2018. november 23., péntek

Orrszarvú kihalása

Az északi szélesszájú orrszarvú kihalása régóta köztudott volt, hiszen az alfajt évek óta mindössze egy idős hím és két nőstény képviselte. Mégis elszomorító volt a hír, miszerint a hímet, a esztendős Sudant „életkorával kapcsolatos szövődmények” miatt elaltatták. Nem sokkal a természetvédők vizsgálata utána, pedig kiderült, hogy az orrszarvút megölték. Közép- és Kelet-Afrika szavannáin élt egykor, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda, Csád és Dél-Szudán területén.


Sudan az egyetlen élő hím északi szélesszájú orrszarvú. Napjainkban rajta kívül csupán két nőstény képviseli a fajt. A szakértők már régóta kísérleteznek a faj szaporításával, a éves hím – többek közt öreg kora miatt – azonban már képtelen természetes úton utódokról gondoskodni.


Két nőstény – anya és lánya – képviseli az északi szélesszájú orrszarvú néven ismert alfajt, azaz borítékolható e különleges állat kihalása. Néhány korábban elpusztult példány genetikai mintáját őrzik ugyan, de ezekből szinte kizárt, hogy újraépíthető a populáció. A héten sajnos elpusztul a Földön élő utolsó szélesszájú orrszarvú hímje, aki a Sudan névre hallgatott. A legújabb kutatások szerint a nagytestű állatok kihalása már azelőtt elkezdődött, hogy az ember elkezdett volna vadászni rájuk.


Orrszarvú kihalása

A modern ember őseinek ezer évvel ezelőtti Európába érkezése egybeesett a barlangi medvék számának gyors csökkenésével - állapították meg svájci tudósok. Ausztriában, hogy megvitassák az északi fehér orrszarvú közeledő kihalását és azt a lehetőséget, hogy a fajokat a kihalás széléről hozza vissza. A történelmi találkozó megbeszélései a nemzetközi Journal Zoo Biology-ban szerepelnek. Legismertebb áldozataink a mamutok, a gyapjas orrszarvú , az erszényes farkas, de sok más, talán kevésbé látványos, ám ökológiai szempontból esetleg fontosabb emlős is eltűnt a földről az elmúlt évezredek során.


Eddig még csak egyszer találtak múmiát belőle, az is egy felnőtt példány volt, viszont egy borjúra igazán alacsony volt az esély. Egy faj kihalása egyetlen képben A vadvédelmi szakemberek és az állatkertek együttes tevékenysége ellenére északi szélesszájú orrszarvúnak csupán három egyede él a Földön. Egy bizonyos faj kihalása potenciálisan okozhatja egy másik kihalását is. Ez akkor fordul elő, ha az az állat egy bizonyos faj számára egyedüli táplálékként szolgál, de ez nem túl gyakori.


Orrszarvú kihalása

A gyapjas orrszarvú maradványok széleskörű elterjedést mutatnak egész Eurázsiában, amíg el nem tűnnek ezer évvel ezelőtt. A gyapjas mamut viszont fokozatosan hátrál észak felé a kihalása előtti utolsó ezer év során. Legkorábbi leleteit a miocénből, kb. A dodó kihalása is a gyarmatosításra vezethető vissza. Kihalása Kihalásának időpontja és oka nagyon vitatott.


A dodó az ember által feljegyzett elsőként kipusztított állat. A káros emberi tevékenység jelképévé vált. Valószínűleg az összeállításban szereplő orrszarvú is kapott a nyugtatóból – nyomozta ki a Daily Mail, ahol a fotókat is megnézheted. Mivel ez nem sokkal a mai ember ausztráliai megjelenése után következett be, ezért erős a gyanú, hogy a túlzott emberi vadászat lehetett az oka: vagy zsákmányállataik, vagy maguk az erszényes oroszlánok vadászata miatt.


A vádak között szerepel, hogy Harry fotói szerkesztettek, és lehagyták róluk azokat a részleteket, amelyek keletkezésének körülményeire utaltak. A modern ember idejében is élt még a szibériai unikornis, egy kihalt orrszarvú faj, amely legalább ezer évvel ezelőttig létezett, azaz jóval tovább, mint azt eddig vélték. London — Botrányba keveredett Harry herceg (34). A brit királyi sarj elkötelezett természet- és állatvédő imázsát döntheti romba egy leleplezés, amely Harry Föld napján közzétett Instagram-posztjának keletkezesét firtatja.


Hirdetés Az afrikai elefántok kihalása ellen küzdő. Folytatódik a fajok kipusztulása Bár több faj esetében is felderengett halvány reménysugár az év folyamán, az állat- és növényfajok tömeges kihalá. Megjelentek a rágcsálók, a denevérfélék, a növényevők, a rovarevők a páros- és a páratlan ujjú patások (orrszarvú), az ormányosok (elefánt, mamut). A tengereket a cetfélék (delfinek) népesítették be. Dél-Afrikában él a világ orrszarvú állományának mintegy százaléka.


Sok vita támadt a lovak és sok más amerikai megafauna kihalása fölött. Nemzeti Veteránok Művészeti Múzeumában. A hirtelen kihalást, annak ellenére, hogy ezek az állatok sok millió éven keresztül jól éltek, valamilyen különleges hatás idézhette elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések