2015. október 2., péntek

3 Hónapos baba mit ihat

Mit és mennyit igyon a baba hónapos kor után? Kisbabád hónapos kora után a tejalapú táplálék mellett helyet kapnak az egyéb, pépes állagú ételek: a gyümölcsök, zöldségek és a pépek. Megkezdődik a hozzátáplálás. Ha tápszert is kap a baba, akkor amennyiben megissza a napi 8dl-1l mennyiséget, csak extrém melegben szükséges forralt és lehűtött vízzel vagy babavízzel kínálni. A csecsemők fő étele és itala továbbra is az anyatej vagy annak hiányában a tápszer, melyből naponta 5-dl-t kell elfogyasztania.


Hogy mit kapjon a baba inni, kell-e a őt itatni, mikor és mivel, igen sok vitát kiváltó kérdés. A válasz függ a baba korától, hogy anyatejes vagy tápszeres, és hogy az anyukának mit tanácsolnak. Sokan még ma is hisznek abban, hogy a babának teát kell adni. Reggel este szopizik,napkozben tàpit kap. Nemsokára itt az első szülinap, igazi tortával, amiből már az ünnepelt is kér néhány falatot!


De ne szaladjunk annyira előre az időben, hiszen van néhány olyan újdonság a kamrában, amivel érdemes még a sütemények előtt megismerkedni. Anyatej hiányában 2x2ml gyerekital (vagy gyerekorvos javaslata szerint tápszer) adása javasolt naponta. Mennyi egy hónapos baba alvásigénye és milyen lehetőségeid vannak, hogy jól aludjon a kisbabá.


Minél tovább szopik egy baba, immunrendszere annál stabilabb lesz. A folyékony ételek emésztése biztonságosabb, és könnyebb. Receptek 4-hónapos korú babáknak. Eddig a gyermekeknek gyakorlatilag csak tejre volt szüksége.


De valamikor a negyedik és a hatodik hónap között bekövetkezik az, hogy ez már nem elég. Mikortól ihat a baba tehéntejet? A tehéntej bevezetése Többször felmerült már a kérdés, hogy valójában mikor adhatunk tehéntejet a babának, hiszen annyi mindent lehet erről hallani és olvasni, de tulajdonképpen nincs egységes válasz. Ma már sok kisgyermeket a rendszeres vízivásra is tanítani kell – legalábbis ez derül ki abból a nemzetközi felmérésből, amely megállapította, hogy napjainkban a 6-évesek jó része folyamatosan szomjaztatja szervezetét. Milyen teát adnátok a hónapos babának megfázásra?


Hogy kell vöröshagyma teát készíteni, ill. Mégis ez a parányi mennyiség döntő a jó indulásban. A rendszeres mellrevevésre azért is szükség van, hogy ne lépjen fel tejpangás, serkenti a tejelválasztást is. Hat hónapos kor előtt ugyanis a táplálás módjától függetlenül a kizárólagos szoptatást, illetve tápszerezést javasolják.


Ennél korábban felesleges gyümölcslevet adni a csecsemőnek, sőt, túladagolása azt eredményezheti, hogy a baba kevés tejalapú táplálékhoz jut. Ezért egy tápszeres, anyatej hiányában növekvő baba , akinek a hozzátáplálását már -hónapos korában megkezdték, az logikusan hamarabb jut el a már mindent eszik lépcsőfokra, mint az anyatejben bővelkedő, vagy diétázó társa. Az 5-hónapos kortól adható teák a megfázásos, köhögéses, lázas megbetegedések esetén javasoltak. A teák izzasztó, köhögéscsillapító hatásúak.


Bár a Dél-Afrikából származó rooibos teára sokan divat-teaként tekintenek, az a felnőttek és a gyermekek számára egyaránt egészséges. Egészségesen fejlődő babák esetében a hozzátáplálás megkezdése tehát hat hónapos kor körül javasolt. Abban az esetben, ha a baba súlygyarapodása nem megfelelő, tehát héten át nem nő a súlya vagy stagnált, akkor a gyermekorvos dönt arról, hogy esetleg szükséges-e a hozzátáplálás korábbi megkezdése. Az a baba , aki egyéves korára nem szopik, az vagy sztrájkol, vagy elválasztották, de nem valószínű, hogy kinőtte a szopási szükségletét. Sose felejtsük el, hogy minden baba más és más.


Nem biztos, hogy minden baba ilyen ütemben fejlődik, ennyit eszik és ilyen napirenddel jól érzi magát. De hogy azután mit kell tenni, mik azok, amiket a mai orvosok és védőnők javasolnak? Itt már jóval nagyobb volt a zavar. Kiderült, hogy a megkérdezett anyukák százaléka már a 6-hónapos gyermekének tehéntejet ad. Elsősorban főzelékben kapja, ezzel habarok (a rántást nem szeretem, a baba előtt se alkalmaztam túl gyakran, ma minden főzelék habarva készül).


Magában még nem adtam, arra marad a joghurt, de ma már túróval vagy husihoz is kerül egy kanál tejföl. A zabtej táplálóbb, mert a glikémiás index szerint lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, míg a rizs gyorsan felszívódóakat. Ez azt jelent, hogy a baba gyorsabban éhes lesz tőle. Főzéshez is tökéletesek. Legtöbb babánál kell 1-2- hónap,míg egy adagnyit megeszik abból,amit elkezdünk adni.


Na,jó,ez az én tanácsom,tapasztalatom. Cereáliák közül a gluténmentes gabonafélék (kukorica-, rizsliszt) 4-hónapos életkor között adhatók. Ezekből tejpépet is lehet kapni, amelyek vízzel vagy anyatejjel elkészíthetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések