2015. május 27., szerda

19 Hónapos baba

A -hónapos már totyogó vagy szaladó, azaz megtanul futni, bár még nem tökéletesen. Magától felmegy a lépcsőn, de lefelé még segítségre van szüksége. Egyedül megmossa és megtörli a kezét, szinte teljesen egyedül vetkőzik, bár a gombokkal még nem boldogul. A hónapos baba játékai Egyik legfontosabb „játéka”, hogy lelkesen segít neked a háztartásban.


19 Hónapos baba

Ilyenkor saját magán mosolyog. Nagyon tetszik a legújabb játék a homokozó öntözőkanna. Lehet, hogy több napon keresztül ugyanazt az ételt fogyasztja szívesen és már kevésbé szereti a kedvenc ételeit, esetleg el is utasítja néhány hétig. Elérkezett a hónapos oltás ideje, erre bizonyára a védőnő is felhívja a figyelmedet. Ebben a korban egy emlékeztető oltás kerül sorra, mégpedig a régi nevén DiPerTe- ként ismert (diftéria, más néven torokgyík, tetanusz, és szamárköhögés elleni) oltás emlékeztetője.


Baba fejlődése - -hónapos baba - beszédfejlődés. Másfél éves kor után a gyermek szókincse folyamatosan gyarapszik. Természetesen nem minden szót ejt érthetően, előfordulnak egyedi szóképzések, szórövidítések, hangkihagyások, szótagcserék. Ennek következtében vitamin és ásványi anyag igénye is megnő, a fehérjék szerepe pedig továbbra is fontos a baba fejlődésében. A gyermek már önállóan szala bár még néha elesik.


Felfelé a lépcsőn váltott lábbal megy, lefelé egymás mellé lépéssel, és mindkét esetben kapaszkodik még. Kalkulátorok - Baba súly kalkulátor A súly kalkulátor segítségével meg tudod nézni, hogy mennyi a babád ideális súlynövekedése. Ha foghatja a felnőtt ujját, már egészen ügyesen lépeget, sokszor elég, ha csak egy kézzel kapaszkodik.


Hátrafelé mászva le tud jönni a fekhelyről. Ha korábban módja volt próbálkozni, már majdnem egyedül. Oldalra és előre tud hajolni, anélkül, hogy felborulna. Vannak, akik kúsznak, vannak, akik négykézláb csúszkálnak a térdükön, egyesek kizárólag hátrafelé vagy oldalra haladnak.


Nagyon aranyos időszakot éltek meg, sok-sok kihívással! Akarata még most is elég erős, és lassan elkezdődik a rettegett dackorszak (rugdosás, visítás, toporzékolás, sírás – ez csak pár darab ízelítőként). Fórum, tapasztalatok, kérdések, válaszok. A legtöbb baba első fogai hónapos kor környékén kezdenek el kibújni, másoknál ez a folyamat jóval később kezdődik el. Van olyan kisbaba is, akinél sokkal korábban, már három hónapos korban megjelenik az első tejfog, sőt az is előfordulhat, hogy egy csecsemő fogakkal születik meg – bár ez nem túl gyakori.


A baba mozgásfejlődése. Az hónapos baba egyre ügyesebb! Próbálkozik egyik oldalról a másikra fordulni, de van olyan kisbaba, aki ebben az időben már önállóan forog egyik oldaláról a másikra. A hason fekvés különösen fontos a baba fejlődésében, mert a fej emelgetésével és a kezeivel támaszkodva egyre jobban. Ez az oltás védi a tuberkolózis ellen a babákat.


19 Hónapos baba

Az a baba , aki egyéves korára nem szopik, az vagy sztrájkol, vagy elválasztották, de nem valószínű, hogy kinőtte a szopási szükségletét. A hónapos gyermek játék- és mozgásfejlődése. Mint egy kis felhúzós játék, elesik és rögtön fel is pattan, hogy tovább szaladjon.


A futás már nagyon magabiztosan megy, bár néha nagyobb az önbizalma, mint kellene, kicsit összekeverednek a lábak és orra esik, de kis vigasztalás után már megy is tovább. Ez az első lépések időszaka - a legtöbb baba és hónapos kora között nekilódul, de akkor sem kell aggódno ha gyermeked még megszeppenve kapaszkodik a dohányzóasztalba, kiságyrácsba. Akár hónapos koráig is halogathatja az elindulást, az még mindig normálisnak tekinthető.


Megtörtént, hogy gyermekünk a földről elrugaszkodva, felállt. Ebben a helyzetben fedezi fel a világ többi részét, melytől eddig távol maradt. Előszeretettel mászik fel székekre, magasabb helyekre, mivel még félelemérzete nem alakult ki.


Felnőtt kezébe kapaszkodva áll, rugózik, esetleg lépeget. Legkésőbb hónapos korára minden egészséges gyermek tud már járni. A másfél éves gyermek a székre, asztalra felmászik. Megjelenik a “kérés” kifejezése. Természetesen még nem szavakkal, hanem a saját kis kommunikációs eszközeivel (mutogatással, egy-egy hanggal).


19 Hónapos baba

A hónapos baba már felénk fordul, ha beszélünk hozzá, felismer minket, örül nekünk. Felfelé mindig könnyen megy, de lefelé csak segítséggel képes haladni, ezért vigyázni kell rá. Minden bútorra és megmászható dologra fel tud mászni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések