2018. december 21., péntek

Méhek tavaszi serkentő etetése

Méhek tavaszi serkentő etetése

A tavaszi időszakban is szükség lehet arra, hogy a méhek eleségét az ember kiegészítse, hiszen a főhordásra már népes családok kellenek. A hordási időszak szünetét is a méhek etetésével lehet áthidalni. Serkentésnek nevezik a méhészetben a méhek etetését, ha a család megnépesítése a cél. Amikor elegendő mennyiségű a behordott virágpor és már raktározni kezdik (ez annak a jele, hogy a méhek garatmirigye munkára kész), elkezdődhet a családok serkentő etetése.


Méhek tavaszi serkentő etetése

Ez, mint a neve is mutatja, az élelmiszer- és vízpótlás mellett a petézés serkentésére szolgál. Hiába mondjuk azt,hogy a természetes eleségük a méheknek elégnek kell lennie, hagyunk bent megfelelő mennyiségű mézet,ez mind szép és jó,a méhek át is vészelik a kritikus időszakokat,azonban csak vegetálni fognak,s erőteljes visszaesés lesz. Magyarországon azt lehet mondani az akácvirágzás után a napraforgó virágzásig szinte minimális a méhlegelő. Nagyon nehéz az etikai,szakmai határát megmondani. Persze nem mindegy mennyi a mennyi,ebben az esetben a minél kevesebb a jobb.


Természetesen a méz gyártása cukorból elítélendő mivel. A telelés végén ,amikor az idő tartósabb melegre fordul,megindul a petézés. Csak akkor hatásos, ha a méhek nek elegendő raktározott készletük is van. A serkentő etetést híg cukorszörppel (kg cukorra másfél-két víz), kis adagokban végezzük.


Legfeljebb az első egy-két alkalommal adunk töményebb oldatot, hogy a méhek az etetőkre szokjanak. Méhek tavaszi serkentése. A szokásos lepényezés után készüljünk fel a szörpös etetésre. A nagy felmérésnél már elhelyeztük a családoknál az etetőket.


A keretetetőnek az az előnye a tálcával szemben, hogy nem kell megemelni a rostakeretet a fészek fölött, tehát kedvezőbb a család hő-gazdálkodása. A tavaszi pollenellátottság meghatározó jelentőségű a téli szünet utáni fejlődéshez és nyárutón az áttelelő méhek zsír-fehérje-párna felhalmozásához. Virágporhiány esetén mindenképp át kell helyezni a kaptárakat. Egy méhraj virágporszükséglete és kg között mozog. Borsos Méhészet Kecskemét Kecskemét határában van egy kisház, abban lakik egy méhész, a felesége, és két kislány, Zs.


Méhek tavaszi serkentő etetése

Hamarosan aktuális a méhek tavaszi serkentő etetése is. De a cukorszirup sem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek a méheknek szövetségesei a kórokozókkal szemben. Erre azért van szükség, hogy az alacsonyabb koncentrációt fogyasztó méheknél többször kell adni cukorszirupot. A méhek etetése receptekkel() Cukorszirup.


Hordástalan időben és a téli élelem pótlására, (csak az idő enyhülésével) puha cukorlepényt, kimondottan téli biztonságos teleltetés érdekében kemény cukorlepény etetése szükséges. A kora tavaszi serkentés csak akkor eredményes, ha a virágpor hordás beindul, ennek hiányában virágpor pótló etetéshez kell folyamodni. A méhészek téli tavaszi etetése nem csupán a méhek megtartásának nehéz módja az év nehéz időszakában, hanem a családok túlélésének szükséges feltétele.


Ezekhez a célokhoz, amint tudják, sokan nemcsak a mézet használják, hanem más cukoralapú helyettesítőket is. Vándoroltatás és a méhek etetése A vándoroltatás a megszokott módja annak, hogy egy szezonban, egy adott országban, a különböző növényzet kihasználásával sok mézet gyűjtsünk. A jó tavaszi fejlődés feltétele még a méhek megfelelő (langyos) ivóvízzel való ellátása is az első tavaszi kirepülés idején. Amikor majd mindennapos lesz a méhek járása, mert az időszaknak megfelelően melegebbek és hosszabbak lesznek a nappalok, akkor a naptárilag ugyan 2-héttel idősebb, de biológiailag ugyan olyan erőben lévő dajkák, a sok virágport elfogyasztva (van idő annak érésére, méhkenyér) már sokkal jobb körülmények között. Hibák a méhek kezelésében 74.


Fumidiles szörp serkentő etetése 234. A könyv három részre tagolódik. Az első részben azokkal a szabályokkal, törvényszerűségekkel ismerkedhetünk meg, amelyek a sikeres méhészkedés feltételei.


A mai modern méhészkedés azonban már nem létezik a méhek rendszeres etetése és itatása nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések