2018. január 30., kedd

Ere végződő szavak

Milyen é-re végződő szavak vannak? A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Fórum, tapasztalatok, kérdések, válaszok. U-ra vagy ü-re végződő szavak ? Mert nem azok érdeklik, hanem csak a „látványos, énekes és táncos műsör” megjelölésére használt u-ra vagy ü-re végződő szavak , amiknek a második betűje az e. Az i, í a szavakban és a szavak végén Olvasd fel hangosan a szavakat: hív, mászik, irigy, mirigy, fázik, kínál! Csoportosítsd a hosszú í-vel és a rövid í-vel írt szavakat!


Ere végződő szavak

Folytasd a sort, ameddig lehet: bőr, csőr, Győr, …. Keress példát rövid o-t tartalmazó szavakra! Van ó-val kezdődő e-re végződő betűs főnevünk? N betűvel kezdődő pia neveket. Van O-val kezdődő, M-re végződő szó? Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit.


Ez a kategória az alábbi 2alkategóriával rendelkezik (összesen 2alkategóriája van). B-re végződő szavak fórum, 7vélemény és hozzászólás. Honlapunk cookie-kat használ, hogy tároljuk a honlapunkon tett lépéseit, továbbá statisztikákat készíthessünk és fejleszthessük szolgáltatásainkat, és marketing tevékenységünket. Névelők der die das Ebben a részben a főnevek nemek szerinti besorolását elemezzük, mivel a német nyelvben a tanulók túlnyomó többségének problémát okoz a három nem sajátosságainak felismerése. Minden szó vagy hímnemű, vagy nőnemű.


Sok esetben könnyen eldönthető, hogy melyik csoportba tartoznak: a hímnemű szavak O-ra végződnek, a nőneműek pedig A-ra. Vannak más hangokra végződő szavak is (főleg E-re ) ezeknél bizony meg kell tanulni, hogy hímnemű vagy nőnemű -e az adott szó. Mint látható, a kritérimoknak megfelelő szó nincs közöttük.


Valami azt súgja nekem, hogy az aláhúzott szavak 3. A sajtóhibák természetének ismeretében azt gondolom, hogy a feltétel helyesen: ó-val kezdődik és a-val végződik. Az egyes számban - e-re végződő akár hímnemű, akár nőnemű főnevek többes számú alakja mind -s végződést kap. X-szel jelölik az egyes számban -eau-ra vagy -au-ra, valamint a legtöbb -eu-re végződő szavak többes számát: des bouleaux ’nyírfák’, des tuyaux ’csövek’, des feux ’tüzek’.


Archaikus vonásnak számít a latin rövid Ĭ és Ŭ magánhangzók megőrzése, amelyek az újlatin nyelvek többségében e-re , illetve o-ra változott, így egybeolvadt a latin e és o hangokkal: jól példázza ezt a siccus ’száraz’ szó szárd megfelelője, a sicu (vö. spanyol seco és olasz secco). A tulajdonnevek általában egyalakúak (Madáchot, Madárt, Bokort), kivéve az a-ra vagy e-re végződő neveket (Mórát, Goethét). UÚÜ betűvel kezdődő szavak – szojelentese. Sulinet TudásbázisAz u, ú, ü, ű a szavakban és a szavak … című meséből az ü-betűs és az ű-betűs szavakat!


Az összetett szavak szintaktikai viszonyaik szerint Szerves összetétel Alárendelő Alanyos tárgyas Határozós jelzős Mellérendelő: Valódi mellérendelés. A past participle -d végződésének kiejtése is függ az infinitive utolsó hangjától, itt azonban a zöngésség számít. A t-re és d-re végződő szavak automatikusan -ed végződést kapnak.


Nem csak arra gondolok, hogy kézzel-lábbal mutogat (ez is egy jó módszer :-), de nem mindig elég), hanem olyan szavakat igyekszik használni, amik más nyelveken, akár magyarul is hasonlóan hangoznak. Olyan mintha az Idegen szavak szótárából építkezne :-), vagyis kihasználja az internacionalizmusokat. Az e-re végződő , mély hangrendű toldalékot vonzó szavak toldalékolása „elromlott” az Unicode karakterkódolásra áttérés során.


NYELVTAN - Ha nyelvtani tudásod szeretnéd bővíteni. Honlapunkon bővítheted angol szókincse találsz angol nyelvvizsga teszteket, angol nyelvtani segédleteket, angol önéletrajz mintát, utazással kapcsolatos hasznos útiszótárat. A nőnem jellegzetes végződése alanyeset egyes számban -a (ruka ’kéz’), de vannak mássalhangzóra végződő nőnemű szavak is: radost ’öröm’, stvar ’dolog’.


Ere végződő szavak

Az -a végződésűek alanyeset többes számban - e-re végződnek (ruke ’kezek’), a mássalhangzósok pedig -i-re: radosti ’örömök’, stvari ’dolgok’.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések