2019. április 1., hétfő

Kft ügyvezetője munkaviszonyban

Lehetőség van-e arra, hogy a tag az ügyvezetést munkaviszonyban lássa el, és ebben az esetben milyen jogviszonyban működhet közre személyesen, milyen járulékterhek mellett? Radics Zsuzsanna, társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt. PJE határozata - alapozva, a válaszunk: a betéti társaság nem létesíthet munkaviszonyt az üzletvezetésre egyedül jogosult egyedüli beltagjával, vagyis a Bt. Ennek alapján, amennyiben a munkáltatói jogkör.


A másik fontos kérdés, hogy munkaviszony mellett a százalékos egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékon belül nincs százalékos munkaerő-piaci járulék (de ez igaz arra nézve is, aki teljes munkaidős munkaviszonyban áll, és igaz arra is, akinek munkaideje bármilyen részmunkaidős). Másodállásúnak minősül a tag, ha. Ez a cikk több mint napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Munkaviszonyban azonban nem láthatná el ezen feladatot az egyszemélyes gt.


Ez azért lényeges, mert a kft. Többszemélyes Kft esetében már lehet variálni azzal, hogy ki lesz az ügyvezető, és azt milyen jogviszonyban látja el. Függ ugye attól is, hogy van-e esetleg máshol heti órát meghaladó jogviszonya, esetleg nappali tagozatos hallgató vagy nyugdíjas az illető. Ez utóbbiak esetében ugye nem kerül képbe a minimális. Egy magánszemély heti harminchat órát meghaladó munkaviszonyban áll, és mellette egyszemélyes kft.


A vállalkozás sikeréhez önmagában sem az ötlet, sem pedig a tőke nem feltétlenül elég: kulcsmomentum a megfelelő cégforma megtalálása. Az egyszemélyes kft alapításának, működtetésének előnyeit, bonyodalmait és költségeit vesszük sorra. Ha természetes személy az alapító, akkor rendelkezhet úgy, hogy ő lesz az egyszemélyes kft. Ha a tulajdonos munkaviszonyt létesít.


Az ügyvezető vezető tisztségviselői pozíció, az egyszemélyes kft. A már tíz évnél is régebbre visszanyúló vitában, hogy lehet-e saját cégével munkaviszonyban a kft tulajdonos- ügyvezetője , az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) álláspontja egyértelműen elutasító. A január havi bevallási és fizetési határidők közeledtével – ha még nem tették volna - sürgetően indokolt áttekinteni a helyzetet, és ha lehetséges, pótolni a mulasztásokat, megtenni a szükséges intézkedéseket. A vezető tisztségviselői megbízatás a 3:114. A kft tevékenységével kapcsolatos munkát ezután is én fogom ellátni, azaz személyesen is közreműködök a kft -ben tagi jogviszonyban.


Kft ügyvezetője munkaviszonyban

Ha módosítom az alapító okiratot, hogy munkaviszonyban legyek a kft -vel, ugyanennyi a járulékot kell fizetnem? Ehhez képest a személyes közreműködés a társaság valamely tevékenységi körének megvalósításában való. A jogviszony létesítésének megfelelő kiválasztásához figyelembe kell venni azt is, hogy a társas vállalkozás tagja a munkavégzéshez kapcsoltan vezető tisztségviselő-e, vagy sem. Vezető tisztségviselőnek akkor minősül a társas vállalkozás tagja, ha a Kft.


Van a társaságot (operatívan) vezető személy. Józsi néni az utcáról, akit ezért hívtak be. A következő kérdésben szeretném kérni az iránymutatását.


Két magánszemély tulajdonában lévő kft. Kérdés: Mi a járulékok alapja egy többszemélyes kft. Dolgozhat heti órás munkaviszonyban a tag a saját cégénél ebben az esetben? A férj tagsági, a feleség munkaviszonyban látja el a feladatait. Mindegyik önállóan eljárhat.


A férj főállású katásként egyéni vállalkozó lett. A feladatait munkaviszonyban ellátó vezető tisztségviselőre (pl. kft. ügyvezetője , a közös vállalat igazgatója) a Gt. A taggyűlés gyakorolhat-e munkáltatói jogokat a jelentős befolyással bíró tulajdonos felett?


Kft ügyvezetője munkaviszonyban

A tulajdoni hányada. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy az ügyvezető miképpen láthatja el a feladatait. Mint személyesen közreműködő tag a feladatait munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban, vagy nulla forintos megbízással láthatja el, de utóbbi esetben, ha ez a főállása, akkor kötelező járulékminimumot kell fizetnie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések