2019. június 13., csütörtök

Tápszeres baba súlygyarapodása

Az egészséges baba súlyának gyarapodási mértékéről nagyon sok és különböző vélemény létezik. A fogyás az első 3-napban figyelhető meg. Orvosokat, védőnőket és a kismamákat is megosztja.


A csecsemő súlygyarapodása jelezheti egészségi állapotát, de csak az összes többi adattal együtt értelmezhető helyesen. Ha ettől elmarad a baba súlygyarapodásának mértéke, akkor meg kell nézni, mennyit nőtt a baba hosszra. Ezt a gyermekorvosok és védőnők nagyon szigorúan ellenőrzik! Fontos tudno hogy a baba súlya és testhossza soha nem növekszik egyszerre.


Ha viszont tápszert kap az anyatej mellé, akkor nem csak csökken a mennyiség, hanem a baba elhagyhatja teljesen a szopizást, mert a cumisüvegből könnyebb inni. Ha a baba eleget eszik, nem lehet kevés tejed. A havi gyarapodás mértéke legalább 4gramm kell, hogy legyen!


Persze van olyan baba is, akinek szüksége van ennyire, és van olyan is, aki képtelen ennyit enni. A hízás mellett fontos a többi mérete is, hogy mennyit nőtt, mekkora a fej- és mellkerülete. Sok baba könnyedén elfogadja még a tápszert a cici után, de nincs rá feltétlen szüksége és ez a szoptatás rovására megy.


Mivel a csecsemő fejlődése és súlygyarapodása rendkívül látványos, hiszen az első fél évben megduplázzák súlyukat, egyéves korukra pedig háromszoros lesz ez az érték a születési súlyhoz képest. Ha etetés után a baba nyugtalan, tovább keres a szájával, hamar felébred illetve a szokásosnál gyorsabban fogyasztja el az üveg tápszerét, akkor gyaníthatjuk, hogy éhes maradt. Ilyenkor éredemes az etetésenkénti adagit ml vízzel és egy adagolókanál tápszerrel megemelni. A táplálkozása változó! Egyébként jókedéjű pufi baba.


Tápszeres baba súlygyarapodása

Hol meg eszi a napi 6ml, hol pedig alig éri el az 5ml! Nem nyűgös egyáltalán csak akkor már amikor álmos, szóval nem néz ki éhesnek. Mennyi a normális hízás egy csecsemőnél? Anyukám azt mondja, hogy kevés ez a 100ml és, hogy én ilyenkor már tápszeres voltam.


Szakértő segítség, azonnali tanácsadás, cikkek, kalkulátorok, letölthető anyagok és ajánlatok! Hasról oldalra és hátra fordul. Hason fekve nyújtott könyökkel a tenyerén támaszkodik, háton fekve karjával „szélmalom” – mozgásokat végez, lábával pedálozik. A hónapos csecsemő elveszíti születési haját, színe megváltozik, változhat a szeme színe is.


Tápszeres baba súlygyarapodása

Tehát egy ÁTLAG 1-hónapos baba napi táplálékigénye 7ml. Ha anyatejes, akkor az igényei szerint, mert nem lehet túletetni, ha tápszeres , akkor a tápszer adagolását és a baba igényeit is figyelembe véve. Lehet, hogy egyik nap kevesebbet, a másik nap többet kíván, ahogy mi is.


A ma érvényben lévő ajánlás, a baba testsúlyához viszonyítva adja meg a szükséges anyatej mennyiségét. Ha súlymegállást tapasztalsz, azt jelezd gyermekorvosnak, mert állhat a háttérben tejallergia vagy egyéb ételallergia is. Persze fontos szempont és árulkodó lehet a baba hangulata, közérzete is.


Ne feled amikor a baba hosszra növekszik, a súlygyarapodása kevesebb lehet. A Percentilis kalkulátor segít neked követni kisbabád fejlődési ütemét. A baba tudja, mit csinál, rá kell hagyni. Alvásigény és fogzási időszak. Nem függ attól, hogy anyatejes, vagy tápszeres a pici.


This feature is not available right now. Please try again later. A büfiztetés során gyakran bukik is a baba - általában azért mert túleszi magát, és a feleseget adja vissza, de a túl sok levegő távozásakor is megszabadulhat némi tejtől a baba. Fontos, hogy távozzon, különben fájni fog a baba pocakja, és emiatt nyűgös lesz.


Próbálkozik a kúszással, négykézláb állva pedig hintáztatja magát. Nyilvánvalóan szerepet játszanak a szülőktől örökölt tulajdonságok, de fontos befolyásoló tényező a táplálkozás, illetve a gyerek növekedésével, a rendszeres mozgás mennyisége. Az hónapos csecsemő hasról hátra fordul és vissza. Ezek a babák általában naponta 1-alkalommal kakilnak. Ha a széklet állaga, szaga, színe megváltozik, kérjük ki orvosunk véleményét!


A csecsemő k születés utáni súlya részint a születési súly, részint a születés utáni gyarapodás függvénye. Ebben próbálunk meg most segíteni az alábbi táblázattal. Ilyenkor nagyon fontos a pontos a diagnózis. Természetesen a tápszeres babákat is lehet igény szerint etetni, sőt ez lenne a helyes, de sokaknak fontos a rendszeresség és a követhetőség. Az igaz, hogy ha a kicsi eltöltött ébren vagy alva három órát, majd jelezni kezdte, hogy éhes, akkor logikus dolog átpelenkázni etetés előtt.


Más a helyzet, ha később, valamilyen oknál fogva - például mert elmarad a baba súlygyarapodása , szívzörejt hall az orvos, vagy a csecsemő hajlamos a légúti fertőzésekre - arra gyanakszik az orvos, hogy probléma van. Ennyi idő alatt ugyanis biztos telt (vagy megtelt) a bugyor, és ha szopi közben elalszik, akkor lehet, hogy újabb három órát már nem bírna ki, és átázna, bármilyen márkás is a pelenka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések