2017. június 16., péntek

Alacsony vérnyomás veszélyei

Az alacsony vérnyomás különböző okokból eredhet, mindegyik eset külön kezelési módszert igényel. Fontos azonban, hogy sokszor csak véletlenül derül ki, pedig komoly betegségek kísérő tünete lehet. Ha valakinek alacsony a vérnyomása, akkor a véráramlás sem megfelelő, és az oxigénben, illetve tápanyagokban gazdag vér nem tud eljutni a belső szervekhez. A különösen alacsony vérnyomás több kiváltó tényezőre is visszavezethető. A perctérfogat csökkenhet szívbillentyű rendellenesség, szívritmuszavar, tüdőembólia, illetve szívinfarktus (miokardiális infarktus), vagy kardiomiopátia okozta szívizom-károsodás , vagy gyengülés miatt.


Ugyanakkor a krónikus (idült) alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Veszélyei közé tartozik, hogy az idő előrehaladtával, a beteg egyre kevésbé tudja napi teendőit elvégezni, jelentősen megnő a demencia kialakulásának esélye. Egy több, mint ezer fős norvég vizsgálat közvetlen kapcsolatot talált az alacsony vérnyomás és a szorongás között. A köztudatban szinte csak a magas vérnyomás veszélyei élnek, pedig az alacsony vérnyomás ugyanúgy okozhat problémákat.


Főleg a fiatal, magas, vékony lányokat érinti, és rossz hír, hogy ez később könnyen magas értékekbe csaphat át. Ha alacsony a vérnyomáso elsősorban a szívet és a keringési rendszert edző mozgásformák ajánlhatók: így például a kerékpározás és az úszás. A kellő mértékű folyadékfogyasztás is a vérnyomás növekedését eredményezheti.


Megmutatja, mennyi az alacsony , normális, túl magas vérnyomás a korod szerint. Azt tudjuk, hogy a magas vérnyomásra nagyon oda kell figyelni, mert komoly életveszélyt jelent, ha nem cselekszünk időben. A krónikusan alacsony vérnyomás fokozza a demencia, az Alzheimer-kór megjelenésének veszélyét, és a depresszió kialakulását. A Columbia Egyetem kutatói tízezer koszorúér betegségben szenvedő embert vizsgált meg, eredetileg azért, hogy egy koleszterinszint csökkentő gyógyszer hatását figyeljék.


A alacsony vérnyomás okai közül az egyik az, amikor csökken a vér mennyisége és a szív által kipumpált vér mennyisége. Ezeken kívül gyakori ok még egyes gyógyszerek szedése, a dehidráció, de előfordulhat vérnyomásesés olyan ritka kórképekben, mint a szeptikus sokk, vagy az anafilaxiás reakció. Alacsony vérnyomás esetén az első számú gyógynövény a rozmaring.


Alacsony vérnyomás veszélyei

Ez a növény serkenti a vérkeringést, az ereket, valamint a szívet, és belsőleg (tea formájában) ugyanúgy alkalmazható, mint külsőleg (fürdők, krémek). Mikor alacsony a vérnyomás ? Korábban a klinikusok és kutatók is úgy gondolták, hogy az általános alacsony vérnyomás nem terjed át az agyra. A legfrissebb vizsgálati eredmények azonban azt igazolták, hogy ilyenkor az agyi vérátáramlás is alacsonyabb a betegeknél, ezáltal kialakul az agyi működések csökkenése. A magas vérnyomásnak bőséges irodalma van az orvostudományban, az alacsony vérnyomás viszont egészen a legutóbbi időkig elhanyagolt terület volt. Pedig a tartósan alacsony vérnyomás nem elhanyagolható, bizonyos alapbetegségek kísérőjelensége lehet.


Bár a magas vérnyomásnak. Ha az alacsony vérnyomás panaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a hasonló tünetek mögött számos ok meghúzódhat. Ilyen lehet például egy rosszul összeállított diéta, a hosszúra nyúlt ágyban fekvés, bizonyos gyógyszerek, fertőzések. Nemcsak arról van szó, hogy nem vállalja fel a konfliktusokat, hanem arról, hogy úgy szervezi az életét, hogy még csak konfliktushelyzetbe se kerüljön. Ha mégis, akkor általában a legkisebb ellenállásnál is azonnal visszavonulót fúj.


A tartósan alacsony vérnyomás elsősorban fiatalokra jellemző. Ezzel ellentétben a helyzetváltoztatás kapcsán fellépő, ún. A középsúlyos hipotermia további jellemzői még az izommerevség, az alacsony vérnyomás , a lassú légzés és a kábulat-szerű állapot. Súlyos hipotermiában kitágult fix pupillák, alig hallható szívverés és légzési nehézségek jelentkeznek. Ha időben nem kezelik, szívelégtelenség és kóma alakulhat ki.


A hiba a Te készülékedben van! Sokan azt tartják, hogy akárcsak a hipotónia, az alacsony vérnyomás , ez is a hosszú élet titka. Ezzel szemben az igazság az, hogy a krónikussá vált alacsony testhőmérséklet nemritkán a szervezet „vészjelzése”. Erről mi is többször írtunk. Az azonban sokkal kevésbé kibeszélt és ismert, hogy mik a veszélyei (ha vannak egyáltalán) a túlzottan alacsony vérnyomásnak.


Alacsony vérnyomás veszélyei

Mai cikkünkben ezzel foglalkozunk. Ezt két mérőszámmal jelöljük. A vérnyomás az az erőhatás, amelyet a vér az artériák falára kifejt.


Ne aggódj, az alacsony vérnyomás önmagában egyáltalán nem veszélyes. Kezelni is csak akkor szokták, ha a vele járó tünet ek zavaróak és erősek. Nem rövidíti meg az életet, sőt egyes orvosok szerint akár meg is hosszabbíthatja, nem károsítja sem az ereket, sem pedig a belső szerveidet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések