2015. február 17., kedd

Halálozási statisztika életkor szerint

A halálokokra vonatkozó uniós statisztika a konkrét betegségekkel (különösen a keringési rendszer betegségeivel és a rákkal) járó kockázatot és az egyéb okokat vizsgálja. Ezek a számadatok azután tovább elemezhetők életkor és nem szerint. Hol hiányoznak legjobban az orvosok?


Magyarországon, utóbbi a tervezett orvosi állások százalékát képezte a KSH szerint. Ez a halálozási tábla számításának alapja. Míg a január-februári jelentős, százalékos halálozási többletben az influenzajárvány és az előző évi alacsony bázis, addig a nyári (július-augusztus) százalékos emelkedésben a hőhullámok kedvezőtlen hatása játszhatott elsődleges. Később az európai értékek csökkenését hazánk nem tudta követni, így a halálozási arányszámok emelkedtek.


Az élveszületések halálozási életkorának átlaga (az évnél fiatalabbak elhalálozását nem számítva). A Földön : 6év (a nőknél ), 6év (a férfiaknál ) – nem számolva a kontinensek férfi-nő arányát. Kutatások szerint a dohányzás a halálozási arányok megfigyelt egyenlőtlenségeinek feléért felelős egyes európai országokban. De miközben a férfiaknál a legtöbb országban csökken a hatás ereje a várható élettartamban létrejövő különbségekre, addig a nőknél (éppen a dohányzási szokások változása miatt) emelkedik. A magyar halálozási statisztikák összehasonlítása Európával nem ad túl hízelgő képet.


Bár vannak javuló tendenciák, a KSH kutatói szerint az ország adottságaihoz és fejlettségéhez mérve rendkívül magas nálunk a halálozás, a halandósági viszonyok a legrosszabbak közé tartoznak Európában. A statisztikai sokaság a megfigyelés tárgyát képező egyedek összessége, halmaza. A tények szerint ma a magyarok százalék rákban hal meg.


Jó hír, hogy felére csökkent a heveny szívizom-elhalás miatti halálozások száma. Viszont kétszeresére nőtt az elhunytak közt, akinek végzetét egyéb ischaemiás (a szív vérellátásának zavaraival összefüggő) betegségek okozták, ez a betegségcsoport a. A törvény Indokolása szerint az egymással összefüggő rendelkezések kifejezés alatt az azonos rendeltetésű szabályokat, illetve megállapodáselemeket kell érteni. Statisztika fogalma Egyidős az állammal… Mo-on a XVIII. Foglalkoztatási ráta nemek, életkor és iskolai végzettség szerint. A sokaságot alkotó egyedeket – a halmaz elemeit – a sokaság egységeinek nevezzük.


EU tagállamában a 20–éves korcsoport foglalkoztatási rátája az európai uniós munkaerő-felmérés (EU MEF) szerint 7 volt, mely az Unióban valaha mért legmagasabb éves átlag. A tábla függőleges irányban tartalmazza a csoportosítást. A csoportosítás alapja – az életkor – mennyiségi ismérv, ezért a táblában függőlegesen három mennyiségi sor helyezkedik el. Vízszintesen kilenc összehasonlító, állapotidősor található. Ebben a táblában vízszintes irányban helyezkednek el az összesen.


A hosszú távú országos népesség-előreszámítások – amelyek a népességszámra, nem és életkor szerinti összetételére vonatkoznak – minden népszámlálást követően készülnek, majd pedig ezt követően kétévente frissülnek a legújabb népmozgalmi (születési, halálozási és vándorlási) adatok figyelembevételével. Régóta ismert, hogy a terhes idősebb kora esetén valamennyi magzati triszómia kockázata magasabb (első táblázat). A halálozást tekintve a nőknél a második helyen a tüdőrák van (10), pedig a morbiditási arányokat tekintve csak a negyedik helyet foglalja el.


A halálozási adatok alapján nálunk nincs nagy különbség e rákféleség férfiakban és nőkben való előfordulása között (nemzetközi statisztikák szerint viszont férfiakban általában háromszor gyakoribb, mint nőkben). Azt is érdemes lenne vizsgálni, hogy mekkora a különbség a női-férfi várható életkor között, ebben Magyarország (-7) nagyon hátul áll (átlag: -6). Látnunk kell, hogy hol állunk a világban, de körültekintőbb, gondosabb statisztikák alapján. Megdöbbentő cikket közölt a válasz. A mellrák a rák leggyakoribb formája a nők kezelésére, és az incidencia növekszik, évente mintegy millió új eset világszerte.


Az Egyesült Államokban egyedül az Országos Rákkutató Intézet (NCI) tervezi, hogy a nők 1százaléka emlőrákot termel az életük során. Az életkor szerint rendezett sokaság mennyiségi sort alkot. A tábla dimenziószáma azt fejezi ki, hogy egy statisztikai adat hány statisztikai sorhoz tartozik.


Egy vállalat árbevétele diszkrét mennyiségi ismérv. Milyen statisztikai sorokat tartalmazhat. Több tennivaló akad bizonyos gender-szempontból fontos területek (pl. a bűnözési statisztikák a viktimizáció, a családon belüli erőszak) szinte egyáltalán nem jelennek meg a hazai statisztikákban.


Nemzeti Rákregiszter rendelkezésünkre bocsátott. A világon minden hatodik másodpercben meghal egy ember közúti balesetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések