2019. augusztus 22., csütörtök

Nyúlós költésrothadás zárlat

Nyúlós költésrothadás zárlat

Felhívjuk figyelmüket, hogy az alábbi adatok tájékoztató jellegűek, a legfrissebb adatokért minden esetben keressék az illetékes megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályt A szaktanácsadói hálózat információ alapján a következő települések érintettek nyúlós. Skip trial month free. Méhegészségügyi zárlat nyúlós költésrothadás miatt Zemplén Televízió. Elöljáróban néhány szót magáról a betegségről, amit vélhetően senki sem fog sértésnek venni.


Nyúlós költésrothadás zárlat

This video is unavailable. Ha hatvan napig nem találnak nyúlós költésrothadásos családot, akkor a zárlatot feloldják. A Brigham Young Egyetem jelenleg fágterápiával kísérletezik. Dévaványán már egy éve feloldották a zárlatot de az OMME oldalán mégis fent van a zárlat alatt lévő települések között.


Nyúlós költésrothadás. Mátészalka város közigazgatási területére mézelő méhek nyúlós költésrothadás fertőző méhbetegség megállapítása miatt a mai nappal teljes községi zárlatot rendelek el. A zárlat alatt álló területre méheket bevinni tilos! American foulbrood — confirmation of the identity of the causal agent American foulbrood and European foulbrood via Polymerase Chain Reaction (PCR) on symptomatic colonies.


Ha nincs gyanú sehol, akkor helyi zárlat sincs, mert ahol gyanú volt (a kiirtott méhészet), ott értelemszerűen megfigyelési idő nélkül kerül a helyi zárlat megszüntetésre. A nyúlós költésrothadás a méhek költésének legpusztítóbb megbetegedése. A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti.


Bejelentés-köteles és helyi zárlatot von maga után. A beteg családok kártérítés fejében megsemmisítésre kerülnek, a többiek a szomszéd méhészetekkel egyetemben megfigyelés alá. A védőkörzet alatt álló valamennyi méhészet méhcsaládját – nyúlós költésrothadás. Indokolt esetben a járási hivatal a megyei kormányhivatal hozzájárulásával ismételt vizsgálat lefolytatását rendelheti el. Szabályzat (továbbiakban: Ász.) 119.


A községi zárlat szabályairól a R. A nyúlós vagy amerikai költésrothadás a mézelő méhek baktériumos megbetegedései közé tartozik. Mint nagy gazdasági kárral járó betegség, bejelentési kötelezettség alá tartozik. A kórokozók terjedése összefüggésben lehet a mézelő méhek illetve a fertőzött méz nemzetközi kereskedelmével. Mint arról korábban beszámoltunk, a nyúlós költésrothadás betegség megjelenése miatt Sopronban, illetve az érintett területek kilométer sugarú körben zárlatot kellett elrendelni.


Mivel ilyen nem volt, ezt csütörtökön feloldották. Az embereknek nincs mitől tartaniuk, rájuk nem veszélyes. Méhcsaládokat a zárlat alatt álló területre bevinni tilos!


A települési zárlat alatt álló valamennyi méhészet méhcsaládját, függetlenül az elóírt éves vizsgálattól, - nyúlós költésrothadás szempontjából - meg kell vizsgálni a méhegészségügyi felelósnek, hatósági állatorvos irányítása mellett! Le kell égetni a kaptárvasat, a méhészruhát zárható fóliazacskóba kell tenni. Minden olyan tárgyat, amelyhez a méhész hozzáért, haladéktalanul fertőtleníteni kell. Gombos Zoltán elmondta: a nyúlós költésrothadás nevű betegség nem újkeletű Magyarországon, Fejérben éves szinten átlagosan 1-esetben fordul elő. A betegség szemrevételezéssel jól felismerhető, és a méhészek által ismert.


Mézelő méhek nyúlós költésrothadás megbetegedése miatt részleges községi zárlatot rendelt el a hatósági főállatorvos a III. Körmend város oldalán olvasható a tájékoztatás, miszerint Nádasd közigazgatási területén mézelő méhek nyúlós költésrothadás fertőző betegséget állapítottak meg. A határozat szerint valamennyi méhészet méhcsaládját – nyúlós költésrothadás szempontjából – méhegészségügyi felelősnek meg kell vizsgálni. A fertőzés a méhek fiasítását pusztítja el.


A fenti intézkedésre azért került sor, mert egy siófoki méhészetben a hatósági állatorvos a NÉBIH ÁDI kaposvári laboratóriumi vizsgálati eredménye alapján. Paenibacillus larvae okozta betegség miatt. Sebő Tamás járási főállatorvos végzi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések