2015. december 15., kedd

18 Hónapos baba beszéd fejlesztése

Jelenleg félúton járhat a felnőttes beszéd és a babanyelv között, ezért természetes, hogy nem könnyű kimazsolázni a mondandóját. A beszéd - és kifejezőkészség fejlődésével tehát jelentősen megnövekszik a gyermekben személyes hatékonyságának érzete. Jó beszéd - és nyelvi szintje tehát fejleszti megismerő(értelmi)képességeit is. Másfél éves babád mozgásfejlődése egyre inkább biztosabbá válik.


Beszéd és hónapos kora között a kisgyermek beszédében hatalmas fejlődés megy végbe. Míg korábban csak motyogott és bennünket imitált, most már képes lesz olyan egyszerű mondatok kimondására, mint pl. Baba fejlődése - Mit tud a baba ? Legkésőbb hónapos korára minden egészséges gyermek tud már járni.


A másfél éves gyermek a székre, asztalra felmászik. Elérkezett a hónapos oltás ideje, erre bizonyára a védőnő is felhívja a figyelmedet. Ebben a korban egy emlékeztető oltás kerül sorra, mégpedig a régi nevén DiPerTe- ként ismert (diftéria, más néven torokgyík, tetanusz, és szamárköhögés elleni) oltás emlékeztetője. Lehet, hogy semmi baja, mert az első gyerekek és különösen a fiúk csak később kezdenek beszélni, de ebben a korban 1-szót azért már a kevésbé beszédes gyerekek is szoktak mondani, a “dádázás” az a 8-hónapos korra jellemző “ beszéd ”. Mindenképpen mutasd meg szakembernek.


A baba szinte mindent utánzáson keresztül sajátít el, ezért nagyon fontos, hogy sokat beszélgessünk vele a hétköznapok során. A különféle mondókák, mozgásos gyakorlatok, utánzós játékok (pl. állatok mozgását utánozni, állathangokat utánozni) is jók lehetnek, de a legjobb ösztönző a mindennapokban használt beszéd. A baba ebben a korban már nagyon sok mindent megért, gyakran elhangzik a várva várt „Apa”, „Anya” szó is a szülők nagy örömére. Egyre több tárgynak tudja a nevét, ha valamit nem tud még elmondani, akkor rámutat, ezzel jelezve, hogy mit is szeretne pontosan.


Legyél te a vonal túlsó oldalán! Válogatós játék: gyűjtés. A 16- hónapos gyermek már egyre ügyesebben közlekedik a lépcsőn is, mire másfél éves lesz, kis segítséggel gond nélkül fellépked rajta.


Felfelé mindig könnyen megy, de lefelé csak segítséggel képes haladni, ezért vigyázni kell rá. Reggeli, ebé vacsora. A kisbaba három hónapos koráig leginkább csak nézelődik.


Kössük le tehát a figyelmét életkorának megfelelő érdekességekkel. Kutatók megfigyelték, hogy a hathetes baba az arcvonásokat imitáló képeket nézi a leghosszabb ideig, három hónapos kora után pedig a színes, mozgó tárgyak felé fordul szívesen. Születéstől egészen hónapos koráig Mit tud baba : A csecsemők arra születnek, hogy figyeljenek. Hamarosan elkezdik felismerni a hangokat, bár igaz, hogy előbb a síráson keresztűl kommunikálnak, aztán használják majd az ajkukat és a nyelvüket, hogy olyan hangokat formáljanak mint “ooo” vagy “aaa”.


Tovább – hónapos baba … 12. Beköszönt a szómondatok korszaka. Sok szót megért, és jó pár kérést tud teljesíteni is: pl.


A hónapos baba hallgat a nevére és szóbeli tiltásunkra tevékenységét abbahagyja. Szívesen pakol kisebb tárgyakat nagyobb edényekbe. Ha megkérjük rá, akkor pá-pá-t int búcsúzáskor. Ez is legfőképpen fül-orr-gégész feladata, szóval ha tanácsolhatom, a beszéd fejlődése szempontjából válasszatok lelkiismeretes, szakmailag megfelelő fül-orr-gégészt!


Nincs szókincsrobbanás ! Kulcsfontosságú ahhoz, hogy a grammatikai rendszerek kiépülése megkezdődjön! A beszédfejlődés leírása azért is nehéz, mert egyrészt valóban nagyok az egyéni eltérések, emiatt aztán nem szabad a gyerekeket egymáshoz hasonlítgatni. Másrészt azonban igenis vannak olyan mérföldkövek, ahol ki lehet mondani: ha a beszéd tartalmilag vagy alakilag nincs egy bizonyos szinten, akkor bizony baj van, és muszáj külső segítséget kérni. A beszéd fejlődése 6-hónapos korig Mire pont bediliznénk attól, hogy folyton úgy tűnik, magunkban beszélünk, végre a hat hónapos babánk észrevehetően szótagok és hangsúlyos hangok sokaságával kezd reagálni a monológunkra. Ha pont Karácsonykor lesz a baba egyéves – boldog szülinapot neki!


Hangot is adnak örömüknek, kacagnak, hangosan nevetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések