2019. november 11., hétfő

Ügyvezető megbízási jogviszonyban 2019

Ügyvezető megbízási jogviszonyban 2019

Gazdasági társaság ügyvezetője megbízási jogviszony keretében (amely természetesen díjazás nélkül is történhet) csak abban az esetben láthatja el az ügyvezetői teendőket, ha nem tagja a társaságnak, illetve, ha tulajdonosról van szó, akkor pedig az ügyvezetésen túl, társas vállalkozóként is közreműködik a társaságban. Másodállásúnak minősül a tag, ha. Amikor az ügyvezető saját cégében személyesen is közreműködik Még mindig az ügyvezetők biztosítási jogviszonyának elbírálásáról. Egészségbiztosítási járulékot és nyugdíj járulékot is kell fizetni megbízási díj esetén bizonyos esetekben. Mindketten ügyvezetők, vezető tisztségviselők, a társasági szerződés szerint az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látják el, és mindketten rendelkeznek órán túli munkaviszonnyal is.


Például egy könyveléssel foglalkozó gazdasági társaságban a tulajdonos is könyvelőként dolgozik. Ha ezt a munkát nem munkaviszonyban illetve nem megbízási jogviszonyban végzi, akkor társas vállalkozónak minősül tagi jogviszonyban , és a könyvelői munkája után merül fel a minimális járulékfizetési kötelezettség. Ha a két jogviszonyban ellátott feladatok tartalmilag azonosak, vagy akár egy munkakörben is elvégezhetők lennének, akkor semmisnek mondhatják ki a megbízási szerződéses jogviszonyt, és a kezdő naptól munkaviszonnyá minősíthetik, annak minden adóterhével együtt. Lehetőség van arra is, hogy valaki az ügyvezető teendőit ingyen, azaz fizetés nélkül lássa el, azonban ez csak megbízásos jogviszonyban lehetséges (és nem lehet tag az illető), és a megbízásos jogviszony utáni járulékokat ez után is meg kell fizetni. A szerződésben egyes konkrét feladatok meghatározására kerül sor.


Megbízásnál a megbízott önállóan jár el a megbízó utasításainak keretein belül. A felek között mellérendeltségi viszony áll fenn. Ezekben az esetekben a munkavégzésre irányuló feladatát a társasággal kötött megállapodás alapján megbízási jogviszonyban , vagy munkaviszonyban fogja tudni ellátni.


Ügyvezető megbízási jogviszonyban 2019

A kormányzat eddig három olyan törvényjavaslatot (a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról, az adótörvények módosításáról, illetve a szociális hozzájárulási adóról) terjesztett a Parlament elé, amelyek módosítják a nyugdíjakkal kapcsolatos hatályos rendelkezéseket. Cikksorozatunk nem tervezett, utolsó részében, végezetül a nyugdíjas tag – ügyvezető lehetséges jogviszonyait mutatjuk be. Több olvasónk kérésére, cikksorozatunk 4. A tulajdonosok mellett speciális előírás vonatkozik a vezető tisztségviselő ( ügyvezető ) járulékfizetési kötelezettségére.


Az ügyvezető esetén először meg kell vizsgálni, hogy tulajdonosa-e a vállalkozásnak. Ha nem tulajdonos, akkor az alábbi két jogviszonyban láthatja el feladatát: munkaviszony, megbízási jogviszony. Amennyiben a személyes közreműködés megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban történik, úgy ezen jogviszony alapján a tag nem minősül társas vállalkozónak.


Egy belföldi illetőségű gazdasági társaság külsős ügyvezetőt szeretne alkalmazni, aki nem tagja a kft-nek. Ft kerülne megállapításra megbízási díjként havonta. Jogszabály nem zárja ki, hogy például az ügyvezetés részmunkaidős munkaviszony keretében valósuljon meg, még akkor is, ha egyéb jogviszonyban nem áll az ügyvezető.


Azaz a tag továbbá a másik tulajdonos munkaviszony dolgozhat továbbra is a társaságnál heti órás munkaviszonyban, amennyiben feladataikat heti órában el. A kisadózó vállalkozás tevékenységében a bt. A más jogviszonyban (pl. megbízási szerződéses jogviszony) alkalmazott saját jogú nyugdíjasokra továbbra is hatályban maradnak az eddigi jogszabályok. Két részre osztjuk az ismertetés.


Először a társasági adó hatálya alatt működő társaságok nyugdíjasainak alkalmazására vonatkozó szabályokat nézzük meg, majd a. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy az ügyvezető miképpen láthatja el a feladatait. Mint személyesen közreműködő tag a feladatait munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban , vagy nulla forintos megbízással láthatja el, de utóbbi esetben, ha ez a főállása, akkor kötelező járulékminimumot kell fizetnie. A január havi bevallási és fizetési határidők közeledtével – ha még nem tették volna - sürgetően indokolt áttekinteni a helyzetet, és ha lehetséges, pótolni a mulasztásokat, megtenni a szükséges intézkedéseket. Nemrég alakult egy korlátolt felelősségű társaság öt taggal, de ügyvezetőt nem a tagok közül választottak.


A gazdasági társaság az ügyvezetéssel (és ez a társasági szerződésben, a cégnyilvántartásban is így szerepel) az egyik tag szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező közeli hozzátartozóját bízta meg, aki maga nem tagja a kft-nek. Minden évben összeszedjük a diákok munkavállalásával kapcsolatos adózási és járulékfizetési tudnivalókat az adóhatóság tájékoztatása alapján. Mivel nem tag, akár nulla forintért is lehet ügyvezető.


A havi fizetési kötelezettséget meddig és milyen formában kell teljesítenem? E jogviszonyban a felek – a civil szervezetet itt most megbízóként értve – egymással mellérendelt viszonyban vannak. Megbízási szerződés alapján a megbízott ügyellátásra kötelezett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések