2016. október 31., hétfő

Költéstömlősödés

Költéstömlősödés

A vírus szubmikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű és csak más élőlények sejtjeiben, parazitaként képes szaporodni. Minden életformának, növényeknek, állatoknak, gombáknak, egysejtű eukariótáknak és baktériumoknak megvannak a vírusos fertőzéseik. A mézelő méheket fertőző főbb vírusok (heveny méhbénulás vírus, fekete anyabölcső vírus, krónikus méhbénulás vírus, deformált szárny vírus, költéstömlősödés vírusa) hazánkban is jelen vannak. Tehát a belülről kifelé haladó elfolyósodás még nem érte el az álca bőrét, ezért kiemelhető.


Fedett állapotban történő elhalás esetén ez már szinte mindig bekövetkezik, ezért lesz ott nyúlós massza. Természetesen más ok miatt is elhalhat az álca: költéstömlősödés , meszesedés. A Varroa miatt nem szokott elhalni.


Költéstömlősödés vírus (Sacbrood virus, SBV) III. A deformált szárny vírus (Deformed wing virus, DWV) IV. Baktériumok által előidézett fertőző méhbetegségek IV. Nyúlós, vagy amerikai költésrothadás (American foulbroo AFB) IV.


Költéstömlősödés

A méhek mikrogombák okozta betegségei a költésmeszesedés, és költéstömlősödés. A paraziták közül a legfontosabb a varroa atka, latin nevén Varroa destructor. Talán minden betegség alfája, és ómegája. Az előadás központi témája, illetve a világ méhészeteinek legfőbb gondja. A méhvírusok közül a költéstömlősödés vírusának létezését, mint szűrhető ragályanyagot már korábban felfedezték (White, 1917), de az első méhvírusokat (az idült méhbénulás vírust és a heveny méhbénulás vírust) csak 1963-ban izolálták.


Fórum kezdőlap Méhész szakmai fórum Aktuális. Méhegészségügy az ökológiai méhészetben by bajaczan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések