2020. június 17., szerda

Újszülött nevelése

KutyaKalan ahol a KUTYA áll a középpontban! Kutyafajták ismertetői, kutya nevelésével és kutya tanításával kapcsolatos információk, tippek, trükkök. Ugyan kell a korai szocializáció, de ez mégsem jelentheti azt, hogy mindenki ott nyüzsögjön az alom körül.


A természet rendje szerint, az állatok elvonulnak, elhúzódnak egy nyugalmas védett helyre és ott hozzák világra a kicsinyeiket. Az újszülött világrajövetele nagy esemény egy családban, akár első, akár sokadik gyermekről legyen szó. Első gyermek születésekor az újszülött gondozása néha félelemmel tölti el a szülőket, hiszen olyan tevékenységeket kell végezniük, melyekben nincs gyakorlatuk.


Az újszülött gyermek első fürdését a következő napra ajánljuk, miután az anya és a baba otthon voltak. Magzati masszázs etetés közben A mell masszázs etetéskor - egyes esetekben ez lehet az egyetlen megoldás, amely csökkenti a szoptatás minden kellemetlen következményét. Kezdő (és újrakezdő) apukák, figyelem! Ha újszülött cicáink anya nélkül maradnak, nekünk kell átvennünk a pótmama szerepét a gondoskodásban. Az első pár hét a kritikus, ilyenkor még nagyon érzékenyek a cseppnyi kiscicák.


Tiszta, meleg helyet alakítsunk ki nekik, és napi órában őrködjünk felettük - persze ehhez kérhetünk segítséget. Elvittük állatorvoshoz, lekezelte a köldökzsinórját és tápszert adott amivel tudjuk etetni. De sajnos részletesebb tájékoztatást nem kaptunk. Annyit tudunk, hogy óránként kell etetni. Az egészséges újszülött mozgása még rendezetlen.


Karjával hadonászik, lábával rugdalózik, törzsét is mozgatja, de mozdulatait még nem irányítja. Rug-kapálódzása közben olykor elmozdul eredeti helyéről, esetleg a feje irányában felfelé csúszik fekhelyén. A Szily család két menhelyről hozott, egy év körüli vizslával élt együtt, amikor megérkezett hozzájuk a baba. Mindig volt kutyánk, én is így nőttem fel. Ez nem teljesen ugyanaz, mint egy fiatal kölyköt nevelni.


Egy újszülött kölyök nevelése sok időt vesz el és intenzív gondozást igényel. Sign in to like videos, comment, and subscribe. Az újszülött , megtisztított kiskutyákat úgy kell elhelyezni, hogy elérjék az anyjuk emlőit. Ilyenkor kapják meg anyjuktól a föcstejet (másnéven kolosztrumot). Ez az emlőkben a szülés utáni órákban termelődő különleges összetételű tej, amely magas antitest-tartalmával védelmet biztosít az újszülött szervezetének.


Mennyibe kerül havonta egy csecsemő nevelése ? Sokan kacérkodnak a gyermekvállalás tényével, azonban a legtöbben még mindig a karrier, valamint az anyagiak miatt nem vállalnak utódot, mert az alacsony fizetések miatt sokan gyerek nélkül is a mindennapi megélhetésért küzdenek. A kölyök kutya az első oltását már a tenyésztőnél meg kell kapja illetve hetesen. A további kölyökkutya oltások viszont már a gazdira várnak, amik egy kis odafigyelést igényelnek, mert az egészségvédelmen túl a törvényi előírásoknak is meg kell felelni. Az első nap legalább dl kolosztrumot kell a báránynak kiszopnia. Az anyatej, 5-nap után normális összetételűvé válik.


Újszülött nevelése

Szelénhiányos területeken célszerű az újszülött bárányokat mielőbb soluselen és ADE-vitamin injekcióval kezelni, szív- és vázizom elfajulás ellen. Régen nem tartok már guppykat, mert nem garnibarátok, de amúgy gyönyörűek tudnak lenni. Ha az újszülött kutya sajnálatos módon elárvul vagy egyéb oknál fogva mesterséges ellátásra szorul, akkor a legideálisabb, ha egy másik, úgynevezett. Egy hatalmas szerencsénk van, az éjszakát átalussza. Vacsi, fürdés, kicsi táp (hónapos korában elment a tejem), jóéjtpuszi és alszik is.


De a nappalok rettenetesek. Segítségeteket köszönöm….

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések