2019. október 7., hétfő

Összetett érzelmek

Összetett érzelmek

Az egyes érzelmek különböznek abban, hogy hang illetve arci mimika alapján ismerjük fel jobban őket. A bonyolult emberi viszonyok, kapcsolatok mentén rengeteg olyan érzelem is kialakult, amelyek a fenti alapérzelmekből tevődnek össze, például a bűntudat, szégyen, irigység, megvetés. Az érzelmek akusztikai megnyilvánulásának kutatása összetett probléma. Az érzelem összetett , többkomponensű esemény, amely cselekvésre sarkall.


Igen összetett kérdés ez, és míg korábban a magas intelligenciaszintet és a szakmai hozzáértést tekintették a siker zálogának, a mai szakirodalmak egyre inkább hangsúlyozzák az érzelmek jelentőségét a sikeres munkahelyi működés és vezetői hatékonyság szempontjából. Jenkins - Keith Oatley, Az írásos emlékek és a szájhagyomány szerint az embereket a legkorábbi időktől kezdve érdeklik az érzelmek. Számukra az érzelmek megkülönböztetésében először is a hangnak van kiemelt szerepe (pl. hónaposan már képesek hang alapján elkülöníteni az egyetértést vagy a tiltást). Hét hónaposan a hanghoz képesek illeszteni az arckifejezéseket, éves kortól pedig képesek a babák a gondozókkal összetett interakciókban is. A magas EQ-val megáldott emberek hagyják ötleteiket „pácolódni”, hiszen tudják, hogy az első reakciókat érzelmek okozzák.


A gondolataiknak is időt adnak, és megvizsgálják a lehetséges következményeket és ellenérveket is. Ezután megbeszélik az ötletüket másokkal, és számításba veszik a többiek véleményét is. Ezeken kívül kifejezhetünk összetett érzelmeket is, amelyek az alap érzelmekből tevődnek össze. Az összetett érzelmek megélése az érettség egyik jele.


Összetett érzelmek

Aki nem képes egymásnak ellentmondó érzelmeket érezni egyidejűleg, például örömöt és bűntudatot, haragot és szeretetet, az annyit jelent, hogy az illető nem tudja befogadni az emberi érzelmek bonyolultságát. Vannak összetett érzelmek is, mint például a bűntudat. Azonban mire felnövünk sokunkban az érzelmek vagy lefojtásra kerülnek, vagy korlátozva tudunk hozzáférni, vagy teljesen le vannak blokkolva.


Ebből következik, hogy nem is olyan könnyű így aztán beszélni saját érzéseinkről, mivel kapcsolatba kerülni sem könnyű velük. Legmagasabb formában az ember fejezi ki érzelmeit ? Elég, ha a házi kedvencünkből indulunk ki: az érzelmek nemcsak az ember sajátjai ? A húsevők kevesebb emberi érzelmet tulajdonítanak az állatoknak, mint a vegetáriánusok. Erre egy német vizsgálat derített fényt. A Bonni Egyetem kutatói több tanulmány során kérdeztek meg húsevőket és vegetáriánusokat, hogy szerintük az állatok képesek-e alapvető érzelmek.


A fejlődés során az emberré válás folyamatában kialakult egy összetett , rendszerezett problémamegoldás is, amelyben ősi érzelmi programok, és növekvő számú racionális elemek keveredtek egymással. Ez egy nagyon fontos alapgondolata annak, hogy elkezdjük megtanulni felnőttkorban is kifejezni, kimutatni és kimondani az érzéseinket. A szimbólum szülöttei nagyon fejlett, összetett személyiséggel rendelkeznek. A kerék a kapcsolat és a kommunikáció jelképe is. A hangulatuk ingadozó lehet, de mivel a kapcsolatuk, ad nekik erőt, ezért hamar helyreáll a lelki.


Rendszerint – bár érzelmek tekintetében elég nonszensz módon hangzik – azt hangoztatják, hogy az érzelmeikre hagyatkoznak. Azok döntenek helyettük. Az ilyen párkapcsolati krízissel küzdők aztán gyorsan felsorolnak több logikus, racionális érvet is, amikről úgy gondolják, igazolják állításaikat.


A tapasztalt érzelmek tudássá szervezése. Saját, és mások érzelmeinek kognitív irányítása. Nyitottság mind a negatív, mind a pozitív érzelmekre. A fontos, épít ő érzelmek kiemelt megélése. Mert igaz ugyan, hogy az ellentétes érzelmek – például a Catullust is gyötrő gyűlölet és szerelem – elvileg kizárják egymást, vagyis logikátlannak, lehetetlennek tűnik, hogy ezek egyszerre létezzenek, a helyzet mégis eléggé egyszerű és logikus.


Elõsegíti a mély érzelmek kifejezõdését és fejleszti az érzelmi élet valódiságát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések