2016. december 16., péntek

Borda törés teljes gyógyulási ideje

Noha az egyszerű bordatörés nagyon fájdalmas lehet, nem valószínű, hogy komoly orvosi problémát okoz, és többnyire minden beavatkozás nélkül néhány hét alatt meggyógyul. Ha azonban a törött borda átlyukasztja a tüdőt, életveszélyes légmellet okozhat. A csonttörés előfordulása a világ minden táján nagy változékonyságot mutat. Kétségtelenül gyakrabban fordul elő a csontritkulás kísérőjelenségeként, amikor kisebb erőbehatásra is a csontok súlyos sérülése következhet be, illetve év felett, amikor az esetleges kísérőbetegségekhez jelentős mértékben hozzájárulnak az egyensúlyi zavarok és a reflexidő.


A törés , a csont teljes átépülését követően tekinthető gyógyultnak. Ez bizonyos csontok esetében 6-hét alatt lezajlik, ugyanakkor darabos törések, továbbá főleg sípcsont-, combcsont esetében fokozott, aktív csontátépülés mutatható ki a törést követően akár fél-év múlva is. Boka törés után mennyi idő a teljes gyógyulás?


Nem kellett műteni, nap fekvő gipsz után, most már a járó gipszet viselem. A rándulás gyógyulási ideje a sérülés mértékétől függ: a bokaszalagok enyhe húzódása pár hét pihentetés, jegelés és fáslizás után magától gyógyul, míg teljes vagy részleges bokaszalag szakadás vagy bokaficam esetén hosszabb idejű kényszerpihenőre, bokarögzítő eszköz viselésére és műtéti beavatkozásra. A részleges vagy teljes szalagszakadás gyógyulási ideje viszont több hónap is lehet: a sérülés súlyosságától függően a bokarögzítő viselése után a meggyengült izmokat és ízületeket megerősítő, szakszerű gyógytornára is szükség van ahhoz, hogy a gyógyulás teljes legyen. Milyen tünetei vannak a bordarepedésnek, mit lehet róla tudni sos?


A lányom lesett az asztalról amikor díszítette a lakást. Azóta mozogni se bír, szinte csak fekszik és nagyon fáj neki a bordája mindkét oldalt. Nagyon fontos nem csak a gyógyulás ideje alatt , a mindennapok során is. A közelmúltban a magyar orvostársadalom tízszeresére emelte az addig ajánlott napi beviteli értékét.


Mivel a borda a csontok között az egyik leggyengébb, előfordul, hogy egy kemény ütés hatására - közlekedési balesetben, vagy akár sportolás közben - eltörik. Mivel ilyenkor a környéki szövetek és az erek is megsérülhetnek, kisebb belső vérzések keletkezhetnek, amelyek az agyban fájdalomként jelentkeznek. Mivel tudnám a lehető leginkább meggyorsítani a bordatörés utáni gyógyulást, valamint enyhíteni a fájdalmakat? Tegnap eltörtem három bordámat jobb oldalon, 8-9-10. Erre a kérdésre természetesen nincs pontos válasz, mert a csontok gyógyulása az eltört csonttól és a törés súlyosságától is függ.


Borda törés teljes gyógyulási ideje

Azt is lehet tudni, hogy fiatal korban gyorsabban gyógyulnak a csontok is. A felkar-, lábszár- és a combcsont törése után marad fent legtovább a rögzítés, akár hétig is. Hamarosan forgalomba kerülhet egy olyan beinjekciózható ragasztó, amellyel csuklótörés esetén a gipszkötés viselési ideje a korábbi hat-nyolc hétről két hétre csökkenthető. Ezt az anyagot a törött csontdarabok közé kell beinjekciózni: ott két percen belül szilárdulni kez és segít a törés stabilizálásában.


A teljes és tökéletes gyógyulás érdekében ajánlott felkeresni egy kézsebész specialistát, mert ha az ujj ferdesége egy rossz helyzetben gyógyult törés következménye, akkor mielőbb – a törés szétbontásával és újraegyesítésével járó – korrekciós műtétre van szükség, tette hozzá a szakember. Teljes repozíció (ideiglenes) konzervatív kezelés esetén nem jön szóba, ugyanis a törés repozíciójához szükséges anesztézia biztosítása esetén az operatív törésrögzítés elvégezhető, ehelyett tengelykorrekció, a rotációs dislocatio korrigálása, a végtagrövidülés kiegyenlítése és a fájdalommentes nyugalomba. Az elszakadt szalagok műtéti ellátására sportolók és hivatásos táncosok esetén van szükség. A legtöbb betegnél elegendő a gipszrögzítés hétre, majd bokarögzítő viselhető, és el lehet kezdeni a tornát.


A gyógyulás ideje általában hét, mire a beteg fokozatosan visszatérhet szokott életmódjához. Ha viszont tenyérre esel és eltörik a sajkacsontod (os naviculare), a gyógyulási is hét (mivel ennek a csontnak a vérellátása gyér). Hogy ne csak a műtéteket méltassuk, megemlítek – a teljesség igénye nélkül- pár gipszmentes konzervatív kezelési módot is.


Ezek a technikák kellő rögzítést biztosítanak a törés gyógyulásához és kellő mozgásszabadságot ahhoz, hogy az ízületek ne „merevedjenek” el a gyógyulás ideje alatt. Amikor Ted Crawford rájön, hogy a fiatal felesége megcsalja, tökéletes gyilkossági tervet eszel ki. A sajkacsont törés több szempontból is aljas dolog.


Egyrészt mert közvetlenül a baleset után a legtöbbször észrevehetetlen, ezért 7-nap múlva egyszerűen muszáj megismételni a felvételt. Emiatt a képzetlenebb fehér ruhások könnyedén zúzódásnak ítélik a tüneteket, amit a hülye motortesztelők el is hisznek és. A gyógyulás többnyire teljes , esetenként a végtag működése beszűkül, illetve enyhébb-súlyosabb fájdalom marad vissza.


A gyógyulás során ügyelni kell, hogy a hosszantartó inaktivitás miatt nő a trombózis, így a tromboembóliás szövődmények kockázata. A törés akkor jön létre, ha a mechanikai erő legyőzi a csontszövet ellenállását. A leggyakoribb sérülések, amelyek akut gyulladással járnak: a rándulás, a ficam, a törés , a szalagszakadás, az izomsérülés, vagy a túlzott megerőltetés miatt bekövetkező sérülések. Azonban ezek is válhatnak krónikussá, ha egy adott sérülést nem megfelelően kezelnek.


A műtét során a heges, gyulladt ínhüvely behasítását végezzük el. A műtét teljes gyógyulási ideje hét, és néha átmenetileg műanyagsín vagy gipsz-sín használatára is szükség lehet a műtét után 2-hétig. Sajnálom, ami történt de sajnos azt kell mondanom, hogy ez a szörnyű kényelmetenség és fájdalom, jelenleg normális. A bordatörést rögzíteni sajnos nem lehet, így ezzel a módszerrel fájdalmat csillapítani sem.


Az Algoflexet nyugodtan szedheti illetve kiegészítheti MÁS HATÓANYAG tartalmú fájdalomcsillapítóval amit a traumatológus talán fel is írt Önnek. Kis daganatoknál előfordulhat, hogy elegendő a teljes lebeny helyett egy-két tüdőszegmens kivétele, viszont arra is van példa, hogy több lebenyt is el kell távolítani – mondja Agócs László. A törés gyógyulási ideje : mint az irodalomból ismert, a terhelés fokozza a csonttörések átépülését (16).


Az általunk vizsgált két csoportban is igazolódott, hogy a korai teljes terhelést megengedõ brace viselésekor az átlagos átépülési idõ héttel rövidebb volt, mint a csak mûtéttel stabilizált csoport esetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések