2018. január 29., hétfő

Kronológikus átlag

Kronológikus átlag

A kronologikus átlag ugyanis nem más, mint az egyes időszakok átlagkészletének átlaga. A vizsgált időszak kronológikus átlagkészlet mennyiségét mutatja meg, melyet akkor érdemes alkalmazni, ha a vizsgált időszakban több időpontra vonatkozó adatunk van. Továbbá, ha több időszakot szereténk összehasonlítani, amiknek a záró és nyitó dátuma egy napra esik. Az átlagot tehát négy hónap adataiból számoljuk ki, viszont csak három hónapos időtartamra.


Az így kapott átlag egy speciális átlag , az úgynevezett kronologikus átlag. Egyszerű számtani átlag : Az egyszerű számtani átlag számítást akkor alkalmazzuk, ha a nyitó és zárókészlet adatát ismerjük. Mintafeladat: Egy kereskedelmi vállalkozás 2. Az első kronologikus időszámítások az írásbeliség megjelenésével egyidejűleg, vagy kicsit később alakultak ki több földrajzi helyen egyidőben, valószínűleg egymástól függetlenül. Az egyiptomiak 3napos szoláris évvel számoltak.


Az átlagkészlet kiszámítható egyszerű számtani átlaggal, de elsősorban kronológikus átlagszámítást alkalmazunk. A forgási sebesség: azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan tudjuk értékesíteni a készleteinket. Idősorok elemzése átlagokkal Idősorok elemzése átlagokkal Változások átlaga Átlagos abszolút változás Átlagos relatív változás. A mértani közép mindhárom esetben ugyanazt a sorrendet adja.


Azonban a mértani közép használatának korrektsége megkérdőjelezhető, ugyanis attól, hogy a normalizálás nem hat a mértani középpel számított sorrendre, nem jelenti azt, hogy korrekt. Készletgazdálkodás TÉMAKÖR TARTALMA - Készlet - Átlagkészlet - Készletgazdálkodási mutatók - Készletváltozások - Áruforgalmi mérlegsor KÉSZLET A készlet az üzletben lévı áruk értékének összessége. Számítsd ki az első negyedévi átlagkészletet!


Kronologikus átlag feladatok 1. A számtani átlag számításához itt fel kell használni ezeket a gyakoriságokat, amit a súlyozott számtani átlag formulájával érünk el. Könnyen belátható, hogy a súlyozott számtani átlag nagyságát nem befolyásolja, ha a súlyadatokat egy konstans számmal osztjuk vagy szorozzuk. Az idősor értékei leggyakrabban azonos időbeli távolságra vannak egymástól: (pl. heti, havi, negyedéves, éves). A teljes időkeretre vonatkozó átlagot az időszakok átlagának az átlagolásával határozzuk meg. Tudja értelmezni és alkalmazni a készletgazdálkodási Tudja alkalmazni az elszámoltatás során használt összefüggést (áruforgalmi mérlegsort).


Kronológikus átlag

ELŐSZÓ Előszó Sok magyar nyelvű matematikai statisztika könyv jelent meg az utóbbi években ha-zánkban. Az erről a csoportról és az ahhoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy levelet a következő címre: szaka. KERESKEDŐ MESTERVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ PÉLDATÁR Előszó „Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk.


Súlyozott kronologikus átlag II. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. A finanszírozás gyakorlata Kölcsöntörlesztés, hiteldíj. Nettó forgótőke kiszámítása. Az első és az utolsó adat felének, és a közbenső adatok teljes értékének az összegét eggyel kevesebbel osztjuk, mint ahány adatunk van.


A szamtani atlag modosult formaja allapot idosorokbol szamoljak. OTHER SETS BY THIS CREATOR. Ha biztosra akarsz menni a vizsgán, jelentkezz a Corvinusmatek vizsgafelkészítő konzultációjára, ahol a korábbi évek vizsgafeladatai alapján gyorsan, hatékonyan és olcsón készülhetsz fel a félév végi vizsgára!


Némethné dr Gál Andrea: Statisztika I-II. A KÖZÉPÉRTÉKEK ÉS A SZÓRÓDÁS. Vagyis a mértani átlag kiszámítása a sor elsı és utolsó tagja. Azonosító jel: Fontos tudnivalók Kedves Érettségiző!


A munka megkezdése előtt javasoljuk, nézze át a teljes feladatsort!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések