2018. szeptember 6., csütörtök

Köznevelési törvény tankötelezettség

A nemzet felemelkedésének zálogaként a magyar oktatásügy nemes hagyományait a jelen kor elvárásaival és a jövő lehetőségeivel ötvözve, a felnövekvő nemzedékek hazafias nevelése és minőségi oktatása érdekében az Alaptörvényben foglalt művelődéshez való jog, a nemzetiségek anyanyelvi oktatáshoz való. Magyarországon minden gyermek köteles az intézményes nevelés-oktatásban részt venni, tankötelezettségét teljesíteni. Múlt héten szavazta meg az Országgyűlés a köznevelési törvény módosítását, ami több ponton is érinti az óvodások, óvodapedagógusok és a szülők helyzetét is.


Köznevelési törvény tankötelezettség

Az óvodába járási kötelezettség alóli felmentés korhatára ötről négy évre csökken, az eddigi rugalmas. A Nemzeti köznevelési törvény 51. Az alábbiakban a köznevelési törvényből és a pedagógiai szakszolgàlati rendeletből idézünk részleteket a magántanulói jogviszonyra vonatkozóan. Az átmeneti rendelkezések között a törvény azokra vonatkozó szabályokat tartalmaz, akik esetén a szakértői bizottság döntése a köznevelési törvény hatályba lépése előtt született.


A cikk végén a jogász összefoglalója, valamint rövid beszámoló található autizmussal élő gyermeket nevelő szülőktől a magántanulói jogviszony kérelmezéséről. Egyértelművé válik a közösségi szolgálat elvégzésének végső határideje, kötelező lesz az etikai kódex elkészítése a pedagógusoknak, bővül az Oktatási Hivatal feladatköre – többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény január 1-én életbe. A tankötelezettség meghosszabbításáról a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján az iskola igazgatója dönt.


Magyar Köztársaságban minden gyermek tanköteles. Már az átdolgozás hírére heves szakmai viták folytak, amelyeknek komoly kihívásait elsősorban a megváltozott társadalmi környezet formálta. Az alapfokú nevelés-oktatás szakasza az első évfolyamon kezdődik, és a nyolcadik évfolyam végéig tart. Közös kiállás a köznevelési törvény módosítása ellen.


Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Több mint civil szervezet – mint a Szülői Hang, az Amnesty International, a Társaság a Szabadságjogokért, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, az Akadémiai Dolgozók Fóruma – állt ki péntek délután a Kossuth téren, hogy a köznevelési törvény bejelentett módosításai ellen. A javaslatnak vannak jó részei is. Ha a tanuló egyéni adottsága, sajátos helyzete indokolja, és a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös, a tankötelezettség teljesítésére határozott időre egyéni munkarend kérelmezhető. A mostani módosítással a köznevelési törvénybe olvasztják a tankönyvtörvényt, és ennek hatására az idegen nyelvű tankönyvekből, feladatgyűjteményekből, szótárakból a jövőben kettőnél több könyvcsalád kiadványai is felkerülhetnek a tankönyvjegyzékre.


A köznevelési törvény 94. A § (1) bekezdése szerint az Oktatási Hivatal kérelemre a hazai bizonyítványról vagy oklevélről hatósági bizonyítványt állít ki. Az új rendelkezés szerint az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény, amely a gyermeket fokozatosan, de különösen. Vagyis aki akar tanulni, továbbra is ingyen tanulhat az első szakképzettség vagy az érettségi és az első szakképzettség megszerzéséig.


Az új jogszabály szeptemberben hatályba lépő rendelkezései közül a legfontosabb a mindennapos testnevelés bevezetése az első, ötödik és kilencedik évfolyamon felmenő rendszerben, illetve a tankötelezettség éves korra csökkentése. A jövőben alapesetben minden iskola állami fenntartású lesz, az óvodába lépés három éves kortól lesz kötelező, a tankötelezettség felső határa tizenhat évre csökken – rögzíti a parlament által kedd hajnalban elfogadott köznevelési törvény. A törvény felépítése és címrendje IV. Az engedélyezési eljárás során a felmentést engedélyező szerv megkeresheti a gyámhatóságot, a gyermekjóléti szolgálatot, az iskolaigazgatót, gyermekvédelmi.


Köznevelési törvény tankötelezettség

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. Az államtitkár végül elmondta, hogy a tankönyvellátás szabályait ezentúl nem önálló jogszabály, hanem a köznevelési törvény tartalmazza majd. A szerdán nyilvánosságra került köznevelési törvény tervezete szerint minden olyan gyereket be kell iskolázni, aki az adott év augusztus 31-ig betölti a hetedik életévét, még akkor is, ha nem iskolaérett. Azt, hogy mikortól kezdődjön a tankötelezettség , vagy az óvoda vezetője, vagy a szülő kezdeményezésére egy. Az új köznevelési törvény alapján hároméves kortól lesz kötelező az óvodába lépés.


Elhalasztották a köznevelési törvény erősen vitatott módosításának zárószavazását a parlamentben. A miniszter az egyetértését csak jogszabálysértés esetén tagadhatja meg. A jelentős változtatásokat ma szavazta volna meg a parlament, de az eredeti javaslatot benyújtó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ma beadott egy indítványt a zárószavazás.


A Hivatal feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó jogszabályok. Az Oktatási Hivatal alaptevékenységét az oktatási ágazatot közvetlenül, vagy közvetve érintő jogszabályok határozzák meg, így különösen az alább felsorolt törvényekben, rendeletekben meghatározott feladatokat látja el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések