2016. január 14., csütörtök

Tatárjárás pusztításai

Tatárjárás pusztításai

A magyar történetírás a „ tatárjárás ” kifejezést alkalmazza az Arany Horda (krími tatárok) által elkövetett későbbi betörésekre is. A mongolokat a magyar történetírók tévesen tatároknak nevezték, mivel a Fekete-tengertől északra élő türk nyelvű népcsoportok egy része behódolt a mongoloknak, felvette az egyik mongol törzs, a ta-ta nevét, és segédnépként. Műsorvezető: Veiszer Alinda Történész szakértők: Nagy Balázs, Tringli István. Pócsmegyer már az Árpád korban lakott hely volt, a lakosság egy évezreden át magyar anyanyelvű volt és maradt.


A települést a tatárjárás pusztításai elkerülték, és a török hódoltság alatt sem szenvedett el nagyobb sérüléseket. Ulászló elrendelte a vár régi falainak megerősítését. A trencséni királyi várnagy átjátszotta a rábízott erösséget Csák Máté királyi lovászmesternek és pozsonyi ispánnak.


Kelet-Európában a volgai bolgárok államának eltűnése a tatárjárás következtében. Alekszandr Nyevszkij novgorodi orosz fejedelem győzelme a Csúd-tavi csatában megállítja a Német Lovagrend keleti előrenyomulását. Lajos francia király keresztes hadjárata a Nílus deltájában kudarccal végződik. Béla magyar királyról, akinek köszönhető az építmény, egy árva szót sem lehetett hallani.


Tatárjárás pusztításai

Területén bronzkori urnatemetőt, vaskori sírleleteket és avar sírt találtak. This feature is not available right now. Please try again later.


Possassio Kulchegház – ez a Károly Róbert által kiadott alapítólevél a község templomának kulcsával azonosította a falu nevét. Béla a Tiszántúlon telepítette le a kunokat, akik a keresztény hitre térve fokozatosan feudalizálódtak, majd felvették az itt talált magyarok szokásait. A tatárjárás Mártonfalvát is érte, de ezután sem maradt lakatlan. A templom, minden valószínűség szerint a 14.


Ugyanebben a században tért református hitre a falu középkori magyar lakossága is. Református temploma minden valószínűség szerint a 13. Pócsmegyer összetett helynevének első tagja arra utal, hogy egy Pócs nevű személyé volt, a második tag arra vonatkozik, hogy eredetileg a Megyer törzsbeliek települése. A lakosság egy évezreden át magyar anyanyelvű volt és maradt.


Béla a tatárjárás szörnyű pusztításai után elhatározta, hogy szerte az országban kővárakat építtet, mert csak ezek foghatják fel egy hasonló támadás erejét. Többször betörtek az európai államokba, így a Magyar Királyságba, Erdélybe, Lengyelországba, a Porosz Hercegségbe (poroszországi tatárjárás ), Moldvába, Havasalföldre és a Balkánra. Ezek voltak a török kor legnagyobb pusztításai. Balkány-Aba pusztai és a nagytarcsai palack említhető példa-kánt – a keltezés szempontjából rendkívül lénye-gesek.


A vörös festéses fehér kerámia legkorábbi, 12. A Kárpát-medence várainak. Apátsága hiteles helyként működött. Az évszázadok során több uralkodó, köztük az apátságot alapító király fia, Szent László is megfordult ezen a helyen, aki Szekszárd védőszentje.


Kingéc-földnek a Kövesd-ér, a Porgány-ér és a Batidai sziget között elterülő szárazulatot nevezték. Mint azt a város neve is mutatja, halastó mellé települt, kezdetben mocsaras vidék volt. Honfoglaló magyarok temetőjét felfedezték a Sóstó mellett. Valószínűleg a tatárjárás pusztításai után IV. Béla ösztönzésére emeltette a környező vidék földesura, a Zsidó nemzetség.


Csák Máté fegyveresei megostromolták és lerombolták , újjáépítésére csak jó száz esztendő múltán került sor. A Tatárjárás Mártonfalvát is érte, de ezután sem maradt lakatlan. A Szent Kereszt tiszteletére emelt plébániatemplomát a tatárjárás pusztításai után újjáépítették. Bantu törzsek bevándorlása Fekete-Afrika déli területeire.


Thai királyság alapítása Indokínában (buddhista államvallás). Marco Polo és családja eljut Kínába. András egy adománylevelében maradt fenn.


Béla a Tiszántúlontelepítette le a kunokat, akik a keresztény hitre térve fokozatosan feudalizálódtak, majd felvették az itt talált magyarok szokásait. A magyar Árpád-házat először az Anjou-királyok trónon, akik az országot európai nagyhatalommá emelték. Lipót király adott parancsot a lerombolására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések