2019. április 11., csütörtök

Izrael nyelve

Israel , country in the Middle East, located at the eastern end of the Mediterranean Sea. Jerusalem is the seat of government and the proclaimed capital, although the latter status has not received wide international recognition. Learn more about Israel , including its history. Ahogyan Izrael hivatalos nyelve az ivrit (vagy új-héber) rendkívül innovatív, úgy az arab – Izrael második legbeszéltebb nyelve – szintén bővelkedik a kreatív fogalomteremtésben. Az értelmezése a szövegkörnyezettől, és főleg az intonációtól függ.


Izrael nyelve

A zsidók számára az arámi nyelv jelentősége megkérdőjelezhetetlen: a Biblia egyes könyveinek részben ez a nyelve , ez a Talmud legfőbb nyelve , és számos zsidó imáé is. A keresztények pedig a Jézus Krisztus és az apostolok által beszélt nyelvet tisztelik az arámiban, míg keleti változata, a szír Irak és Szíria ősi. Izrael államának új identitásra volt szüksége, pontosabban egy régebbi identitás felújítására. Mivel a száműzetés zsidósága kétezer év alatt megszokta, hogy nincs hazája (legalábbis csak elméletben volt), és ősi nyelvét, a hébert nem használta a hétköznapokban (legfeljebb írásban), ezért meg kellett győzni a korabeli zsidóságot, hogy itt az ország. Izraelnek miért a héber lett a hivatalos nyelve ? Viszont alapba ezt a nyelvet senki sem beszélte.


Volt erre törekvés, de az csak megerősítette az irániak elszántságát, hogy megóvják függetlenségüket az arab hódítóktól. A nemzeti dinasztiák alatt kulturális virágzás a 9. E korszak legjelentősebb hatása, hogy folytatódott a perzsa nyelv használata, amely a mai napig Irán hivatalos nyelve. Szíria, északkeletről Irak, délkeletről Szaúd-Arábia, délnyugatról az Akabai-öböl, nyugatról pedig Izrael és a Palesztinához tartozó Ciszjordánia határolja.


Izrael nyelve

Jordánia lakossága nagyrészt az iszlám vallás követője, a hivatalos nyelv az arab. Abdulláh király az államfő. Israel, country in the Middle East, located at the eastern end of the Mediterranean Sea. Note: Citations are based on reference standards. However, formatting rules can vary widely between applications and fields of interest or study.


The specific requirements or preferences of your reviewing publisher, classroom teacher, institution or organization should be applied. Vajon a modern hébernyelv (izraeli héber, ivrit) és a bibliai héber valóban azonos nyelv? Nevezzük inkább izraeli nyelvnek, ahogy néhány nyelvész javasolja? Izrael két hivatalos nyelve a héber és az arab.


Sokfelé hallhatunk, üzletek, bankok cégtábláin látunk orosz szót, az angol pedig az üzleti élet nyelve. Magyar szó hallatán se lepődjünk meg! A jeruzsálemi Mea Shearim és a Tel-Aviv melletti Bnei Braq erősen ortodox negyedben a (német eredetű) jiddis a mindennapi. Izrael parlamentje az arab nyelv státuszának lefokozását fontolgatja a palesztin függetlenségi törekvések büntetéseként. Izraellel kapcsolatban gyakran a héber nyelvű zsidó.


A hébert a cionizmus mozgalmának úttörői újították fel, tették modern használatra alkalmassá (számos nyelvből kölcsönzött szavakkal), mai változatát a „héber” szó izraeli ejtése alapján „ivrit” nyelvnek is szokás nevezni, de ez valójában nem más, mint a mai héber, Izrael hivatalos nyelve. A héber egy holt nyelv volt, ebből kreálták leegyszerűsítésekkel a modern héber nyelvet, azaz az ivritet, ami Izrael hivatalos nyelve lett. Ezen felül az arám volt az Újszövetség korának, s így Jézusnak és az apostoloknak is a nyelve , írásrendszere pedig döntő befolyást gyakorolt a hébertől kezdve az arabon át a középperzsáig a térség valamennyi írására, sőt hatása a bráhmi íráson is felismerhető. Az Egyesült Államok mellett az Európából elmenekülő zsidók másik lehetséges célállomása Izrael volt. Az EU nem volt mindig akkora, mint most.


Hogyan választ Izrael ? Az izraeli szavazók kedden nem kevesebb mint pártlista közül választhattak. A százalékos parlamentbe jutási küszöböt megugró pártok és pártszövetségek között a kneszet 1mandátuma a rájuk leadott szavazatok arányában oszlik meg. Utána ők együtt, nyolc házaspár Tkuma faluban akartak letelepedni, de összekülönböztek az ottaniakkal, és ekkor Beni Ganz édesapja, Nahum Ganz a mosav, vagyis falumozgalom vezetőjéhez fordult segítségért. A jiddis nyelvet ma az eltűnés veszélye fenyegeti, fennmaradását Izrael állam sem támogatja komoly programokkal.


A voksolás előtt nyilvánosságra hozható utolsó, pénteki közvélemény-kutatási adatok szerint fej fej mellett halad a Likud és a Kék-fehér nevű centrista párt, de a jobboldali tömb az erősebb, és egyre valószínűbbnek látszik, hogy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések