2017. június 28., szerda

Funkcionálisan kihalt

Az Australian Koala Foundation bejelentette, hogy funkcionálisan kihaltak a koalák. Köszönhető ez az ausztrál erdők kiirtásának, a klímaváltozásnak és járványoknak. Hogy lehet funkcionálisan kihalni? Ez több dolgot jelenthet, fajonként változik.


Sajnos igaz a hír: az Ausztrál Koala Alapítvány funkcionálisan kihaltnak nyilvánította a koalákat. Funkcionális kihalás” A funkcionális kihalás kifejezést többféleképp definiálják a természettudományban. A legismertebb értelmezés szerint azt a pontot jelenti, amikor egy állatfaj populációja.


Funkcionálisan kihalt nak nyilvánították a vadon élő koalákat Az erdők pusztítása és a klímaváltozás a koalákra is rendkívül rossz hatással van. Már csak ezer vadon élő példány van belőlük, így funkcionálisan kihaltnak nyilvánították őket. Belőlük is rendkívül kevés van már, így elszaporodtak azok a rágcsálók, amikkel ezek az állatok táplálkoztak. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a koalák állománya állandó és drasztikus csökkenést mutat, így a faj 3-éven belül már csak és kizárólag állatkertekben.


Hozzájárulok, hogy a Central Digitális Média Kft. Sokszínű Vidék hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával. A PBS News szerint ezen kívül azonban három fő oka is van annak, hogy a koalák a funcionálisan kihalt kategóriába kerültek. De mi történik pontosan a koalákkal?


Bár még ezer egyed él vadon, de ahhoz nem elég, hogy a koaláknál fellépő tipikus betegségek és születési rendellenességek mellett új generációnak adjanak életet. A koalák funkcionálisan kihaltak, sajnos az élőhelyük nagyrészét elvesztették, a fákat elemésztette a tűz, az emberek pedig még mindig nem vetettek véget a koalavadászatnak. Egy állatfaj akkor funkcionálisan kihalt faj, ha már annyira kevés példány él, hogy nem befolyásolja az élőhelye működését.


Ausztrália tájain korábban 1körzetben élt koala, ebből. A „ funkcionálisan kihalt ” címke mögötti második magyarázat az, hogy a népességük növekedésének üteme olyan gyorsan csökkent, hogy meghaladta a szaporodásukat, ami miatt a populáció már nem életképes. Ennek egyik legfőbb oka, az élőhelyük brutális pusztítása.


Továbbá egy funkcionálisan kihalt faj nem életképes, nem szaporodik olyan mértékben, hogy az egyedszám nőjön, vagy szinten maradjon. Ez beltenyészetet eredményezhet, csökken a faj genetikai variabilitása. Az állatvédők állítása szerint a vadon élő koalák száma annyira lecsökkent, hogy az állat funkcionálisan kihaltnak tekinthető, írja a BBC. A biológiában kihaláson egy rendszertani faj vagy más taxon létének megszűnését értjük, aminek következtében csökken a biológiai környezet változatossága. Kihalt faj lett a koala, emiatt.


Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről? A szomorú hírt az Ausztrál Koala Alapítvány tette közé pár nappal ezelőtt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy elérték azt az egyedszámot – már csak hozzávetőleg ezer példánya létezhet a fajnak a vadonban – amivel nincs esély arra, hogy ezek az állatok további leszármazottjaikkal egy új nemzedéket hozzanak létre a jövőben. Ez minden korábbi becslésnél alacsonyabb számot jelent.


A „ funkcionálisan kihalt ” elnevezés egy olyan kitétel, amit a szakma eddig nem nagyon használt, de alkalmas arra, hogy a koalák védelmére ráirányítsa a figyelmet – fogalmazott az InfoRádióban a koalák kihalásáról szóló ausztrál figyelmeztetésre reagálva Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. A funkcionálisan kihalt elnevezés egy olyan kitétel, amit a szakma eddig nem nagyon használt, de alkalmas arra, hogy a koalák védelmére ráirányítsa a figyelmet - fogalmazott az InfoRádióban a koalák kihalásáról szóló ausztrál figyelmeztetésre reagálva Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Akkor miért mondják, hogy „ funkcionálisan” kihalt a faj?


Ez a kifejezést akkor használják, amikor egy fajból már annyira kevés maradt, hogy lényegében semmilyen hatással nincsenek az élőhelyük működésére. A Földet benépesítő élőlények sokféleségét a fajok képződése és kihalása szabja meg. Azonban ami a napokban történt az különösen sokkoló, ugyanis a mindenki által jól ismert, puha szőrű, nagy fülű, szürke maci szerű állatok, azaz a koalák „ funkcionálisan kihaltnak lettek nyilvánítva az Ausztrál Koala Alapítvány közlése szerint.


A kihalás olykor tömeges méreteket ölt, mint napjainkban is. Ez az ausztrál erdők kiirtásának, a klímaváltozásnak és a járványoknak a következménye. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha sürgősen nem tesznek valamit, akkor hamarosan csak az állatkertben, és képes könyvekben találkozhatsz ezekkel az eukaliptuszfüggő szőrgombócokkal. Az Ausztrál Koala Alapítvány funkcionálisan kihaltnak nyilvánította a koalákat.


Döbbenet: funkcionálisan kihalt a koala, ez az oka 19. Az ausztrál koalavédők pánikhangulatú közleményével ellentétben az erszényesek nem pusztultak ki a kontinensről, még funkcionálisan sem. A globális klímaváltozás azonban komoly veszélyt jelent a fajra.


A “ funkcionálisan kihalt ” elnevezés egy olyan kitétel, amit a szakma eddig nem nagyon használt, de alkalmas arra, hogy a koalák védelmére ráirányítsa a figyelmet – fogalmazott az InfoRádióban a koalák kihalásáról szóló ausztrál figyelmeztetésre reagálva Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések