2018. február 12., hétfő

Egészséges táplálkozás összetevői

Egészséges táplálkozás összetevői

Miért fontos az egészséges táplálkozás ? A jó táplálkozásnak alapvető szerepe van az egészség megtartásában, a betegségek megelőzésében és az egészség visszanyerésében betegség vagy sérülés után. A tápanyagok az élelmiszerek azon összetevői , amelyek a növekedéshez és az életműködésekhez szükségesek. Ma már egyre többen felismerik, hogy egészségi állapotuk, fizikai kondíciójuk, életminőségük, hangulatuk nagyban függ az elfogyasztott ételek minőségétől. A zsír és a só a sajtok alapvető összetevői. Ugyanakkor a sajt az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, ha pár szempontra odafigyelünk a vásárlásnál.


A sajtokat általánosan kedvelik, és változatos módokon fogyasztják az európai étkezési kultúrában. AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD Szerzők: Hidvégi Péter Kopkáné Plachy Judit Dr. Az „ egészséges étel” nem megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető. Viszont vannak olyan ételek, italok, amelyek fogyasztása gyakrabban, másoké jóval ritkábban ajánlott.


E folyamatban több tényező is fontos szerepet játszik. A gabonaételek rostok, fehérjék, szénhidrátok fő forrásai, és alapvető összetevői az egészséges étrendnek. Mindezek ellenére gabonákat leggyakrabban finomított fehér búzaliszt és az ebből készült sütemények, pékáruk, valamint müzli és tészták formájában fogyasztunk, ami a teljes értékű táplálkozás tekintetében nem éppen a legkielégítőbb. Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az egészséget a következőképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”.


Egészséges táplálkozás összetevői

Nyolc egészséges élelmiszer trend. Idén például igen népszerűvé váltak a célzott diéták, amelyek például a jobb alvást, a gyulladáscsökkentést vagy éppen a hangulatjavítást célozzák. Az egészséges táplálkozás folyamatosan fejlődik, állandóan új trendek jelennek meg. A helyes táplálkozásnál fontos az elfogyasztott ételek mennyisége, minősége, összetétele, és nem utolsó sorban a változatosság.


A gabonaszemek őrlési módja határozza meg azt, hogy fehér vagy barna kenyér sül-e a lisztből. Az árpán és a zabon kívül a gabonafélék közé tartozik a rizs is, melyet elsősorban köretként fogyasztunk. A test állandónak tűnik, de egy évvel ezelőtt atomjainak százaléka még nem ugyanaz volt.


Először is a citromban található C-vitamin szabályozza a zsírégetést, vagyis nemcsak az immunerősítésben, hanem az metabolizmusban és felszívódásban, zsírbontásban is szerepet játszik. Sokan azért betegednek meg, mert túlhajszolják magukat. Egészséges táplálkozás – Amire a férfiaknak szükségük van. Túlzásba viszik az edzések gyakoriságát, időtartamát vagy túl sokat dolgoznak, és szinte soha nem pihennek. A szülőknek, családtagoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy milyen minőségű, összetételű és mennyi étel kerül a gyermek tányérjára.


Az igazság az, hogy amennyiben van rá mó már gyerekkorban figyeljünk oda a táplálkozásunkra. Ha a szülő ezt komolyan veszi, akkor a gyermekének akár a felnőttkorára is nagy hatással lehet, hiszen a gyermekkori táplálkozás a felnőttkori egészségért is felelős. Az ülő életmó a görnyedt testtartás, a bezártság mind-mind az egészséges légzés ellen dolgoznak. Ha naponta 2-3x szakítunk időt, hogy 1-percig igazán mély lélegzeteket vegyünk, akkor tapasztalni fogjuk, hogy ez nemcsak felfrissít, hanem csökkenti az idegességünket is.


A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.


A médiából és reklámokból dől a sok hazugság az egészséges táplálkozás kapcsán, te pedig tényként fogadsz el sok mindent, amit csak hallasz. Kérlek ne érts félre, nem a te hibá nagyon meggyőzően csinálják. Gyerekkorban különösen fontos, de felnőtt korban is e szerint kell étkezni.


Csak annyi rostos ételt fogyasszunk, amennyi szükséges. Bár a rostok az egészséges táplálkozás fontos összetevői , túlzott fogyasztásuk mégis káros lehet a szervezet számára, mert megkötik a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és megakadályozhatják a tápanyagok felszívódását a szervezetbe, de hatással vannak a cink, vas és egyéb más elemek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések