2015. május 14., csütörtök

Holisztikus egészségfogalom

Holisztikus egészségfogalom

Az egészség definiciója : 1. Az általunk ismert legősibb egészségfelfogások fő jellemzője a holisztikus szemléletmód volt, mely a hangsúlyt az egyénen belüli, az emberek közötti és a környezettel. Akit érdekel a Holisztikus szépségápolás lehetősége és egy kis békére,nyugalomra és feltöltődésre vágyik a kezelések kapcsán! Valamint szeretnék ismereteket megosztani azokkal,akik nyitottak a Belülről fakadó szépség elvei iránt! Prievara Dóra Katalin: A testmozgás szerepe, jelentősége az egészség szalutogenetikus megközelítésében A testmozgás testi egészségre gyakorolt hatásai, betegségmegelőző szerepe.


E tendencia az egészségfogalom tartalmát is módosította. A holisztikus látásmó az egységes gondolatkörbe tartozó fogalom a természettudományok és az orvostudomány fejlődése következtében elemeire bomlott, és így az egészség biológiai majd társadalmi faktorai kerültek a figyelem középpontjába. WHO egészségfogaloaz egészség nem más, mint a teljes testi, lelki, szociális jóllét állapota, nem csak a betegség vagy nyomorékság hiánya 9. Naturalista egészségfogaloa naturalista felfogás szerint az egészség dinamikusan változó egyensúlyi állapot, az ember és környezete között 10. Ez a weboldal azért készült, hogy segítséget nyújtson az általam tanított tantárgyak elsajátításához és a sikeres vizsgához. Igyekszem naprakészen vezetni az információkat, és a letölthető anyagokat időben frissíteni.


A holisztikus szemléletű gyógyítás az embert egésznek tekinti, feltételezi testének, szellemének és érzelmeinek egységét. Ennek alapján jött létre a holisztikus egészségszemlélet, amely az embert teljes egészében szemléli, figyelembe veszi a test fizikális és mentális aspektusait. Nagy hangsúlyt fektet a személyek egyediségére és a testre szabott, egyéni szükségletekre. Beletartoznak a lelki egészség megteremtésére és meg őrzésére vonatkozó ismeretek és készségek, valamint az ezzel kapcsolatos szervezett intervenciók rendszere.


Az elmúlt néhány évtized alatt teljesen megváltozott a neurológusok agyunk működéséről alkotott képe. A legnagyobb paradigmaváltást annak felfedezése jelentette, hogy agyunk nem valamiféle fixen behuzalozott, statikus, a gyermekkor vége után „örökre vasalva” jellegűen működő mechanizmus, hanem éppen ellenkezőleg: állandóan, a szó szoros értelmében percről. Kialakítani a betegségek megelőzésének rendszerszemléletű stratégiáját, megtalálni a beavatkozás lehetőségeit, módszereit a mentálhigiénés asszisztens kompetencia határait. Egy emberközpontú, holisztikus szemlélet mentén, a pozitív gondolkozás fejlesztésével igyekszik a legjobb megoldásra rávezetni az ügyfelet. A holisztikus egészségfogalom dimenziói a következők:-fizikálisegészség-mentális egészség-emocionális egészség-szociális egészség-lelki (spirituális) egészség-társadalmi egészség.


Soha nem mondja meg, hogy mit tegyen, hogyan kerülhet ki magánéleti vagy üzleti csapdájából, hanem a segítségre szoruló saját személyiségét készíti fel oly módon, hogy önmaga. De talán kevesen tudják, hogy mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések. A cikkben alkalmazott egészségfogalom holisztikusan kerül értelmezésre. Ez a megközelítés reneszánszát éli. A holizmus kifejezés (a görög „holos” szóból) a teljesség figyelembevételét jelenti.


Tartalmazza vajon ez az egészségfogalom számukra például az elfogadás, a méltányosság, a társadalmi igazságosság, az emberi jogok, az esélyegyenlőség stb. Egy magát humánusnak tekintő társadalom egészségügyi rendszerében, a hivatásukat gyakorlók részéről e kérdések nem megkerülhetőek. Depresszorok vagy depresszorikus hatású idegek azok az érző idegek, melyeknek izgatására a vérnyomás csökken. Valószínű, hogy az élő szervezetben a depresszor akkor jön izgalomba, ha az aortában a vérnyomás nő s ezért a szív csak nehezen tud kiürülni. Ennek is köszönhető, hogy az egészségfejlesztés területén az egészség pozitív definíciója vált irányadóvá, mely a jólléti, közérzeti állapotra utal.


Paradigmaváltás az egészségfogalom és állapot főbb jellemzőinek holisztikus megközelítésében. A párkapcsolati kommunikáció dilemmái napjainkban. The Gesta Hungarorum, or The Deeds of the Hungarians, is the first extant Hungarian chronicle.


Its principal subject is the conquest of the Carpathian Basin and it narrates the background and the immediate aftermath of the conquest. Természetesen a holisztikus gyógyítás tana sokkal bonyolultabb, mint azt ebből a cikkből következtetni lehet. Ezt a mondatot azért írom le, mert néhány embernek biztosan eszébe jut, hogy akkor most már ő is holisztikus gyógyító, mert van némi rálátása erre a tudományra.


A jól-lét objektív és szubjektív szempontokat egyaránt figyelem-be véve mérhető fel. Előbbiekhez olyan tényezők tartoznak, melyeket percepció nem befolyásol és személyes értékítéletünktől sem függenek. Holizmus az iszlám világszemlélete is holisztikus , és nincs elválasztva benne az evilági és a túlvilági élet. Az iszlámban az evilági, empirikus, illetve a metafizikai, lelki elemek szoros kapcsolatban állnak, és az embernek mindkét életre fel kell készülnie: a földi létre és a halálon túli létezésre is.


Holisztikus egészségfogalom

Ugyanakkor fontos látni, hogy a holisztikus szemlélet nem kizárólag az alternatív gyógymódok sajátja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések