2018. november 22., csütörtök

Ösztönzési és javadalmazási módszerek

Az ösztönzési politika, stratégia és gyakorlat egymásra épül. Célja: A vállalat és az egyén céljainak az összehangolása. A felosztható összeget vagy előre meghatározott formula alapján, vagy a menedzsment döntése alapján ill. Lean szemléletű termelésben Incentive methods of traditional and lean production E. NAGY Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Absztrakt. A lean menedzsmenttel számos kutatás foglalkozik, de elsősorban a tevékenységmenedzsment témaköréhez kapcsolódóan.


A mozgó bér és a bónuszok egyre gyakoribb használata azért nyert ilyen nagy teret, mert azt hisszük, hogy másokat csak a pénz motivál, annak ellenére, hogy bennünket nem. Másodsorban azt gondoljuk, hogy ez jár a legkevesebb energia befektetéssel, időnkét kiosztott jutalmak, és más dolgunk nincs is. Jellemzőik, és munkavégzésük során tanúsított magatartásuk olyan kitüntetett szereppel bír, melynek eredményeként egyes szervezetek, intézmények sikeresebbek, míg mások kevésbé. A bér és ösztönzési rendszerek szakértőiként segítünk ügyfeleinknek a dolgozóikban rejlő potenciál kiaknázásában és hosszútávú. Motiváció Miután ismerjük a bérezési és ösztönzési lehetőségeket, ejtsünk néhány szót a motivációról.


A teljesítményértékelés - ha maga a teljesítményértékelési rendszer már kidolgozott és szervezeti szinten rendelkezésre áll - általában teljesítménytervezéssel, -megállapodással indul az adott értékelési ciklus elején, akár egyének, akár csoportok értékeléséről legyen szó. Sikora Gizella gyakorlat egymásra épül. A teljesítményértékelési, ösztönzési és javadalmazási rendszer egymást támogatva növelik a szervezet működésének élettartalmát, ezért érdemes minden részletet kidolgozni és azt megfelelően kommunikálni.


Felhasznált irodalom és forrásjegyzék: 1. John Whitmore: Coaching a csúcsteljesítményért a jobb teljesítményre való ösztönzés szelíd módszere. Kutatásom célja, hogy megvizsgáljam a nem anyagi jellegű ösztönzk és az elismerés szerepét a munkavállalók körében, valamint rálátást nyerjek a munkaerpiacon napjainkban jellemz ösztönzési módszerek típusaira és alkalmazásuk gyakoriságára. Kompenzációs és javadalmazási rendszerek (Bokor Attila) 9. A kompenzációs rendszerek célja 9. Mit nem lehet elérni a javadalmazással? A vállalkozás gazdasági hatékonyságát javító javadalmazási módszerek és eszközök.


A javadalmazás témakörét befolyásoló legfontosabb elvek és trendek 9. Az emberekkel való bánásmód nagymértékben befolyásolja a teljesítményüket. Kétségtelen, hogy az ösztönzési rendszer legdominánsabb eleme a bér. Racionális alapot szolgáltat a jogos és igazságos ösztönzési és javadalmazási rendszerek kidolgozásához és működtetéséhez. Segíti a szervezet menedzsmentjét, hogy igazságos módon rendezze a munkakörök közötti relatív fontossági viszonyokat. Jó alapot biztosít konzisztens munkaköri és bérbesorolási döntésekhez.


A tulajdonosi, menedzseri és beosztott alkalmazotti motivációk és az érdekeltségi rendszerek gyakorlati alkalmazása. Bérrendszerek kidolgozásának specifikus kérdései. Ehhez tud segítséget nyújtani a teljesítménymenedzsment és a TÉR egyrészről a szervezeti és az egyéni célok összekapcsolásával a dolgozók motiválásán, az egyéni célok megvalósításán, a karriertervezésen, stb.


Javadalmazási és juttatási formák, anyagi és nem anyagi eszközök. A tantárgy oktatásának célja a közszolgálati bérpolitika jelentőségének, helyének, szerepének és jövőbeli fejlődési lehetőségeinek bemutatása. AZ UNICREDIT BANK HUNGARY ZRT. Kitérünk a különböző javadalmazási rendszerek és a teljesítményértékelés közötti kapcsolatokra, valamint ismertetjük számos nemzetközi esettanulmány, illetve kísérlet eredményeit, melyek a vállalatokon belül bérstruktúrák és ösztönzési rendszerek termelékenységre, illetve profitra gyakorolt hatását vizsgálták.


Ezen gondolatmenet alapján egyértelművé válik, hogy a motiváció és ösztönzés mint vezetői feladat, a sztereotípiákkal ellentétben nem. A közszolgálat személyi állományának véleménye a közszolgálat kompenzációs és javadalmazási rendszeréről. Azon szabályok, eljárások és módszerek összessége, amelyek alapján a szervezet a munkatársai konkrét ösztönzését megvalósítja, javadalmazását megállapítja.


A HR-szakembereknek épp ezért fontos feladata, hogy fejleszteni tudják a vezetők gondolkodását, szélesíteni a vezetői eszköztárukat, és világossá tenni, a vezetőség felé, hogy a pénz csak rövidtávú ösztönző.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések