2019. december 23., hétfő

Változókor kezdete és tünetei

A nőknél egyik tünet, hogy hízásnak indulnak. Ha szeretnénk elkerülni a hirtelen súlygyarapodást, akkor oda kell figyelni a táplálkozásra, és több zöldség, gyümölcs, rostban gazdag ill. Melyek a változókor legzavaróbb tünetei ? Klimax, menopauza, változókor. Olyan kifejezések, melyekkel minden nő megismerkedik egy bizonyos életszakaszban. Sokszor nehezen viselhető terhei megkeserítik életüket, félelemmel gondolnak rá, hiszen nem csak hormonális, hanem többnyire az egész életmódot érintő változásról is beszélünk.


A változókor elkerülhetetlen, mindenkinek át kell esnie rajta. Az, hogy miként éled meg fizikailag és lelkileg, kizárólag rajtad múlik. A menopauza szó szerint két szónak az összetételéből ered.


A meno előtag hónapot, ciklust jelent, a pausa pedig szünetet. Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a változókorra, mint valami rémséges folyamatra, amelynek során elveszítjük termékenységünket. A pre-menopauza során a petefészkek működése és az ösztrogénszint folyamatosan csökken, miközben a test felkészül a változókorra. Az ösztrogénszint csökkenése, majd hirtelen történő megszűnése nagy hatással van a testi és a lelki egészségre és egyensúlyra is.


Változókor kezdete és tünetei

A hormonhiány következtében a méh, a petefészkek és az emlők visszafejlődnek, hüvelyszárazság alakul ki, ami közösülési problémákhoz vezethet, a szárazság sokszor viszketegséggel is párosul. Megváltozik a hangulati élet. Akár a korai, akár a később jelentkező tünetekre ideális választás lehet a hormonmentes, gyógynövény kivonatot tartalmazó Remifemin és Remifemin plus. Hogy pontosan milyen tünetek jelezhetik azt, hogy valaki korai menopauzában szenve arról dr. FSH = tüszőérést serkentő hormon, follikulusokat stimuláló hormon.


A férfi változókor az utóbbi időben került a figyelem előterébe. Ritkán jár olyan drámai és viharos fizikai tünetekkel, mint a nők esetében. A hormonális változásra azonban – az 50- es évektől kezdődően – a férfiaknak is számítaniuk kell. Erre legjobb a kalcium (naponta legalább g), a D-vitamin és a rendszeres testmozgás. A diabétesz megelőzésben is a testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása a legfontosabb.


A lehetséges klimaxos panaszok egyénenként rendkívül változatosak, azaz a tünetek jellege, kezdete , tartama és erőssége minden nőnél más és más. A samponban lévő koffein komplex erősíti a hajhagymákat, segíti a hajnövekedést, kivédi a tesztoszteron hajhagymákra gyakorolt negatív hatását. Hölgyek esetében a változókor kezdete előtt a hajgyökerek és a haj védelméről, a női hormonok (ösztrogén) megfelelő szintje gondoskodik.


Menopauza, változókor , , klímax,a menopauza tünetei , változó kor ,klimax menopauza A klimax tünetei. Pedig félelemre igazán semmi ok: a változókor nem ördögtől való, és semmiképp nem is egy korszak vége, hanem sokkal inkább valami új kezdete. Habár kellemetlen tüneteit kisebb-nagyobb mértékben szinte minden nő megtapasztalja, tudatos készüléssel és odafigyeléssel hatékonyan fel lehet venni a harcot ezek ellen. Maga a változókor összességében tehát a fenti tünetegyüttes jelentkezésével jár együtt, és egyben fennáll a veszélye a felsorolt kórképek kialakulásának, vagy akár súlyosbodásának is. A változás kora a tünetek ellenére orvosi szempontból még nem jelent betegséget, azaz a változókor diagnózis nem létezik.


A nők ciklikus működésének természetes fokozatos megszűnése a változókor kezdete. Az utolsó menstruáció időpontja a menopausa. Az ezt megelőző 5-év (kb. éves kortól) a premenopausa, melyre az egyre ritkább peteérés, egyre kevesebb a sárgatesthormon a progeszteron, emiatt 5-nappal rövidebb a ciklus és relatív.


Előbb-utóbb mindannyiunkat elér a változás kora! Vannak hölgyek, akik igazán könnyedén tudják kezelni életüknek ezen szakaszát, míg mások kellemetlen tünetek kíséretében vészelik át ezt az időszakot. Teljes élet nőként a menopauza alatt és után is?


Menopauzán a petefészekben zajló utolsó tüszőérés, és az azt követő utolsó havi vérzés időpontját értjük. A női életnek ez a szakasza új kihívásokat helyez a nők elé. Vérzészavar ugyan minden életkorban jelentkezhet, a menopauza körüli időszakban más megítélés alá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések