2018. augusztus 16., csütörtök

Nem létezik szerelem

A micro-moment of positivity resonance” című könyvében Barbara Frederickson pszichológus. A szerző szerint a szerelem nem tartós, de jó öröm az ürömben, hogy mindennap szerelembe eshetünk. Lehet, hogy néhányan megkérdezték már tőle hiszel-e benne, és a romantikus vígjátékok forgatókönyvírói ugyanolyan lelkesedéssel járják körbe a témát időről-időre, de szkeptikusként azért vannak kétségeink ezzel kapcsolatban. A szerelem első látásra egy nagyon népszerű romantikus kifejezés. Akár házasság előtt állsz, akár házasságban élsz, ne feled létezik el nem múló szerelem , hiszen a szeretet „Jah lángja”!


Ennek okairól filozófálgatok a mai valentin napi különkiadásban! Ha nem így gondolo talán nem is érdemes belekezdeni. Sujata Satia, Londonban élő többszörös díjnyertes fotográfus idős párokról készült képei mindent elmondanak, ezek az emberek mit éreznek sok évtized után is. Fontos észrevenni azonban, hogy a „szerelem első látásra” ilyen metafizikai magyarázata is magában foglalja a szóban forgó személlyel való előzetes közvetlen tapasztalatot.


Tehát még az ilyen magyarázatok elfogadásakor is el kell ismernünk, hogy a szerelem első látásra nem igazán első látásra történik. Nem létezik örök szerelem. Léteznek egyáltalán ikerlángok?


Szerintem a valódi kérdés nem ez. Mi változik benne ha azt mondják nem ? Jellemzői: Legelső találkozásnál felismere különös érzés kerít hatalmába…láttad már valahol, a szemeibe beleolvadsz. Mikor együtt vagytok, rájöttök egy földi titokra: nem létezik idő, megszűnik körülöttetek minden, csak Ti ketten vagytok. Bájos elképzelés, hogy csak egy igaz szerelem létezik , és utána senki sem lesz hozzá fogható, ám a valósága kellőképpen rémisztő. Az utána következő magányos évek.


Egy pszichológiai lap például egy több évtizedes kutatásról számolt be nemrég. Azt vizsgálták a szakemberek, hogy mi válthatja ki a “ szerelem első látásra” jelenséget. Szerelem első látásra tehát a tudományos kutatások eredményei alapján is létezik. Azt senki nem garantálja, hogy az így kialakuló kapcsolat életünk végéig zökkenőmentes és boldog lesz, de egy próbát mindenképpen megér. Szóval, a saját káromon kellett megtanulnom, hogy ez valami más lesz, nem a sírig tartó szerelem.


Egyszerűen vannak olyan emberek, akik karizmatikusak, jó a kisugárzásuk, a stílusuk, és ezért nagy hatással vannak a másik nemre. LEHETNE is valami a dologból. Ez ugyanis nem egy állapot: a szerelem kialakulásának, elmélyülésének kezdete, amely idővel be is teljesedhet.


Egy azonban biztos: a szerelem a legerősebb érzés a világon. A Végtelen szerelem Alex Pettyfer (Magic Mike) és Gabriella Wilde (A három testőr) főszereplésével egy gazdag lány és egy karizmatikus fiú története, akik azonnal heves vonzalmat éreznek egymás iránt, és az ebből fakadó szerelmi szenvedély annál hevesebben lángol fel, minél jobban megpróbálják szétválasztani egymástól a fiatalokat a szüleik. Ha voltál már többször is szerelmes, rájöttél, hogy nem létezik két ugyanolyan kapcsolat. Ugyan a párkapcsolatoknak nem létezik általános definíciója, alapvetően két olyan ember kapcsolatát jelenti, akiket a szerelem köt össze. Az ideális kép egy szerelmespárról két olyan embert mutat, akik azért vannak együtt, mert szerelmesek egymásba és erős szeretet is éreznek egymás iránt.


Nem létezik szerelem

Az illatból ugyanis, bár nem tudatosan, de következtethetünk a korára, a személyiségére, az egészségi állapotára, és még akár arra is, hogy mennyire termékeny az illető. A Frontiers in Psychology című lapban azt írják, hogy a kutatók szerint a szaglás a nők számára fontosabb. Miért nem létezik olyan szerelem , mint amit a filmekben látunk?


Amikor romantikus filmet nézünk, érdekes módon azoknak mindig ott van vége, hogy a főszereplők nagy szerelembe esnek, ami azt sugallja, hogy “…élnek boldogan, míg meg nem halnak. Szerény véleményem szerint, szerelem első látásra, nem létezik. Mit is lehet egy emberben megszeretni első látásra? Természetesen a külsejét.


Ha egy férfi, meglát egy bombasztikus nőt, és azt mondja , apám, nekem ez a nő kell akkor az még nem szerelem. Nyugodt szerelem nem létezik. Akivel megtörténik, elveszett.


Mindig szenvedésekkel és kibírhatatlanul boldog pillanatokkal jár, végtelen boldogsággal és mélységes szomorúsággal. Ebből következik, hogy csupán csak illúzió. Azt gondolhatjuk, hogy ez egy egyértelműen eldönthető kérdés, mert a szerelmet könnyen meg tudjuk különböztetni a vonzalomtól vagy az egyszerű ragaszkodástól. Hiszen mindenki tudja, hogy ha szerelmesek vagyunk valakibe akkor rajta kívűl senki sem létezik a számunkra.


Nem létezik szerelem

Erre persze érkezett is a jogos reakció, hiszen talán nem egy külföldi multicégnek kellene megmondania, mi a szerelem. Ezután jött a libsi média ellenreakciója, mégpedig az ilyenkor szokásos „homofóbia” vádjával. Néha felváltva üldözitek egymást, és ilyenkor az egyik fél pontosan tudja, hogy lazítani kellene a gyeplőn, és nem kellene minden időt együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések