2018. december 26., szerda

Mi is pontosan a szerelem

Mi a szerelem pontosan ? A barátommal azon vitatkoztunk, hogy mi a szerelem. Szerinte az a szerelem , amikor két ember közt beteljesedik, tehát ha mindkét fél szerelmes. Szerintem pedig, akkor is szerelemről van szó, ha csak az egyil szereti a másikat. Mi pontosan a szerelem ? A lángoló szerelem érzése az új párok számára a szív és a lélek tökéletes egymásra találásának tűnhet, az idegrendszerrel foglalkozó kutatók szemével nézve azonban mindez inkább csak a hormonok által kiváltott múlandó őrület.


Mi is pontosan a szerelem

Egy kérdés azonban nagyon foglalkoztatja a tudósokat, mégpedig, hogy vajon a szerelem biológiai eredetű vagy kulturális. Szeretni valakit valamiért. Hogyan alakulhat ki, és hogyan tart ki a szerelem testi vonzódás és érintkezés nélkül? Lehetséges felülemelkedni a konvenciókon, a társadalmi szokások rendjén, a megszokott szerelmes-párok fogalmain?


Végső soron mi a szerelem lényege, miért szeretünk egymásba? Pontosan mi a szerelem ? Melyik érzéshez hasonlít inkább? A leküzdhetetlen szexuális vágyhoz vagy a nagyon mély szeretethez és a kötődéshez? Honnan tudhatom, hogy valóban, igazán szerelmes vagyok-e vagy csak nagyon szeretek valakit emberileg vagy csak nagyon tetszik fizikálisan az illető? Elképesztő, hogy akár egyetlen pillantás hatására összetett kémiai folyamatok indulnak meg az agyunkban.


Mi is pontosan a szerelem

Mostanra már egészen pontosan meghatározható, milyen kémia anyagok felelősek a mámorító állapotért. Dopamin-, a PEA (fenil-etil-amin)- és az oxytocinkoktél – tudományosan így írható le a szerelem. A dopamin, a PEA és az endorfinok intézik a boldogságérzetet, az eufórikus állapotot, a pirulást és a szapora szívdobogást.


Ezt mi , nők, hajlamosak vagyunk túlságosan komolyan venni, pedig gyakran semmi ok az aggodalomra. Egész pontosan arról van szó, hogy mi túl sokat fecsegünk, a férfiak pedig túl keveset figyelnek oda – szóval nem feltétlenül a szakítás közeledtét jelzi, ha rajtakapo hogy nem figyelt rád , miközben egy számodra fontos. Különösen nagy jelentőséget kapnak ezekben a folyamatokban a jutalmazó rendszer kérgi és kéreg alatti területei, amelyek – a jutalmazó, örömszerző tevékenységekért felelős – dopaminrendszerhez kapcsolódnak. A megfogalmazásban pedig segítenek a következő szebbnél szebb idézetek a szerelemről. A kezdeti szerelem lángoló.


Miért olyan szeszélyes néha a szerelem , mi a házasságtörések, félrelépések oka? Milyen a nők és a férfiak párválasztási preferenciája? Mit jelent pontosan az, hogy evolúciós haszna van a szerelem elvesztésekor érzett negatív érzelmeknek (elutasítás, kétségbeesés, harag), szeparációs szorongásnak és depressziónak?


A közvetlen szerelem utáni érzésegyüttes pontosan ilyen, amilyennek a festő, dalszövegíró, költő Kiss Tibi itt szavakba formázza. Ha félsz a szerelemtől, előbb vagy utóbb, legyőzi a félelmedet. A szerelem tárgya bármi lehet. Ezt követi egy erotikus Örkény egyperces, ahol mi is lapulunk a balatoni stégen, fojtott vágytól reszketőn hallgatózunk, mert bizony, ilyen (is) a szerele„Ezek pontosan egymásba szabottak, a férfitenyér és a női mell. Viki úgy érzi, ha fia a jelenlegi párja mellett.


Ez a szerelem még tartalmaz illúziókat, tudok róla és elfogadom. Amikor szerelmes vagyok belé, akkor tudom, hogy nem Őt látom, Ő nem ilyen, de jól esik az érzés, ezért hagyom tovább áradni. Legfeljebb megfigyelem, hogy mit vetítek rá, mit keresek benne, mi az ami még hiányzik nekem, ezért benne keresem? Ez történik a női testtel, amikor szerelmes: hihetetlen, milyen hatással van mindenre - Kutatások bizonyítják, hogy egyes hormonok csökkenek, míg mások emelkednek - ez pedig sok furcsaságot okoz.


Ezúttal is egy ilyen összeállítás jön: bemutatja, milyen is az igaz szerelem ! Ezek most az internet legnépszerűbb szerelmes illusztrációi – mutatjuk, miért! Yehuda Devir grafikus illusztrációi a párkapcsolat valódi létéről ellepték az internetet, mindenkinek van egy ismerőse, aki már megosztotta az izraeli művész képeit. Megosztom veled a gondolataimat erről.


Mert mindenki természetesnek veszi, rásüti mindenre, ez szerelem. Ha már érzünk egy cseppnyi vonzódást, egy darabka testi vágyat, egy icipici lángot, ráfogjuk, szerelmes vagyok. PONTOSAN mikor jött a szerelem. Elcsípni a pillanatot nem könnyű, mégis évek múlva is emlékszünk rá, hogy akkor és ott történt.


Tudtam, hogy beleszerettem akkor, amikor először kellett elválnunk egymástól. Az írókat, költőket, a filozófusokat, pszichológusokat, sőt újabban a neurológusokat is élénken foglalkoztatja ez a kérdés, így mára számos elmélet, és megannyi vizsgálati eredmény látott napvilágot a témában, még sincsen egységes válaszunk bizonyos kérdésekre. Az igaz szerelem olyan, mint egy jó könyv.


Mi is pontosan a szerelem

Hiába olvastad ki már hatszor, újra és újra kinyitod azt a kötetet, mit sem törődve azzal, hogy pontosan tudo mi lesz a vége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések