2020. június 8., hétfő

Ügyvezető munkaviszonyban 2019

Ügyvezető munkaviszonyban 2019

Azaz, amennyiben a kft. A következő kérdésben szeretném kérni az iránymutatását. Két magánszemély tulajdonában lévő kft. Kiegészítő tevékenység keretében ellátom az ügyvezetést és a kft. BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös munkaerőpiaci kutatásából.


Ügyvezető munkaviszonyban 2019

Például ha az ügyvezető heti órás munkaviszonyban dolgozik a saját cégének, akkor havi 64. Ft bruttó munkabérrel lehet számfejteni a munkaviszonyt, ami után havonta 39. Ft adót kell csak fizetni, és nettó 42. Ft munkabér kifizethető.


Lehetőség van-e arra, hogy a tag az ügyvezetést munkaviszonyban lássa el, és ebben az esetben milyen jogviszonyban működhet közre személyesen, milyen járulékterhek mellett? Radics Zsuzsanna, társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt. Gyakran visszatérő kérdés az ügyvezetők biztosítási jogviszonyának elbírálásakor, hogy mi a helyzet abban az esetben, amikor a gazdasági társaság ügyvezetését munkaviszonyban ellátó tag a saját társaságában az ügyvezetés körébe nem tartozó feladatokat is ellát személyes közreműködés keretében? Betéti társaság egyedüli beltagja és egyben egyedüli ügyvezetője és munkáltatói jogok gyakorlója végezheti-e az ügyvezetői és személyesen közreműködői tevékenységét munkaviszonyban ? Ez esetben ki a szerződése aláírója, mint munkáltató? A kültag személyes közreműködésre nem.


PJE határozata - alapozva, a válaszunk: a betéti társaság nem létesíthet munkaviszonyt az üzletvezetésre egyedül jogosult egyedüli beltagjával, vagyis a Bt. Ennek alapján, amennyiben a munkáltatói jogkör. Ezek közül most a -os mértékű, a nyugdíj melletti keresőtevékenység alapján megállapításra kerülő nyugdíjnövelés kerül bemutatásra. Hiába bíznak abban sokan, hogy nyugdíjas éveikben is dolgozni tudnak maj számos tényező rontja a magyar nyugdíjasok munkavállalási esélyeit. Márpedig hamarosan akár negyedszázadra is nőhet a nyugdíjban töltött élettartam.


Mi történt, amióta legutóbb nálunk járt. Rendszeres látogatóként ezekre az ikonokra kattintva megtalálja a legutóbbi itt járta óta keletkezett cikkeinket, a közelgő eseményeket, vagy előfizetőnkként az Önnek szóló személyes üzenetek listáját. Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból állapít meg.


Viszont ez csak – évig tartana, amíg lezajlik a project, azonban a kereseti korlát miatt eddig nem mertem elvállalni. Várom mielőbbi szíves válaszukat. Az új vállalkozás azon időszakában, amíg a cég bejegyzését, bejelentkezéseit, engedélyeit intézi az ügyvezető , és megvásárolja a szükséges eszközöket, addig nem kötelező jövedelmet felvennie és az ügyvezetést sem kell munkaviszonyban ellátni. Máshonnan van igazolt jövedelme.


Csökkenne viszont a nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzésére köthető megállapodásoknál. Számos esetben előfordul, hogy a társas vállalkozó egyidejűleg egy vagy több munkáltatónál munkaviszonyban áll és a munkaviszonyaiban való foglalkoztatása eléri a heti órát, vagy közép-, illetve felsőfokú oktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat. KFT- ban van két ügyvezető , akik tulajdonosok is. Az egyik nyugdíjas, ő ügyvezető és tag is.


Ez az álláspont már akkor is élt, amikor a korábban hatályban lévő gazdasági társaságról szóló törvény (Gt.) kimondta, hogy az egyszemélyes kft. Amennyiben az ügyvezető munkaviszonyban áll a céggel, akkor a Munka Törvénykönyve (Mt.) szerinti vezető állású munkavállalónak minősül, akinek a polgári jogi felelősségére az Mt. Az alábbi a kérdésünk: adott egy kétszemélyes kft, az egyik tag az ügyvezető , a társasági szerződés szerint munkaviszonyban. Az ügyvezető csak és kizárólag az ügyvezetést látja el a cégben. Nincs máshol biztosítási jogviszonya.


A kérdés részletesen így szólt: Egy kft. A január havi bevallási és fizetési határidők közeledtével – ha még nem tették volna - sürgetően indokolt áttekinteni a helyzetet, és ha lehetséges, pótolni a mulasztásokat, megtenni a szükséges intézkedéseket. Ha munkaviszonyban dolgozunk, akkor nincs emelt alap, viszont a Munka törvénykönyve vonatkozik ránk, azaz kötelező fizetést adni magunknak, jelenléti ívet, szabadságnyilvántartást kell vezetni, és ha többet dolgozunk, mint amit a törvény előír, akkor kötelező a túlórát is kifizetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések