég ügyeiben, és nem adhat erre másnak meghatalmazást. Mi a hátránya az egyszemélyes Kft. Régebben könyvvizsgáltatni kellett, ma már ez sem kötelező.


Egyszemélyes kft ügyvezető munkaviszonyban

Gyakran visszatérő kérdés az ügyvezetők biztosítási jogviszonyának elbírálásakor, hogy mi a helyzet abban az esetben, amikor a gazdasági társaság ügyvezetését munkaviszonyban ellátó tag a saját társaságában az ügyvezetés körébe nem tartozó feladatokat is ellát személyes közreműködés keretében? Az egyedüli tag is elláthatja az egyszemélyes Kft. Az alapító okirat azonban felmentést adhat a tilalom alól és lehetõvé teheti a munkaviszonyban történõ.


Nem láthatja el azonban a vezető tisztséget munkaviszonyban , kivéve ha az alapító okiratban ezt rögzítik. Amennyiben egyszemélyes kft. A címbeli kérdés már évek óta foglalkoztatja az ügyvezetőket, cégtulajdonosokat.


Nem csoda, hiszen a cég pénztárcáját is befolyásolja a döntés, az ügyvezető munkaviszonyban legyen, vagy sem. Az ezzel kapcsolatos szabályok többször is módosultak, így nem csoda, hogy a kérdés napjainkban sem tisztázódott minden vállalkozásnál. A tag lehet-e majd munkaviszonyban az egyszemélyes kft.


Ez a cikk elsősorban a kis- és mikro-vállalkozások ügyvezetőire vonatkozik. Azért fontos ezt megjegyezni, mert a néhány fős betéti társaságok, közkereseti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok esetében nem olyan egyszerű a munkáltató és a munkavállaló ügyvezető elkülönülése, mint egy nagyvállalatnál a vezető állású dolgozók, választott. Az egyszemélyes kft -ben a tulajdonos egyben az ügyvezető is ( tételezzük fel, hogy más jogviszonya nincs). Mindebből arra a következtetésre juthatunk, hogy a kérdésben szereplő ügyvezető -tulajdonos jogviszonya egyedül a megbízási jogviszony keretei közzé illeszthető. Ehhez képest a személyes közreműködés a társaság valamely tevékenységi körének megvalósításában való.


Az utasítási és hatáskörelvonási tilalom az egyszemélyes kft. A következőkben egy APEH állásfoglalást olvashatnak arra vonatkozóan, hogy az egyszemélyes kft tagjai miként tudnak munkaviszonyt létesíteni. Kérdés: A GT 22§-ának szabályai szerint a bt-k beltagja, illetve az egyszemélyes kft tagja tevékenységét munkaviszonyban is elláthatja, ha ezt a társasági szerződés megengedi.


A társaságot egy alapító tag, illetve más gazdasági társaság is alapíthatja, ilyenkor nem társasági szerződés, hanem alapító okirat készül. Egyszemélyes kft legfontosabb szabályai. Létrejöhet továbbá úgy is a Kft , hogy a már működő társaság valamennyi üzletrészének tulajdonát egy tag szerzi meg. A társaság fentebb írt választási lehetőségét ugyancsak korlátozza, hogy a Gt.


Egy társaság esetében egy tag nem utasíthatja az ügyvezetőt, de egy egyszemélyes gazdasági társaság esetében igen. Ennek meghatározása történhet a társasági szerződésben, alapulhat taggyűlési határozaton, de minden esetben kell írásban munkaszerződést kötni. A jogszabály szövegéből következően az egyszemélyes kft.


KFTnek nincsen bevétele, mi az a minimális költség, amit a KFTnek nulla bevétel mellett is be kell fizetnie? SZJA-t kell-e fizetni akkor, ha nem utalok magamnak bért (mert hogy nincs). A január havi bevallási és fizetési határidők közeledtével – ha még nem tették volna - sürgetően indokolt áttekinteni a helyzetet, és ha lehetséges, pótolni a mulasztásokat, megtenni a szükséges intézkedéseket.


Egyszemélyes kft ügyvezető munkaviszonyban

A társasági szerződésben az van rögzítve, hogy az ügyvezetői feladatait megbízási jogviszonyban látja el. Most szeretné munkaviszonyban ellátni az ügyvezető feladatokat. Egy adó-tanácsadói feladatokat ellátó kft.


Ebben az esetben a tag többes jogviszonyban állónak minősül, vagyis a vezető tisztség. Véleményem szerint az ügyvezető az ügyvezetést abban az esetben láthatja el munkaviszonyban , ha van a társaságban másik olyan személy, aki vele munkaszerződés kötésére jogosult. Ez egy egyszemélyes Kft -ben, ahol nincs más élő ember, csak a személyesen közreműködő alapító tag, elég nehezen oldható meg.


Tisztelt Lenkei József! Könyvelőnk szerint az egyszemélyes beltag egyszemélyes kültag formátumú eva-s bt. Van a társaságot (operatívan) vezető személy.


Józsi néni az utcáról, akit ezért hívtak be. Társas vállalkozói jogviszonyban ellátott ügyvezetői tevékenység.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések